rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

do Kjopa - w kryteriach nie pisza ze pracujacy musza przyniesc zaswiadczenia o pracy - a takie musza doniesc - ty tez zapewne jesli chcesz uchodzic za samotna bedziesz musiała złozyc przynajmniej oswiadczenie ze samotnie wychowujesz dzieci

laski nie goraczkujcie sie - w rekrutacji elektronicznej przyjmniej papiery musza byc ok

nie bardzo tez widze jak pracowdawcy spiesza sie zeby ot tak wystawiac lewe zaswiadczenia o pracy
no chyba ze ktos sobie podrobi - ale to jest karalne..

znacznie wiecej mojej watpliwosci wzbudza uznaniowosc przyznawania miejsc przez dyrekcje przedszkoli po zakonczeniu rekrutacji elektronicznej

moze nie wszedzie .. ale szłyszłam o konkretnych bardzo zakreconych sytuacjach..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja tak, na starówce tylko jedno jest własnie na świętojańskiej. pobliskie to na ul. wałowej lub szuwary

a zna ktos adresy do przeczkoli na starowce we gdansku jest tylko jedno panstwe na ul swietojanskiej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: do ZENONA

dokładnie tak jest... ja jestem w takiej sytuacji - panna z dzieckiem, ojciec gdzieś w świecie, nie mam siły ani chęci go ścigać, wg. mopsu (i przedszkoli) nie przysluguje mi statut samotnej matki...
(mam o tyle dobrze, ze ojciec dziecka zna numer mojego konta bankowego i od czasu do czasu przesyla nam jakies pieniadze)

witaj moxze mozna zamienic sie z mamami ktore chcialy bardziej do tego co ty wolisz a dodstaly sie do twojego
niewiem ale mysle ze mozna popytac i zapytac dyrekcje

cześć, może ktoś mi odpowie na nurtujące pytanie. Bardzo nam zależy żeby nasza córka dostała się do przedszkola mieszczącego się niedaleko teściów(bo to oni będą odbierać małą). Będzie to przedszkole pierwszego wyboru i teraz moje pytanie, jeśli mała dostanie się do innego(bo oczywiście będziemy zapisywać jeszcze ją do dwóch innych) to czy możemy jeszcze wtedy starać się żeby dostała się z listy rezerwowych do tego z pierwszego wyboru?

o to mi właśnie chodzi co napisałaś a do tego piszą,że niby pierwszeństwo mają Ci którzy pracują na pełen etat.

ja tam problemu nie widzę, bo te kryteria są tak skonstruowane do d*py, że jak się trochę nie podbarwi swojego życia, to szanse marne ;)

wystarczy wpisać, że jest się "panną" no bo się jest, jeśli nie ma się ślubu .. i jesteś, jak napisała kjopa, traktowana jako samotna matka ..

wystarczy wpisać, że się pracuje, i załatwić lewe zaświadczenie o zatrudnieniu, i jesteś traktowana jako osoba pracująca ..

pretensje chyba nie do ludzi, tylko do władzy i tych badziewnych kryteriów :/
każdy orze jak może i tyle
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co za beszczelne baby tu są.Pisałam już dawno dawno temu na tym forum,że nie podałabym nieprawdy,że jestem samotna bo nie jestem ale niektóre tępe baby nie kumają,że mi chodzi o to że niby podaje się tylko stan cywilny.Jeżeli jestem panną to biorą mnie do wora jako samotnie wychowująca matka!!!

Po to wkleiłam zasady rekrutacji a ta cała banda szczęśliwych lub nie mężatek ma jakieś obiekcje co do stanu cywilnego innych.

ANIA---Ja nie chce ślubu bo to mi nie potrzebne w każdej chwili będe mogła odejść bez żadnych sądów itp.Może ty masz kompleksy,że Ci Twój ucieknie i wzięłaś dlatego ślub ja się właśnie tego nie boje.

