przesuniecie proboszcza do innej parafii

dwa lata przed emerytura, to skandal, nawet w zakladzie pracy sa trzy miesiace wypowiedzenia, a nie dwa tygodnie, po 28-latach
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: przesuniecie proboszcza do innej parafii

Gdybyś potrafił wczytać się w to co napisałem i przemyśleć to "na chłodno", może Twoje wnioski byłyby zupełnie inne. Chcesz się sprzymierzyć z Ruda w szkalowaniu dobrego imienia naszego księdza. Może od Ciebie też chciał wymusić jakiś haracz???? Chcesz to dajesz, nie chcesz idziesz gdzie indziej.
To jest właściwe podejście, tylko nie tak jak ludzie mówią, a tak jak ruda pisze. Wieść gminna od wieków różne rzeczy "niosła".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Z wieloma wypowiedziami na tym forum w pełni się utożsamiam, ale nie z Twoim bezsensownym jazgotem. Uwierz, że zbyt długo znam ks. Romana, żebyś mogła wciskać mi Twój "kit" na jego temat. A co do samokrytyki to powiem Ci tylko tyle, to forum nie służy składaniu samokrytyki, czasy komuny już minęły i nikt nie musi siebie krytykować za to, że ma inne poglądy od powszechnie obowiązujących. Forum służy wypowiedziom, które mają być merytoryczne i dotyczyć myśli przewodniej, od której niestety dość mocno już odbiegliśmy.
A co do pieniędzy i wszelkiego rodzaju dóbr doczesnych do których według Ciebie ks. Romana jest przywiązany, to jeszcze raz powiem, że jesteś perfidna kłamczuchą. Spójrz na swój nos!!!!! Nie znajdziesz wokół żadnego księdza, który przywiązuje tak znikomą wagę do dóbr materialnych (doczesnych) jak nasz ks. proboszcz. I na koniec: ja nie muszę mieć racji, ale racja powinna wypływać z wiedzy, a nie z czczego gadania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

MIESZKANKO MISZEWA. ABY OCENIAC INNYCH NALEZY NAJPIERW SPOJRZEC NA SIEBIE I W OKOLO SIEBIE.ABY OCENIAC INNYCH NALEZY SPOJERZEC NA DOBRE I ZLE STRONY .JESLI COS NIE PASUJE W BANINIE TO DO ZUKOWA JEST NIEDALEKO.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może by tak jeżdzić do bazyliki jakieś? Abp Głódz poprowadzi...
A na wsi to takie obciachowe. Wiejska msza w wiejskim kościółku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jestem podobnie oburzona decyzja biskupa. Ksiądz Roman zrobił bardzo wiele dla całej banińskiej parafii, jest lubiany i powszechnie szanowany. Nie wyobrażam sobie , że mogłoby Go tu zabraknąć. Nieco inne zdanie mam o ks. Leszku, którego kazań nie da się słuchać (proponuję porównanie z homiliami ks. Niedałtowskiego z kościoła św. Jana w Gdańsku....). Ksiądz Leszek ma za nic opinie na temat wygłaszania publicznie jego poglądów politycznych - mnie one nie interesują i jestem oburzona, że ksiądz zajmuje się wygłaszaniem plugawych sądów na temat PO ("Platformy Olewającej"). Za każdym razem po wysłuchaniu kolejnych bredni dzwonię do ks. Proboszcza ze skargą, ale nic to nie pomaga. Brakuje tylko kolejnych odwiedzin księdza z Wąchocka (zagorzały zwolennik PiS i ks. Rydzyka - tego od "czarownicy"), który obraża się na dzieci z powodu nieznajomości modlitwy przed posiłkiem...i opuszcza Kościół w połowie Mszy św.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

pp1978, Stary, opamiętaj się. Obrażanie ludzi tylko za to że maja inne zdanie jest co najmniej niegrzeczne. Ktoś Ci założył, co ja mówię, przyspawał klapki na oczy, wystarczy się rozejrzeć, posłuchać i rozmawiać z ludźmi (również myślącymi inaczej).
Pewnie uważasz się za bardziej "prawego" od innych wzorem "ukochanego przywódcy" Jarosława.
ps.
Twoja metoda, też żywcem wzięta od Jarosława, wiem ale nie powiem. Tylko upewnia mnie w przekonaniu, że z księdzem prałatem, było tak jak ludzie mówią.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

