rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

Dzisiaj w przedszkolu prywatnym dostaliśmy karty kontynuacji dziecka bo w tym roku biorą udział w elektronicznej rekrutacji. I mniej więcej wyliczałam że różnica miedzy państwowym a prywatnym do którego chodzimy to ok 120 zł m-cznie. I mam dylemat bo chciałam zapisać córkę jako 4 latkę ale w takiej sytuacji nie będę kombinować mimo mam pierwszeństwo jako rodzic niepełnosprawny bo w zeszłym roku za późno dowiedziałam się że o tym i nie miałam jeszcze orzeczenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

~Kaaaaasienia - zobacz sobie strony przedszkoli, które Ciebie interesują. na wielu stronach są podane ceny.

http://forum.trojmiasto.pl/Przedszkola-panstwowe-t315277,1,16.html

ale to 600 zł to już z pełnym wyżywieniem 3 posiłki , i pewnie 11 godzin

wiecie ja dostane na mojego małego we wrześniu 140zł od gminy ale trzeba przynieśc zaświadczenie ze szkoły że dziecko we wrześniu podejmie naukę szkolną

to raczej tak nie działa, wtedy można próbować dopisać dziecko chyba tam gdzie jest wolne miejsce ale nie jestem pewna. mimo, że nabór jest w marcu czy w kwietniu to dziecko zaczyna uczęszczać dopiero od nowego roku szkolnego tzn od września.

a jesli chciałabym dac dziecko od kwietnia przyszlego roku, to nastepnym naborem we wrzesniu?

zajecia dodatkowe sa roznie platne i nie sa obowiazkowe
stawka zywieniowa jest taka sama w publicznych
komitet placi sie co mc ale nei pamietam ile mamy
i jest jeszcze ubezpieczenie platne raz

a czy cena zależy od przedszkola? czy w przedszkolach publicznych jest wszędzie taka sama stawka za dodatkowe zajęcia? bo opłata stała i posiłki są w tej samej cenie chyba w każdym przedszkolu publicznym prawda? i o co chodzi z komitetem rodzicielskim? czy to się płaci za cały rok czy to jest jakaś miesięczna składa?
dużo pytań:)
z góry dziękuję za odpowiedzi:)
pozdrawiam!

ja za panstwowe z dodatkami czyli tancem angielskim itp placa 450-500 zl zaleznosci od ilosci dni w mcu

To jest opłata przybliżona z dodatkowym j. angielskiem (1 lub 2 h tygodniowo), ale rzetelną inf będę posiadała po 1 kwietnia :)

Dokładnie...i niestety trzeba tutaj również przyznać racje Ponuremy, że rekrutacja to bardziej fikcja. Część dzieci na pewno musi się dostać wg kryteriów, ale myślę , że jest to ok 40% dzieciaczków, cała reszta maluchów zapewne przeszła rekrutację na innych-indywidualnych warunkach ;););) I taka jest nasza UCZCIWA rzeczywistość ;).

czy dodatkowe są jeszcze jakieś ukryte opłaty??:) czy to jest "kompletna" cena? coś słyszałam o tym przedszkolu.

Ja już mojego 5 letniego synka zapisałam do zerówki , wcześniej nie chodził do przedszkola. Podjęłam taką decyzję z kilku przyczyn:
*przedszkole płatne
*nie potrzebnie narażać dziecko na zmiany (rok przedszkola potem szkoła)
*jeżeli dziecko daje sygnały iż NIE jest przygotowane na 1 klasę może kontynuować zerówkę w następnym roku
*jako matka sądzę że da sobie radę,
*wiele krajów na świecie praktykuje taką grupę wiekową i jest dobrze więc czemu nie wieżyc w możliwości własnego dziecka? zawsze jest wyjście - punkt 3 :-)
*Ach i będzie chodził ze swoim kolegą do klasy - raźny start ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja chcę posłać synka do Przedszkola artystyczno-językowego na Jasieniu, miesięczna opłata wyniesie ok 600zł (oczywiście o ile się dostanie).

Dziękuję za informację :)

naprawdę 600zł wychodzi przedszkole państwowe? to masakra, w podobnej cenie (jak nie niższej) jest przedszkole na Rotmance-o ile się(a wydaje mi się, że nie) nie mylę nauka języków i inne dodatkowe zajęcia są wliczone w cenę.
My byśmy się nie zastanawiali nad tym żeby posłać malucha do przedszkola prywatnego gdyby nie fakt, że w Gdańsku jesteśmy sami, cała rodzinka mieszka daaaleko:( więc musimy tak robić, żeby zatrzymać nianię za niższą cenę i pogodzić to z przedszkolem.
Bardzo bym chciała, żeby nasz synek dostał się do publicznego przedszkola, dzieci w grupie jednak chyba szybciej się rozwijają...no i te przedstawienia dla rodziców, które przygotowują na różne okazje muszą być naprawdę wzruszające:)

Nie musi zostać przyjęte, obowiązkowo muszą być przyjęte dzieci do grupy "0" czyli 5 latki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jeśli moje dziecko ma 4 latka i jest tym rocznikiem który za rok pójdzie do zerówki to czy w tym roku musi zostać przyjęty do przedszkola??

hej Sylwia ;)

dziewczyny, tak z ciekawości, bo mnie nie dotyczy, ale znajomych co niezbyt są zaangażowani ..

czy jeśli 5 latki mają obowiązek przedszkolny, to to jest normalna grupa przedszkolna czy zerówka?
płatna jak przedszkole, czy nie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

witam nabór do przedszkoli w gdansk od 2kwietnia od 9 rano
powodzenia

Inne tematy z forum

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (50 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Czy terapia małżeńska ma sens? (27 odpowiedzi)

Do terapeuty poszłam sama w kiepskim stanie psychicznym. Mam małżeński kryzys, kolejny. Mam dość....

jaki blender czy inny rozdrabniacz? (29 odpowiedzi)

Kochane, zastanawiam się nad zakupem czegoś co pozwoli mi zmiksować warzywka dla synka,...