sprawdzony przepis na pasztet domowy

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
poszukuje sprawdzonego przepisu na pasztet domowy..pomoze ktos?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprawdzony przepis na pasztet domowy

Pasztet (przepis podstawowy, ilość składników można dowolnie powiększać, byle zachować proporcje):

0,5 kg wątróbki
30dag boczku
warzywa - najlepiej po prostu włoszczyzna jak do zupy
2 jaja
7 kromek bułki paryskiej (lub inne białe pieczywo)
przyprawy

Boczek z warzywami gotować przez 2 godziny. Wyjąć, do ciągle gotującej wody wrzucić na 2 minuty wątrobę. Wyjąć, do wody wrzucić na chwilę bułkę paryską, wyjąć i odsączyć.

Wszystko przepuścić 2x przez maszynkę. Dodać żółtka + ubite białka, sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową (dość dużo). Piec około 50 min., aż ładnie zbrązowieje (ale nie dłużej, żeby za bardzo nie wysechł).

Polecam, sama tak zawsze robię. Czasem zamrażam "surową" masę, jak mi jej dużo wyjdzie - ale tylko mięso i chleb, jaja dodaję po rozmrożeniu i wtedy piekę.

gdzieś miałam super przepis na pasztet - ale bez mięsa ;) z soi lub soczewicy ;)

Ja robię pasztet drobiowy
Smażę 30-40 dkg wątróbki drobiowej z cebulką na ciemny kolor
gotuję 3 duze uda z kurczaka i marchewki ze 3 i 3 pietruszki
wątróbkę i obrane mięsko i warzywa mielę w maszynce do mięsa, przyprawiam solą i pieprzem i do piekarnika:)

hop, bo ktoś szukał ;)

i kopiuję swój przepis zamieszczony 3 lata temu na Weselniku ;)

kiedyś na święta zrobiłyśmy z moją Mamą pasztet z soją :) rewelacyjnie smakował z sosem tatarskim (za którym ogólnie nie przepadam) ;) można jeść z chlebkiem lub bez ;)

Pasztet z soją lub soczewicą

Składniki:
40 dkg nasion soi lub soczewicy
20 dkg surowego boczku
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
1 por
2 cebule
10 dkg orzechów włoskich
bulion
3 jajka
2 łyżki oleju
sól, pieprz, kolendra, gałka muszkatałowa, mielona papryka, tłuszcz, bułka tarta do formy

Soję/soczewicę zalać wodą, odstawić na noc. Zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka, osączyć, zemleć. Cebulę i pora posiekać. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce(grube oczka). Boczek pokroić, podsmażyć z warzywami na oleju, podlać bulionem i poddusić.
Zmieloną soję/soczewicę wymieszać z warzywami, jajkami(białka najlepiej ubić na sztywno), posiekanymi orzechami, przyprawić. Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni C.

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...