DO ASI 68 CO TERAZ MYŚLISZ O TEJ DECYZJI
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no właśnie szkoda dyskusji bo na tym forum tylko twoja racja się liczy reszta to kłamcy i obłudnicy a dla twojej wiadomości znam dekalog może czas abyś Ty również się z nim zapoznał może wtedy będze w tobie trochę wiecej samokrytyki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie gada byle co na koniec mszy i cały mistycyzm speed mszy św pada. Zawsze liczę że może będzie pierwszy raz bzdurnych "żartów" i z powagą zakończy się jego msza! ale zdarzyło mi się bodaj 1 raz. A jak po katastrofie modlił się za Kaczyńskich " wirtuozów polityki" nie pamiętając o wielu innych! mnie trzęsło.
Mnie też kiedyś ks Lech przedstawiał swoją narzeczoną suczkę :-(

Miałem ie odpisywać na Twoje farmazony, ale nie daje mi to spokoju. przede wszystkim utwierdzasz mnie w przekonaniu, że nic nie wiesz o powodach odejścia Ks. Prałata, a chciałabyś w jakiś sposób zaspokoić swoją ciekawość. Powiem Ci tylko tyle, gdybyś dowiedziała się wszystkiego byłabyś bardzo rozczarowana. Twoje myślenie jest tak proste, że nawet nie wiesz jak łatwo nim manipulować. Napisałem 1978 i jesteś przekonana, że o data moich urodzin,a to błąd. Nie bierz wszystkiego na chłopski rozum, bo jest on omylny. Nie pisz, że wiesz dużo więcej ode mnie, bo skąd możesz wiedzieć ile ja wiem na ten temat. Takie licytacje prowadzą donikąd. Zresztą po co z Tobą dyskutować jak Ty i tak wiesz więcej i lepiej, tylko pewnie z wypowiedzeniem dziesięciu przykazań masz problemy, ale tego przecież jako rozmodlona katoliczka wiedzieć nie musisz!? Bo i po co!?
nie zapomnij zmówić pacierza zanim położysz sie spać.
Pozdrawiam. kolorowych snów:)

to była msza z szybko mówiacym księdzem , który {połykal } połowę słow w wiejskim kościólku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

to byla msza czy sama uroczystośc slubna bo takie trwaja w dużych kościolach nawet 15 min.
mnie bardziej chodziło o to, że on chyba nie czuje tego mistreium przeistoczenia i bardziej wykonuje swoje obowiazki niż sie do nich przyklada. Moze po prostu stracił wiare w przeistoczenie. Ci ktorzy w to wierzą naprawde z namaszczeniem powtarzają slowa chrystuisa .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mylisz się znam księdza z innej parafi który ślubną mszę odprawił w 20 minut, ks. lech jest w porządku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

co do ks. lecha to , że nie jest maszynka do rozdawania komuni i myśli to prawda- prawda, że mysli i coś czuje, tylko nie wie, że pewnych rzeczy nie mówi się publicznie a zwłaszcza na ołtarzu. Publiczne wyrażenie nieposłuszeństwa wobec biskupa to wręcz schizma. Ale mam wrażenie jak go obserwuję, że jest jednak maszynką do odprawiania mszy. Nie znam ksiedza, ktory szybciej przebrnął by przez przeistoczenie ( oj brakuje mszy trydenckiej ) zero skupienia juz nawet ministranci nauczyli sie szybko bić w dzwony. Jego msze są b. szybki ale długo gada o głupotach przed błogosławieństwem. Na mszach dziecięcych zapomina (?) o częściach stałych mszy niedzielnej. Kanonu to nigdy nie słyszałem na jego mszach, a to też narusza zasady sprawowania ofiary mszy św.
Jest człowiekiem, ktory nie słucha co sie do niego mówi wtedy gdy dostaje swoistego ataku. Nie jestem specjalista ale coś z nim jest w tym temacie nie tak. Moze dlatego aż 18 lat jest wikarym w jednej parafii bo inni proboszczowie go nie chcą ? Jedno jest pewne biskup lepiej by zrobil, gdyby wytypował przyszłego proboszcza i przysłał go jako wikarego na dwa lata a potem juz znając realia parafi mógłby zostać proboszczem, ktory złe rzeczy by zmienił a do9bre zostawił.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie obaj tylko jeden, wiadomo ktory robi maslane oczy na widok mlodziencow...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

