spining w domu - może ktoś doradzi?

chodziłam na spining do klubu, ale terz mam małe dziecko i jestem czasowo ograniczona. pomyślałam, żę kupię rower treningowy do domu. na co zwrócić uwagę przy zakupie? regulowane przód tył siodełko, co jeszcze? o co chodzi z kołem zamachowym? ile kg powinno posiadać?
mój mąż również będzie na nim jeździł.
te typowe do spiningu są za mało zabudowane- przy małych dzieciach muszę mieć to na uwadze;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: spining w domu - może ktoś doradzi?

Kornelia i Kasjan, no proszę. nie wiedziałem że takie imiona w ogóle są w kalendarzu :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a są;)

Zdeydowanie taniej było by kupic trenażer, a jeśli chcesz krecić bez zatrzymania to patent z ostrym kołem, z roweru, a jak znajdziesz czas to i na powietrzu pojeździsz. jeśli koniecznie jednak do spiningu zabawka to ten zdaje sie być bezpieczny i stosunkowo nie drogi :
http://fitbay.pl/rowerek-treningowy-gama-p-456.html

a wiesz może o co chodzi z kołem zamachowym? w jednych jest 5kg w innych 18kg?

Myślę że chodzi o koło (dużą, metalową tarczę) którym kręcisz - w przypadku rowerków "stacjonarnych" (takich co z roweru mają tylko kierownicę, siodło i korby).
Większa masa = większy moment bezwładności. Trudniej rozpędzić, trudniej zatrzymać - ale jak już rozpędzisz, to łatwiej utrzymać jego prędkość (choć w praktyce, hamulec na nim i tak daje opór).

Miałem okazję "pojeździć" na czymś takim na szkolnej siłowni, zdecydowanie nie przypadło mi do gustu. Jeżeli już miałbym brać, to z lżejszym kołem zamachowym - wrazie czego łatwiej wyhamujesz i jakiś mniejszy strach podczas kręcenia...

!!!!tylko pamietaj o prawidlowym ustawieniu siodelka (wysokosc & przod-tyl) & wyskosc kierownicy (w necie mozna bez problemu znalezc jak to robic)
co do rzeczywistej formy, jaka bedzie po treningu za pomoca takiego roweru, to ciezko powiedziec - czy bedzie tak sam jak na trenazerku?
ktos robil baze za pomoca tego urzadzenia?
przypuszczam, ze zawsze sa male roznice w pozycji niz na prawdziwym rowerze, co za tym idzie ciut inaczej organizm reaguje i sie przyzwyczaja...
no ale przypuszczam, ze wystarczy z 2 tygodnie aklimatyzacji na prawdziwym sprzecie i mozna wykorzystac moc zdobyta na spiningu w praktyce...niech glos zabiora CI co SPININGOWALI...

odradzam z kołem zamachowym !!!

rozpędzone koło zamachowe zachowuje się jak kula do wyburzania domów. Raz rozpędzone roskruszy pedałem wszystko co stanie na drodze. A co to łatwo sobie wyobracić jak ma się małe dzieci w domu.
Ja bałem się o swoje nogi w przypaku spadniecia stopy i dlatego kupiłem noski i buty kolarskie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: odradzam z kołem zamachowym !!!

Bez spd nie wsiadaj nawet na ten wehikuł

Re: odradzam z kołem zamachowym !!!

Ja odradzam z kołem zamachowym, bo takie koło zamachowe jak się porządnie rozkręci to działa jak bączek. Lepiej kupić taką małą żyroskopową, rozpędzaną ręcznymi zręcznymi r******i, buczącą zabawkę. Dziecko na pewno bardzo się ucieszy, będzie badać problem spinu i zostanie fizykiem atomowym.

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...