przesuniecie proboszcza do innej parafii

dwa lata przed emerytura, to skandal, nawet w zakladzie pracy sa trzy miesiace wypowiedzenia, a nie dwa tygodnie, po 28-latach
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: przesuniecie proboszcza do innej parafii

Znaczy że ks. Lech nie jest maszynką do podawania komunii św.
I coś czuje, a nawet myśli...
Czy to niedobrze ?
Każdy ma jakieś wady
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiesz wydaje mi się że ty w roku 1991 mialeś trochę za mało lat aby móc wypowiadać się na temat przenosin ks.Bigusa do Żukowa ja ma ich duzo wiecej od ciebie i wiem jak było kto wymodlił i dzięki komu jest ta parafia i prosze po raz kolejny nie zarzucać mi kłamstwa w sprawie stosunku ks.Romana do pieniędzy i wszelkiego rodzaju dóbr doczesnych
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

No chyba nikt tutaj nie pluł bardziej niz Ty, miedzy innymi na "Pana" biskupa zasłaniając się za magicznym 'pp1978". Odrobina samokrytyki kolego.
Twierdzisz że ks. Bigus dla własnej przyjemności i wygody przeniósł się do Żukowa ?, no może.
Miłego dnia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ruda głupoty wypisujesz. To fakt, że Proboszcz potrafi czasem powiedzieć coś dziwnego, ale nigdy nie żądał pieniędzy od ludzi, którzy ich nie mają. Zgadzam się z wieloma innymi, którzy wypowiadali się wcześniej i potwierdzam, że zawsze pytał się, czy na pewno masz. Nigdy nie mówił: Musisz dać, bo inaczej nie odprawię Mszy św., nie wspominając już o pogrzebie, ślubie czy chrzcie.
Chciałbym zwrócić Twoją uwagę na fakt, że wielokrotnie z ambony to właśnie ks. Roman nawoływał pary żyjące bez ślubu do przystąpienia do Sakrament Małżeństwa i zawsze mówił, że skoro nie mają pieniędzy, on udzieli i m ślubu za darmo. Tego pewnie nie słyszałaś, bo tak "często" chodzisz do Kościoła, że słyszysz tylko to, co powtarzają na giełdzie albo na rynku!
Jakoś wielu znalazło się znawców tematu budowy kościoła w Baninie. Ciekawe skąd u Was ta wiedza? Faktem jest, że Parafia Niepokalanego Poczęcia NMP w Baninie jest duchowym dzieckiem Prałata Bigusa, ale dlaczego twierdzicie, że On ją budował w sensie materialnym, kiedy doskonale wiadomo, że to właśnie Proboszcz obecny załatwiał wszystkie materiały potrzebne do powstania świątyni, zresztą przy wydatnym udziale wielu rdzennych mieszkańców tej Parafii. Domyślam się ruda, że nie masz zielonego pojęcia o tamtych czasach, kiedy ta budowla powstawała, ale potrafisz ocenić kto i ile włożył wysiłku aby dzieło budowy zostało zrealizowane.
Gdyby w roku 1991 był internet i google to obecnie takie "mądre" osoby jak Ty nie musiałyby dociekać na swój sposób co się stało między Proboszczem a Prałatem. Niestety takich wspaniałych nośników informacji nie było i nie wiesz co zaszło w tamtym czasie i być może to dobrze. Przynajmniej w tym miejscu Twoja ciekawość nie zostanie zaspokojona.
Chociaż z drugiej strony internet to takie miejsce gdzie każdy może pluć na drugiego i schować z się za nickiem "ruda" chociaż może w rzeczywistości jest rudy.
Pozdrawiam. Miłego dnia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

To napisz wszystkim dlaczego ks Pralat musial odejsc? Znasz prawde czy plotki? Bo tak sie skalada ze jest mi dane wiedziec dlaczego odszedl.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

wiesz tak się składa że byłam przy tym i nie zarzucaj mi kłamstwa ok nie jest to przypadek odoosobniowy narobiło się sporo szumu i ksiądz i tak został no i dobrze tylko żeby wyciągnął wnioski ah jak mieszakasz w parafii do początku to może pamietasz co stało się z świętej pamięci księdzem Bigusem on niestey nie z dekrtetu biskupa musiał opuscić swoją ukochaną wymodlona postawioną przez Niego od podstaw parafię i co wtedy tyle szumu nie było a zapomniałam nie było jeszcze wtedy internetu i google
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