ASIULA76--Gdzie napisałam,że będe kłamać?Napisałam,że niby mam pierwszeństwo bo mnie zakwalifikują jako samotna matka.WG tego co piszą to tak robią bo jestem panną a jeśli pytanie będzie czy jestem samotną mamą to napewno nie napisze,że tak bo nie wstydze się swojego związku i wszyscy wiedzą dookoła,że mam normalną rodzine a nie jestem sama.

---------2.Dziecko matki lub ojca samotnie je wychowującego -----------
---------(Przez osobę samotnie wychowującą rozumie się pannę, -----------------kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji -----------orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną)------
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja już nie pamiętam dokładnie jak to było w formularzu ale z tego co kojarzę,odpowiadało się na te kryteria naboru wpisując tak lub nie.

Oczywiście im więcej na tak czyli więcej kryteriów spełniamy tym większe szanse.

Więc jeśli byłabym osobą bez ślubu ale razem z ojcem dziecka bym mieszkała i go wychowywała wpisałabym w kryteriach czy jestem samotna - NIE.
Spaliłabym się ze wstydu wpisując,że jestem samotna a z dzieckiem do przedszkola chodził by tata i uczestniczył w życiu przedszkolnym naszego dziecka...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak się zastanawiam, jak to jest naprawdę z tymi formularzami. Tam faktycznie jest tylko rubryka o stanie cywilnym, więc to niestety nie jest nawet wielkie oszustwo wpisać kawaler albo panna, jeśli się nie ma ślubu. Takiego czegoś jak np "związek partnerski" ten formularz nie uwzględnia (zresztą to chyba wiąże się z tym, że takiego "czegoś" nie ma oficjalnie w polskim prawie, więc tu dzięki wielkie różnym pisowcom i innym "obrońcom wartości rodzinnych", którzy tak bronią nas przed wprowadzeniem w prawie oficjalnie takiej formy związku). Tylko jeżeli zaświadczenie o zatrudnieniu dostarcza się dopiero po rekrutacji, to czy z udokumentowaniem bycia "samotnym" też tak nie jest? W formularzu można chyba zaznaczyć cokolwiek, a dopiero po dostaniu się dziecka donosi się różne dokumenty i pewne rzeczy się weryfikuje.
Moje dziecko do przedszkola idzie za rok, ale może już teraz warto zastanowić się nad rozwodem, bo najbliżej domu mamy właśnie państwowe przedszkole ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

dobrze ze mnie ominął temat przedszkoli poslalam dziecko do szkoly w wieku 5 lat zeby po 1 nie placic za przedszkole po 2 nie zajmowac miejsca dzieciom mlodszym
jak czytam ze nie ktorzy biora rozwod z tego powodu zeby dzieckos ie dostalo to mi sie wlos jezy na głowie dla mnie to jest chore
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W krakowie czy warszawie już żądają zaświadczeń o alimentach przy rekrutacji do przedszkoli. Tydzień temu czytałam w metrze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kjopa3
to co cieszysz się że twój partner z Tobą ślubu niema , pewnie coś innego szuka i czym się tu chwalić?...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

oj tak zgadzam sie z tobą powinni brac zaswiadczenia że sa alimenty zasądzone lub jakas sprawa w sadzie, bo jak nie biorą to czemu żądają zaświadczenia że się pracuje też można skłamać dobrze że nie żada sie zaswiadczenia o zarobkach jeszcze paranoja musisz pracowac musisz dac dziecko na 9 h bo jak na mniej to niema szans
wiecie najlepiej odpukac oczywiscie to byc samotna matka niepelnosprawną i z niepelnoisprawnym dzieckiem a no i pracować i oddac dziecko na 10h hehe a tam poklammy wszystkie hehe a co nam zrobią

Kjopa już raz z Tobą dyskutowałam na ten temat i nie wiem czy Ty jesteś taka ciemna naprawdę czy tylko udajesz,że nic nie rozumiesz??????

