szlak rowerowy Odry czarna woda

czy ktoś z Was jechał tym szlakiem Z miejscowości Odry do miejscowości Czarna Woda Jak ten szlak przebiega
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: szlak rowerowy Odry czarna woda

Jechałem w wakacje 2012 r. Była do w sumie niewielka część większej całości, z noclegami.
Trasa, o którą jest skierowane zapytanie, zacząłem w Odrach, a właściwie to były "Kamienne Kręgi". Potem w kierunku wsi Odry, w lewo na most przez Wdę w Wojtalu (nie dojechałem do wsi Odry) i drogami wzdłuż lewego brzegu rzeki do Czarnej Wody.
Drogi "Kamienne Kręgi" - Wojtal to asfalt. Za Wojtalem to już bruk o strasznych kocich łbach (dla roweru w zasadzie tylko gruntowe pobocza) oraz drogi gruntowe, szerokie.
Byłem zaskoczony stosunkowo dużą ilością samochodów osobowych na tej trasie, które - niestety - zdrowo kurzyły.
Trasa bez szczególnych podjazdów, tylko zjazd i podjazd przy moście w Wojtali i przy wiosce Wieck (miałem tam wrażenie, że jezioro Wieckie leży wyżej niż rzeka Wda. Dodaję, że nie korzystam ze sprzęty GPS (nie to, że mam do niego urazę, bo w samochodzie mam, ale przy rowerze używam tylko licznika rowerowego, a co!!!, taka zachciewajka).
Widoki jak wszystkie w tym rejonie. Rowerów nie za dużo, dużo natomiast kajaków na rzece (w tym roku planuję jakiś spływ w tym rejonie, tj. Wdą, zaliczyć). Lasów sporo, chociaż znaczna część trasy odsłonięta lub wzdłuż lasu. Lasy mocno jednorodne, sosnowe. Jeden uczestnik naszej grupy w poprzednim jeszcze roku próbował zjeżdżać te okolice w trójkącie Czarna Woda - Zblewo - Stara Kiszewa, ale natrafił chyba na oczyszczalnię ścieków i na jakiś ciek o kolorze mlecznej czekolady w rejonie Czarna Woda - Studzienice. Smród był ponoć potworny. Na opisywanej trasie nie czuliśmy jakiegoś smrodu, ale woleliśmy nie skręcać z naszej trasy w lewo.
Moim zdaniem: żeby jechać z celem jazdy tylko tym odcinkiem, to przesada; aby go włączyć do większej trasy, to tak, ale... znam lepsze.

ja chcem od wsi Odry jechać zielonym szlakiem do czarnej wody

To nie ta droga, na temat której się wypowiadałem. Ta przebiega po prawej stronie Wdy. Braliśmy ją pod uwagę planując wyprawę, ale okazało się, że mniej prowadzi przez lasy i w sezonie (a wycieczka była w wakacje) jest na niej duży ruch samochodów obsługujących spływy kajakowe.

czy a kolego jechałeś szlakiem rowerowym czarneym od czerska lub od wiela do chojnic

Ogólnie, to nie. Była to wyprawa (wycieczka) wzdłuż rzeki Wda. Początek w Borsku, przez Czarną Wodę (stąd opisany odcinek Odry - Czarna Woda), potem na południe, miejscowość Wda, do Świecia.
Nie trzymaliśmy się oznakowanych szlaków. Rok prędzej, w 2011, byliśmy na podobnej w charakterze, wycieczce z biegiem Brdy od Swornychgaci, przez Tucholę, do Koronowa.
Szlak czarny rowerowy to w pewnym sensie łącznik między rzekami Wda i Brda. Może być ciekawy, ale dla nas za dużo asfaltowy.

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...