skutki uboczne tabletek antykoncepcyjnych

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
jakie brałyści I jakie miałyscie dolegliwości i co najwazniejsze ile zwiększyła się wasza waga i czy wogóle sie zwiekszyła a może któreś schudły . Bo ja przybrałam 7 kg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: skutki uboczne tabletek antykoncepcyjnych

kiedys brałam Diane35, dostałam od dermatologa na poprawe cery-zamiast poprawy było pogorszenie...

przez pierwsze 2 m-ce brania lekko mnie mdlilo , nie przytyłam .....nie mialam innych ubocznych skutkow

Przez 7 lat z krótkimi przerwami brałam pigsy. Przez pierwsze kilka lat diane35 ze względu na cerę- problemy z cerą zniknęły, ale pojawiły się ciągłe migreny, nadciśnienie, stany depresyjne-z byle powodu ryczałam i miałam koszmarną huśtawkę nastrojów.
Potem przeszłam na yasmin. Też dobrze wpływała na cerę, ale miałam po niej problemy z cellulitem. Od pól roku nie biorę żadnych i czuje mega różnicę w samopoczuciu. Cellulit sam zniknął, zapomniałam właściwie co to tabletki przeciwbólowe, a kiedyś co chwile musiałam je brać ze względu na bóle głowy. Co do wagi: nigdy nie przytyłam po pigułkach, trzymam stałą wagę.

różne są reakcje organizmu,
ja też na początku brałam Diane35 z powodu problemów z cerą - żadnych skutków ubocznych, poprawa cery, potem brałam Cilest - brak skutków ubocznych a na koniec brałam Yasmine - również brak skutków ubocznych :)

brałam diane- równiez dostałam na poprawe cery, ale w przeciągu ok poł roku przytyłam ok 12 kg :/ cera sie poprawiła.
później brałam cilest- brak jakich kolwiek skutków ubocznych.

kiedyś brałąm logest i strasznie po nich przytyłam

po 2 ciąży brałam cerazette ale czułam się po nich strasznie - uderzenia gorąca, huśtawki nastrojów
tak samo było po yasminelle

obecnie zażywam cilest, jest ok ale waga leci w górę na potęgę ;/
wróciły mi migreny i tak się zastanawiam czy to cilest ich nie wywołuje

chyba zdecyduję się na wkłądkę

mi ginekolog powiedzial ze tyje sie od obrzarstwa a nie o tabletek. tabletki to wymowka dla kobiet co nie dbaja o siebie, nie uprawiaja sportu itd
od 7 lat biore cilest i nic mi nie dolega. waga ta sama, samopoczucie bez zmian.

znam kilku, którzy nie podzielą tej opinii

nie miałam problemów z waga do momentu kiedy zaczęłąm brać ciles.
Poza tym poczytaj ulotkę.

Każda kobieta inaczej reaguje na tabletki. Jednej nic nie jest a drugiej organizm wariuje. Wszystko zależy od hormonów, składu

ja przytyłam bardzo po tabletach anty - miłay byc dobre i tanie
niestety nie pamietam jak one sie nazywały ale w ciagu 6 m-c
10 kg na plusie :(
było to z 12 lat temu

potem przeszłam na Cilest i waga sie unormowała ale zaczełam miewac migreny straszne bóle głowy :(
po 6 latach doszło jeszcze zaburzenie fibrynogenu
bóle w stawach itp ( zagęsta krew)
przeszłam na plasterki EVRA polecam :):)

potem przerwałam na rok antykoncepcję
urodziłam sliczną zdrowa córeczke
i do teraz nic nie biore
próbowałm po ciązy ale po Yasminelle źle sie czułam

ja jestem po drugiej ciazy i teraz biore cilest po nich na poczatku brania czyli piersze 3 doby masakra zle samopoczucie mdlosci udezenia ciepla potem plamienie przez caly cykl czyli 21 pigul teraz jestempo 5 dniowej przerwie i znowu sie zle czuje ... ogolnie to nie wiem co mam robic naszczesie nie zauwazylam zebym przytylam moze troche schudlam moj partner stwierdzil nie wiem

po wszystkich tabletach tylam koszmarnie, tzn to nie jestycie w tluszcz tylko organimz zatrzymuje wode w organizmie i stad tez wiejszy cellulit, potem bylu plastry i po nich bylo ok, dodam ze po tabletach libido zero, jakas taka depresja dziwna, wkulwionko na caly swiat , teraz nic nie stosuje i jest najlepiej

10 lat tabletek - różnych, ostatnie mycrogygon i żadnych skutków ubocznych. Po odstawieniu w 3 cyklu zaszłam w ciążę.

5 lat tabletki, najpierw Harmonetr potem Novynette.
Po pierwszym opakowaniu miałam stany depresyjne, wciąż ryczałam i wręcz nie widziałam sensu życia. Na szczeście po drugim op.to przeszło.
Potem doszły migreny podczas 7 dniowej przerwy, libido było już nawet nie zerowe, wręcz ujemne :) do tego cera się poprawiła ale powyskakiwało mi multum pieprzyków na całym ciele i takich nieopalających się jasnych kropeczek.

Kiedy przestałam brać cerę miałam jak 14 latka, 10 dniowe plamienia przed @ z którymi do tej pory się borykam, chwiejne nastroje, strasznie nieregularne cykle, okropny bół głowy przez pierwszych pare cykli i ZERO jakichkolwiek oznak płodności.

