reklamacja u dewelopera

Witam, mam pytanie odnośnie zasad wywiązywania się dewelopera z uznanej reklamacji. Chodzi o coś takiego, po roku czy po iluś tam miesiącach zostały zgłoszone usterki w postaci popękanego tynku/farby/czy też warstwy tej gładzi, wygląda to tak, że są pęknięcia pod sufitem w zasadzie na wszystkich ścianach, z powodu pracy budynku, czy osiadania, czy coś tam, zostało to zgłoszone podczas przeglądu deweloperskiego, po WIELU miesiącach od zgłoszenia reklamacja została uznana i po WIELU miesiącach od uznania jest decyzja, że ściany są do poprawki.

Pytanie teraz jest następujące.. czy w ramach naprawy, ekipa która będzie to robić zrobi wszystko tip top, tzn zaszpachluje, gładź, grunt i farba - taka jak była użyta przez nas, czy majster zaszpachluje czy co tam zrobi i zostawi w takim stanie jak odbieraliśmy mieszkanie, czy jak??

Wydawało mi się logiczne, że poprawki obejmą wszystko, czyli tez malowanie taką farbą jak mam pozostałe ściany, ale zasłyszałam (póki co) plotkę, że ekipa robi swoje a wykańcza białą farbą! Przyznaję, trochę mnie to nie urządza bo mam kolorowe ściany.

Byłabym wdzięczna za opinie na ten temat, może ktoś miał podobny problem, lub zna jakieś procedury wg których dokonuje sie takich poprawek, chciałabym móc na czymś bazować zanim będę tam dzwonić.
Dodam, że blok robiony przez Kokoszki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: reklamacja u dewelopera

w naszym przypadku deweloper x w wyniku prac przeprowadzanych na ścianie naszego mieszkania powiedział, że zostawi ścianę tylko w takim stanie w jakim te mieszkanie odbieralismy czyli w naszym przypadku bez gładzi szpachlowej, farby... po wielkiej aferze podjeli decyzje ze wycekoluja i pomaluja..a i jeszcze posprzatają... No raczej! w końcu to nie z mojej winy przeprowadzany byl remont tylko naprawiali swój babol...

to zależy od dewelopera i wszystko w jego rękach tak na prawdę

dokładnie. jak trafi sie na jakiegoś który sprawia problemy to cały czas tak będzie

Dlatego dewelopera lepiej sprawdzic zanim się mieszkanie kupi, bo tak można czekać z realizacją gwarancji do u***nej śmierci

Witam,,,,mam ten sam problem.Usterke odnośnie złego wylania balkonu zgłaszam z styczni i zaczeło sie przeciaganie ,kombinowanie i td.najlepiej wszystko zgłaszac na piśmie .

zgadza się, także ostrzegam przed reklamacjami u dewelop. S..... - nie trudno się domyśleć.

hmm ja nie bardzo się domyślam, możesz powiedzieć, który to developer taki cwany?

Reklamacje zawsze zgłasza się na piśmie! Dodatkowo gwarant (tu deweloper) powinien się podpisać, postawić pieczątkę na naszej kopii pisma, że przyjął reklamację. Inaczej wszystko się przeciąga, deweloper może się wyprzeć, że jakakolwiek reklamacja została zgłoszona. Dobrze byłoby również, by na piśmie (naszej kopii) wpisał informację o terminach - do kiedy zostanie rozpatrzona reklamacja, kiedy usterka zostanie usunięta. To jest podstawa. O swoje prawa trzeba niestety walczyć.

Matador nie chce na forum podawać konkretów.... moge powiedzieć jedynie ze maja kilka inwestycji w Redzie.

Też trzeba mieć na względzie jaka to usterka, bo niekórzy zgłaszają się z pierdołami, zawsze pozostaje droga sądowa, ale musimy pamiętać ile to kosztuje zarówno pieniędzy jak i czasu

a mieszka ktoś blisko tej inwestycji? bo mnie intereuje tam mieszkanie? http://www.gant.pl/CMS/nowe-mieszkania-gdansk-siedlce-malczewskiego/opis_inwestycji.html

gdzie dokładnie jest ta inwestycja Ganta?

