rolkarze na sciezkach rowerowych

witam,
w sytuacji ewentualnego wypadku, np zderzenia rowerzysty i rolkarza na sciezce rowerowej, kto by byl winny ? oczywiscie wiem, ze wszystko zalezy od okolicznosci, ale tak mniej wiecej ?

rolkarz na sciezce rowerowej jest traktowany jak pieszy ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rolkarze na sciezkach rowerowych

oczywiście rolkarz, według przepisów jest pieszym i nie powinno go być na ścieżce rowerowej
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rolkarz powinien dostać mandat za jazdę po drodze rowerowej. Winny zdarzenia powinien być wskazany po zbadaniu okoliczności.
Tak mi się to widzi, a jak jest naprawdę, to trzeba pytać policję jakie są statystyki (nie opinia, bo z tym różnie bywa).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Winny byłby ten, który nie zachował należytej ostrożności. Może rowerzysta, który jechał ze zbyt dużą prędkością, może rolkarz który niespodziewanie wydłużył krok (ale tylko w wypadku małej różnicy prędkości). Zwykle w przypadku kolizji za winnego uznaje się jadącego z tyłu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

na pieszego idącego środkiem drogi najeżdza samochód. Kto jest winny ? Zawsze pieszy, kierowca może być dodatkowo ukarany np. za zbyt dużą prędkość, alkohol we krwi itp ale wina leży po stronie pieszego, który ma zakaz wejścia na drogę oprócz miejsc do tego wyznaczonych
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdyby tak rzeczywiście było, to psychopaci w samochodach rozjeżdżaliby ludzi.

Tak rozumując, można by było zgodnie z prawem rozjechać policjanta zatrzymującego samochód do kontroli lub pracownika wykonującego roboty drogowe/kierującego ruchem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

jeśli już rowerzyści mają dzielić ścieżki rowerowe z rolkarzami - co wydaje mi się w jakimś stopniu logiczne - to jedni i drudzy powinni brać pod uwagę fakt, że nie są na tej drodze jedyni :) kiedyś miałam okazję mijać gościa który był zaopatrzony w rolki z długaśne kije do odpychania... wykonywał manewry na całą szerokość ścieżki... strach się bać takiego :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

mylisz chłopie pojęcia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...