wypisujecie różne rzeczy na temat naszych księży , mam nadzieję ze będziecie również tak bardzo gorliwi w wyborach prezydenckich i {prześwietlicie} każdego zanim oddacie swój głos, a może że przystojny i dużo mówi to wystarczy

z tego co wiem to juz nawet trzeci raz mał odejśc kidyś już nawet było pożegnanie ,ja z 8 lat temu zaniosłem bukiet róż z podziękowaniem za pomyślną operacje mojej mamy oczywiście kwiaty były dla Matki Bożej a do ks.Romana dałem na msze za zdrowie i msza ta niestety się nie odbyła smutne!!chyba dałem za mało

Tylko raz nie wziąłem kasy a zawsze miałem w aucie 1zł na koszyk więc wziąłem! No i proboszcz mnie zapytał czy może rozmienić a mojej młodej sąsiadki która dała kiedyś 1zł zapytał czy wydać resztę :-(wrzucanie
Jak coś mam technikę na takie komentarze wrzucam tak monetę że otwieram dłoń nad koszykiem zasłaniając jednocześnie to co wrzucam .
Taką metodą od czasu zajścia dostaje od 50gr do 1 zł

Trzeba było być w niedzielę na 7.15 tam usłyszeli wszyscy że "to chamstwo ze strony biskupa itp..... Bracia Kaszubi że trzeba zmienić takiego biskupa " jaki on nasz brat wyznawca PiS-u!
Przerażające to było słowa z ust kapłana który powinien być pełen pokory ! Za coś takiego na "białe niedźwiadki"
Jego polityczne opinie już nie raz miałem mu coś powiedzieć w trakcie tych farmazonów ale dla mnie kościół jest czymś więcej niż dla niego! i musiałem się bardzo powstrzymywać by nie wypowiedzieć kilku przykrych słów!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

jak wy wszyscy mało wiecie, nie wiecie że to już drugi dekret Proboszcza!!!!!Drugi którego udało mu się uniknąc!!!Najsmutniejsze jest tylko to, że przy tym wszystkim brakuje pokory tym, którzy mówią o sobie że są Sługami bożymi...to co się dzieje w ostatnim czasie w naszym Kościele niewiele ma wspólnego z wiarą chrześcijańską..gdyby nie to że kilka osób "męczy" proboszcza żeby coś zrobił dla parafii to nie doczekalibyście się niczego i tak sie u nas mało co może dziać bo nie ma całkowitego poparcia proboszcza bo przecież sen ważniejszy. Dlaczego przy innych parafiach może działać Caritas, jakieś oazy, zespoły, ludzie gromadzący się na wyjazdy Taize, czy na spotkania lednickie,pielgrzymki piesze do Częstochowy nie ma żadnej informacji że takie rzeczy istnieją!!!Liczą się tylko wycieczki zagraniczne, na które jeździ elita która ma kase żeby sobie na to pozwolić! Jak ma się kształtować wiara chrześcijańska jak nie ma okazji do spowiedzi, jak nie można się dodzwonic na plebanię gdy potrzebne ostatnie namaszczenie... Ci, którzy tego nie doświadczyli mieszkając w Baninie nie mają pojęcia jak bardzo potrzeba świeżości w naszym Kościele... to że wikary ma u nas chyba "dożywocie" to kolejna beznadziejna sprawa. Ale Proboszczowi tak wygodnie jak ma przy boku osobę przy której wygląda poważnie. Nie chce nowego wikarego bo może będzie lepszy od niego i straci poparcie... zastanówcie się nad tym....zanim kolejny raz się podpiszecie na liście pod kościołem....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...