Pierwszeństwo ma MATKA SAMOTNA!!!! A nie MATKA,KTÓRA ŻYJE Z PARTNEREM,OJCEM DZIECKA BEZ ŚLUBU!!!

Wpisując samotna kłamiesz bo nie jesteś samotna.
Tak oszukując masz pierwszeństwo i większe szanse.

Nikt się nie czepia ślubu i nie nakazuje Ci go brać. Wolna wola,skoro masz ochotę żyć bez legalizacji związku ale czemu nadużywasz ten stan?

Też znam taką jedną babeczkę,mieszka z partnerem,2 dzieci,normalna rodzina,mnie tam papier nie interesuje ale szlag jasny mnie trafia jak mówi,że ona wie,że jej dziecko się dostanie bo ona jest SAMOTNA!

Ludzie jaka samotna???

W takiej sytuacji kultura osobista nakazywała by chociaż zamknąć się i nie ogłaszać na prawo i lewo bredni.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

II. KRYTERIA NABORU dzieci do placówek obowiązujące na terenie miasta Gdańsk:

Kryteria główne (zgodne z przepisami prawa oświatowego)
1.Dziecko pięcioletnie lub sześcioletnie odbywające roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne,

2.Dziecko matki lub ojca samotnie je wychowującego

(Przez osobę samotnie wychowującą rozumie się pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną)

, 3.
Dziecko matki lub ojca, wobec którego orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności, bądź całkowitą niezdolność do pracy oraz niezdolność do samodzielnej egzystencji na podstawie odrębnych przepisów,

4.
Dziecko umieszczone w rodzinie zastępczej.

Kryteria dodatkowe (obowiązujące w przedszkolach na terenie miasta Gdańsk)

1.
Dziecko obojga rodziców/prawnych opiekunów pracujących (w wymiarze pełnego etatu)/rodziców studiujących/uczących się (w systemie dziennym),

2.
Dziecko posiadające rodzeństwo w przedszkolu pierwszego wyboru,

3.
Dziecko, które będzie korzystało z pełnej oferty przedszkola (powyżej podstawy programowej wraz z posiłkami),

4.
Dziecko z rodzin wielodzietnych (troje i więcej dzieci).

Wystarczy,że zaznacze,że jestem panną bo jestem i już jestem brana pod uwage jako samotna matka i nic nie ma o alimentach.Więc chcąc nie chcą raczej mamy pierwszeństwo co nie oznacza,że się dostaniemy.WIĘC NIE WIEM CO MAMUŚKI NIEKTÓRE CHCĄ JA NIE BĘDE OSZUKIWAĆ TYLKO TAKIE SĄ PRZEPISY.a NIE BVEDE BRAŁA ŚLUBU BO KOMUŚ REKRUTACJA SIĘ NIE PODOBA.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gosia a do której grupy chodzą Twoje maluchy? może się znamy :) ?

moj też tam chodzi.

ja płace ok 530-550 zł zz dwojke dzieci z pelnym wyzywieniem i logopeda od 8-16 przedszkole na dolnym miescie ul. szuwary dzieciaki z reguly chodza codziennie uwielbiaja pobyt w przedszkolu

120 zł dla niektórych to bardzo duzo
pomnóz to przez trzy lata kiedy to dziecko uczeszcza do przedszkola

a czasem przedszkole do którego nam "po drodze" jest drozsze o 200-300 zł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

włosy i paznokcie u dziecka (7 odpowiedzi)

Coreczka od jakiegoś czasu gubi włoski, wydaje mi sie że jest to duża ilość. Zauważyłam również...

Drukarnia wielkoformatowa (4 odpowiedzi)

Jak ktoś potrzebuje wydrukować zdjęcie , plakat, wizytóki lub inne rzeczy , w tym upominek dla...

zapach do mieszkania jaki ??co polecacie (41 odpowiedzi)

drogie mamy wy zawsze coś doradzicie chciałabym aby w mieszkaniu pięknie pachniało macie jakieś...