Na Siedlcach, na Malczewskiego, osiedle Polonica

to już niedługo będzie gotowe :) na początku myślałem, że mówisz o trzech różnych lokalizacjach dopiero po chwili ogarnąłem że chodzi o dokładne położenie :D

nie, nie to chodzi o inwestycję Gant Development dokładnie, chcę tam kupić mieszkanie:)

w ogóle wiadomo jak ta inwestycja Ganta się ma i wygląda?

z moich danych wynika, że wszystko jest w porządku, zarówno ze strony deweloper, którym jest Gant, jak i wykonawcy, mnie interesuje konkretne mieszkanie tam

wiem, że na stronie Ganta można przeglądać te mieszkania. masz już jakieś upatrzone?

Oczywiście, że mam:D mieszkanko dwupokojowe na 3 piętrze tej inwestycji http://www.gant.pl/nowe-mieszkania-gdansk-siedlce-malczewskiego/8786

wygląda bardzo ładnie :) cena również w tym Gancie bardzo przystępna :)

Dlatego mi tez się podoba:P Postaram się wybrać tam, bo jak na razie to tylko przeglądając Internet tę inwestycję Gant wybrałem, a jak to się ma w rzeczywistości to trzeba sprawdzić:)

Najlepiej wybrać się samemu ale Gant chyba zasługuje na odrobinę zaufania, w końcu jest już bardzo długo na rynku :)

Tym się również sugerowałem, doświadczeniem na rynku Ganta, tak czy siak, po weekendzie spróbuję odwiedzić ten blok:)

pytałem znajomych o tą inwestycję bo już tam kupili mieszanie, i mówią że mogą spokojnie Ganta polecić, wszystko było jak potrzeba, cena nie była zabójcza, okolica fajna, mieszkanie jest ładne-widziałem,także wszystko ok

Rękojmia na roboty budowlane trwa 3 lata. Czas osiadania budynku to ok 20-30 lat, ale największe zauważalne efekty osiadań wychodzą po maksimum 2 latach. Poprawki estetyczne dopiero od tego czasu mają jakikolwiek sens. Usterkę należy zgłosić w terminie ustawowym a nie czekać 2 lata na zakończenie największych osiadań. Oczywiście zgłoszenie najlepiej wysłać listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Tutaj bardzo mądry artykuł dla inżynierów budownictwa o gwarancji i rękojmii:

http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,gwarancja_i_rekojmia_w_kontraktach_budowlanych,4051

Dzięki Kuba, to na pewno się przyda wszystkim tym, którzy chcą zakupić nowe mieszkania. Co do bloku Ganta, to obejrzałem 3 mieszkania do sprzedania, podoba mi się cena i rozstaw mieszkania, co do osiadania to nigdy nie można być pewnym, mam nadzieję, że do końca miesiąca się zdecyduję:)

napisz co Ci się spodobało w mieszkaniach Ganta?

metraż, rozstaw pomieszczeń i cena, co więcej? Wykończenie mieszkania, to na razie mój faworyt, jednak nadal się rozglądam:)

czyli najważniejsze kwestie są ok, widzę że polecasz dewelopera

Na razie nic nie polecam, bo nie kupiłem jeszcze mieszkania:)

no ok, to napisz jak kupisz:)

Zdecydowany już jestem na blok Ganta na Malczewskiego, mam nadzieję, że wszystko dojdzie do skutku:)

życzę Ci tego, a powiedz czy ceny tych mieszkań są teraz jakoś tańsze?

Inne tematy z forum

Mieszkanie komunalne/socjalne (6 odpowiedzi)

Hej wiecie kiedy beda nastepne listy oczekujacych mieszkan socjalnych/komunalnych w gdyni?...

dom czy mieszkanie??? (432 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Domesta - opinie (5 odpowiedzi)

WItam, czy ktoś miał do czynienia z tym deweloperem? Zastanawiamy się z mężem nad zakupem...