No proszę Cię ! New Age ?? Wolnomularstwo ?? Za chwilę wyskoczysz z komuną, żydami i liberałami. Co ma piernik do wiatraka ?
My wszyscy jesteśmy owieczkami, nawiązując do Twojego porównania, rzecz dotyczy pasterza, który powinien troszczyć się o owieczki i dbać przede wszystkim o te najbardziej oddalone. Jeśli wiesz co mam na myśli. Czyż nie tak ?
Granat bez wątpienia wrzucił biskup, ale zawleczkę wyciągnięto po mszy, apelami o sprzeciw przeciwko woli jak by nie było biskupa. Biskupa, któremu wypominasz wszystkie główne grzechy, a w myśl zasady "kto jest bez winy, niech rzuci kamień" jesteś z pewnością postacią kryształową i może nawet celnie rzucasz kamieniami, nie mnie to oceniać.
Ksiądz zostaje z tego co słyszałem, też dobrze, kilka osób na tym forum ma nadzieje cały ten ferment coś zmieni na lepsze, chciałbym żeby mieli rację, ale nie mogę odpędzić pytania, po co ma się coś zmieniać w tej sytuacji ?
Co do "Wesołego Jarka" zgadzam się w 100 procentach.

pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dyżury w biurze parafialnym są jak najbardziej. Telefonicznie także można umówić się na inny termin, niż wskazany chociażby tutaj:
http://www.diecezja.gda.pl/modules.php?name=Kuria&op=Parafia&par=484
czyli "od poniedziałku do piątku po Mszach św. o 7.00 i 18.00"
Co do konfesjonału - zgoda.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie słyszałam, że ks.Lech publicznie oraz niepublicznie
wyzywał kogokolwiek.
Wyrażał swoje zdanie. I tyle.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

No wszystko co piszecie TAK TAK TAK !!!!!
A mimo to uważam że Lecha powinni zabrać za publiczne wyzywanie biskupa i podważanie jego decyzji!!!!!
Mnie się nie podoba jego podejście tak jak wielu innym !
Sam go spotkałem jak ........................... nie będę tego pisał bo mi słabo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

I tu podpisuję się obiema rekami. Rzeczywiście przydałby się dyżur w konfesjonale i biurze parafialnym, bo to jest niezwykle istotne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ceszę się że Proboszcz nasz pozostanie w naszej parafii ALE myśle że wyciągnie jakieś wnioski dla siebie z decyzji Biskupa dla lepszej pracy i służby parafianom oraz wystroju i estetyki kośćioła swego miejsca POSŁUGIWANIA i pracy.Dlatego w pełni zgadzam się z wypowiedzią''parafianina z banina'.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja poszedłem w roku ubiegłym po informacji w ogłoszeniach że są wolne terminy mszy bo nie ma zgłoszeń z 100 złotymi do księdza i poprosiłem o 3 msze a co usłyszałem ? "ale to jest za dwie " na mszę dają teraz w Matarni lub Bojanie i tam sobie jadę dla zasady !!!! Za 30 zł bez marudzenia !!! Nie to nie !!!!!!! I przestańcie cukrzyć księdzu. Może są dobrzy i źli parafianie ja za pewne należę do tych złych którzy muszą płacić podatek za to że są!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Święte słowa !!!!! Sylwia pisze!!! Młodzież ma "super" przykład bojkot biskupa :-( dramat !!!! Bez analizy akcja nie bo nie a niby dorośli i doświadczeni życiem ludzie !!! Czy w pracy jak szef wam mówi teraz będziesz robić to to wasi współpracownicy staną okoniem i powiedzą nie ten człowiek musi robić to ... bo jak nie to na barykady , strajk itp .
Ludzie w jakim świecie wy żyjecie!
To walka z Kościołem a nie naprawianie krzywdy , porozmawiać można ale nie wymuszać a takie hasła słyszałem !!!!
Kto jest w Radzie Parafialnej ? Czy to parafianie wybierali ? czy ksiądz sobie dobrał towarzystwo wzajemnej adoracji "klakierów"!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

cieszę się ze zmiany dekretu o pozostawieniu proboszcza Banina może będzie to nauczka dla naszych księży i wyciągną wnioski ze złego na dobre:
1. może będzie dyżur w konfesjonale.
2. Będzie czynne biuro parafialne.
3. Może będą świeże kwiaty przy ołtarz a suche kwiaty będą częściej wyżócane.
4. ITP
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo się cieszę ,że ksiądz Janczak został w naszej parafii. Jest człowiekiem prawym , sprawiedliwym i dobrym.
Każdemu z nas zdarzają się różne wpadki , a On też jest tylko człowiekiem i też mogą mu się one zdarzać.
Do tych wszystkich pokrzykujących i punktujących Księdza za jakieś niedociągnięcia: " KTO JEST BEZ WINY NIECH PIERWSZY RZUCI KAMIEŃ
pOZDRAWIAM
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

zawsze komus cos nie bedzie pasowalo...
Jak jest np. sprzatanie Kościola to nikt nie ma czasu a tutaj widzę, że wielu parafian się po prostu nudzi i szuka dziury w całym.
Zacznijcie naprawiać świat od siebie :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

naucz sie pisac? i myslec?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

niepodoba ci sie nasza wies to do miasta won?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

a o jakim problemie chcesz nam powiedziec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...