Teraz nie biorę już ok.3 lata i dopiero od 2 cykli w miarę wracam do normy. Co prawda plamienia dalej są ale nie są tak obfite i mam nadzieje ze samo (bez hormonów z zewnątrz) się ureguluje tym bardziej ze mam jeszcze czas bo na razie nie myslimy o maleństwie. No i dopiero teraz mam jakiekolwiek oznaki że mogła wystąpić owulacja-ból jajników, piersi, wczesniej nie bylo niiiiiiic.
Prawdopodobnie mam też problemy z 2 faza cyklu i z progesteronem, co oznacza w przyszłosci trudności z utrzymaniem ciąży...

Gdybym dziś miała wybierać NIGDY W ŻYCIU nie zdecydowałabym się na tabletki. Niestety w moim przypadku wyrządziły wielkie spustoszenie.

Ja brałam Cilesty i po tygodniu brania zaczęły mi wypadać włosy garściami tak wyłysiałam, że skórę na głowie było mi widać. Brałam tylko 2 tygodnie i nigdy więcej żadnych tabletek.

Moja antykoncepcja zaczela sie gdy mialam 16 lat - nie, nie bylam aktywana, ale ze wzgledu na wyczynowe uprawianie sportu moje jajniki nie pracowaly prawidlowo, czeste stany zapalne, brak miesiaczki, problemy z cera. Zaczelam od 3-fazowych. Przez 4 lata nie przytylam nic! a apetyt mialam zawsze, choc jadalam trzymajac sie regul- chudo, zdrowo i minimum slodyczy. Potem przyszedl czas na pierwsze dziecko, po ciazy wrocilam do antykoncepcji. Dostalam triquilar - po nim mialam kaszel! tak suchosc w gardle w godzinach wieczornych i nocnych. Potem cilest- puchlam, a dokladnie Uda i stopy. Potem Novynette i to byl strzal w 10. Nidgy nie mialam depresji, stanow pobudzenia, laknienia i glodu.
Uwazam podobnie jek juz kolezanka wyzej ze antykoncepcja hormonalna jest dobra wymowka dla otylosci z obrzarstwa.
Przed rozpoczeciem antykoncepcji hormonalnej nalezy zrobic sobie badania: morfologia, mocz, cytologia, najlepiej USG piersi, i koniecznie hormony - to przynajmniej poleca mi moj ginekolog.

też zaczęłam brać tabletki wcześnie, właśnie ze względu na sport (zaczeły mi się problemy z owulacją- puste cykle) owulacja co prawda powróciła, ale przez złe samopoczucie, zawroty głowy, moje wyniki w bieganiu były co raz gorsze. Znów poszłam do lekarza, zmienił mi tabletki, w których była mniejsza ilość hormonów, ale efekt ten sam. Musiałam zrezygnować na pół roku z treningów. Dopiero kiedy mój organizm powrócił do normy, odstawiłam tabletki ( mimo, ze zaczęłam współżyć) i zaczęłam stosować npr. Trener polecił mi Cyclotest, który używała jego żona. Odłożyłam pieniążki i również go kupiłam (pomocny w metodzie termicznej) Jestem zadowolona, powróciłam do biegania, czuję się świetnie a npr na prawdę jest skuteczne.

Przez 2 lata brałam Harmonet. Skutkami obocznymi, które czułam od razu to suchość w pochwie i absolutna awersja do seksu (co już było skuteczną matodą), czasami dochodziło nawet do obrzydzenia (dziwne). Jak odrzuciłam tate skutki prawie natychmiastowo ustąpiły ale za to w perpektywie 2-3 lat przytyłam 10 kg. Ważyłam 49 kg, teraz ważę 59 kg i nie mogłam za żadne skarby świata chociaz trochę schudnąć.

ja brałam kiedyś Diane35-na cerę i rzeczywiście problemy znikneły, żadnych skutków ubocznych

potem Yasmin-żadnych skutków ubocznych

teraz po 2 ciąży Cerazette i masakra...zero ochoty na seks i plamienia...zrezygnowałam i nie biorę nic
zastanawiam się nad plastrami, po orlopie wybieram się do gina zeby mi coś dobrał

Ja brałam cilest, ale niestety po jego braniu moje nerwy sięgały zenitu ;)
Chodziłam non-stop wściekła :)
Przez jakiś czas nie kojarzyłam tego stanu z tabletkami.
Dopiero koleżanka mi podpowiedziała, że to może być po tym.
Po odstawieniu wszystko wróciło do normy
Nie chudłam i nie tyłam po nich. Minus tylko taki, ze przy braniu cilestu miałam dużo ładniejszą cerę

cilest- 8 kg w ciegu miesiaca na plusie libido ponizej zera
mercilon puchłam ;/
mycrogynon-dretwienie ból i mdlenie nog

SURIN JA JAKOS NIE ZAUWAZYLAM WZMOZONEGO APETYTU PRZY BRANIU CILESTU A 8 KG SKADS SIE WZIELO

6 lat bez przerwy, najpierw Stediril30, potem Cilest a na końcu Novynette. Skutków ubocznych brak.
Po odstawieniu pierwsza miesiączka po ok 1,5 miesiąca, skąpa i 10-dniowa. Na upartego można by to uznać za skutek uboczny.

Cera, waga libido bez zmian w trakcie brania i po odstawieniu. Ale to indywidualna sprawa:)

a bierze ktos triquilar?////////

Inne tematy z forum

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...