rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

co to znaczy powinny ?? jesli rodzic uwaza ze jego 5 latek nie nadaje sie do zerowki szkolnej a ma mozliwosc skorzystac z opcji przedszkola to czemu nie.

dlatego 5 latki powinny isć do szkół ja swojego dałam do szkoły. ale przecież po co mysleć o innych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Agusia, tak potwierdzam, dziecko musi miec rocznikiem 3 lata, czyli nie musi miec skończonych 3 lat, tak powiedziała panio dyrektor.
W Gdyni akurat, w przedszkolu panstwowym koło mnie w tym roku grupa trzylatków była niepełna bo nie było dzieci, wiec nie byłoby krzywdzace dla przepisowych 3 latków.
Ale zawsze jak cos sie ktos pyta znajda sie zuczliwi któzy musza dopiec, no cóz.

Wiem ze prywatnego przyjma 2,5 latka, nie mniej nie mam prywatnego blisko domu, a musiałabym mała odbierac wczesniej, bo nie mogłaby zostac tyle w przedszkolu ze wzgledu na rehabilitacje, a z niemowlaczkiem nie chciałabym robic wypraw po odbiór starszej, dlatego myslam o tym państwowym bo mam z 200 metrów od domu.

NO nic, poczekamy na na anstepny rok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak potwierdzam w tym roku mają pierwszeństwo 5 latki chodzi mi o gdańsk, u nas obecna grupa 3 latków wszyscy podpisali kontynuacje na następny rok gdańsk przymorze , a do tego dużo matek jak gadałam na osiedlu dzieci co nie chodziły wcześniej do przedszkola to daje teraz do przedszkola "bo muszą je przyjąć" koniec cytatu dlatego kiepsko widzę miejsca dla trzy latków

do prywatnego to możesz dać i 2 letnie a w państwowym dziecko może nie mieć skończonych 3 lat ale rocznikowo tak.nie ma miejsc dla dzieci,które powinny być objęte, więc nie oczekuj,ze ktoś ci przyjmie dziecko z rocznika 2010 to już by było krzywdzące wobec dzieci które powinny pójsć

nie wiem jak w Gdyni(zakładam, że tak samo) - ale na stronie gdansk.pl jest wyraźnie napisane:

"3 lata - minimalna granica wieku dzieci uczestniczących w rekrutacji (dziecko w roku kalendarzowym 2012 musi mieć ukończone 3 lata)."
http://www.gdansk.pl/edukacja,1004,21134.html (uwaga tuż pod czerwonym napisem)

czyli 2,5 może mieć teraz ;) może być np. z grudnia 2009 - więc w momencie pójścia do przedszkola(wrzesień) czy też teraz w momencie zapisu nie ma jeszcze 3 lat :]

ale mnie nie chodzi kto ma pierszeństwo, tylko dyrektorka mi powiedziała ze dziecko musi miec rocznikowo 3 lata zeby złozyc podanie, a w ustawie jest napisane ze dyrektor moze zdecydowac o przyjeciu 2,5 latka, ciekawa jestem jak jest w innych przedszkolach w Gdyni. Maja bedzie miała 15 wrzesnia 2,5 roku.

Również byłam w czwartek na spotkaniu z Panią Dyrektor jednego z przedszkoli na Morenie i powiedziała, że w tym roku pierwszeństwo przyjęcia mają 5 latki

a czy trzeba wybrać(podać) 3przedszkola ja jestem zdecydowana na 2 a trzeciego nie mam wybranego.

bo teraz jest(od jutra) nabór rocznika 2009 :]

Weronka, a
ty swoja mała chcesz posłac do przedszkola? Ona rocznik 2010, tak?
Pytam, bo ja jestem z Gdyni, chciałam moja Maje zapisac do przedszkola państwowego, ale pani dyrektor powiedziaął ze dziecko musi miec rocznikowow 3 latka, Maja jest z 15 marca 2010, wiec rocznikowow nawet we wrezsniu bedzie miała dwa i nie przyjmuja zgłoszeń, wiec zastanawiam sie jak inne przedszkola w Gdyni, czy jest to reguła czy tylko tego przedszkola.

A a o jakich przedszkolach mówisz? bo ja na morene chciałam

Niestety, jak zwykle w tym kraju ktoś kiedyś polikwidował, a teraz jest za mało miejsc.

W piątek byłam pogadać z dyrekcją jednego z państwowych przedszkoli na morenie i się załamałam:( Dyrekcja stwierdziła, że w tym roku pierwszeństwo ma rodzeństwo tych dzieci, które już uczęszczają do przedszkola i w chwili obecnej mają już komplet w 2 państwowych przedszkolach na morenie, więc rekrutacja pozostałych osób to tylko fikcja ;(

Aha, na końcu tych śmiesznych formularzy zgłoszenia dziecka jest jakieś pouczenie, że za fałszywe dane grozi tam więzienie (art. 233 kodeksu karnego). Nie ma to żadnej mocy prawnej moim zdaniem. To częste w urzedach, pouczanie o czymś takim.

Z tego co ustaliłem w swoich źródłach w UM do przedszkoli w Gdyni nie będą przyjmowane wogóle 6 latki. Mają robić od razu wypad do szkoły. Miejsc i tak by nie starczyło.

Mi w dwóch przedszkolach w Gdyni powiedziano, że pierwszeństwo mają 5-latki. W związku z tym, np. w przedszkolu na Wiejskiej dla 3-latków będą 22 miejsca (w zeszłym było 40 miejsc).

a ja jestem podłamana bo moja 4 latka nie dostała sie w zeszłym roku do państwowego i jak w tym roku dzwoniłam do przeszkoli zeby wywiedzieć sie czy sa jakies szanse ze sa wolne miejsca w 4 latkach tzn ze któreś nie kontynuuje to nie ma miejsca :(, nawet nie wiem czy startować :(

Myślę ze powinno byc w gdańsku tak jak w gdyni ze pierwszeństwo maja 3 i 4 latki

wiecie fakt ten zapis jest chory
co do meldunku to dziecko moze byc u dziadków.
to na jagiellonską też się ciezko dostać o matko bosko
no naprawdę masakra

A w Gdyni pierszeństwo mają 3 latki. :)

Dla 6 latków będą miejsca jeśli zostaną jakieś wolne.

Inne tematy z forum

Leczenie zębów mlecznych... (16 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (48 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Wakacje z dziećmi (116 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...