szukam dobrego logopedy

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
dziewczyny,
tak jak w temacie poszukuję dobrego/sprawdzonego logopedy dla mojej córki :)

prosze o namiary :)
dziękuję i pozdrawiam

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: szukam dobrego logopedy

poradnia psychologiczno pedagogiczna na ul krzemienieckiej na Zaspie a moze to juz Wrzeszcz w kazdym razie zaraz za ETC Pani Malgosia zloty czlowiek ma wspaniale podejscie do dzieci moj synek nie mogl sie doczekac spotkania:D

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziękuję :)
a może jakiś nr telefonu albo chociaż nazwisko tej Pani ?

Moja koleżanka jest logopedą. Bardzo dobrym. Pracuje w kilku przedszkolach i prowadzi terapie indywidualne dzieci z różnymi zaburzeniami mowy i zaburzeniami rozwoju. Jak chcesz mogę podac ci do niej telefon. Daj znać na maila. pozdrawiam :)

Podbijam wątek. Szukam dobrego logopedy, państwowo lub prywatnie. Chodzi o przerośnięte wędzidełko u niemowlęcia.

dziewczyny, jak chłopiec ma 3 lata i 3 miesiące to już powienien mówić nie ? mówi tylko mama i ne.
Kogo polecicie w takim przypadku i czy można coś z tym zrobić, bo mi się wydaje, że to jakieś zaburzenia mowy.

sprawa nie dotyczy mojego dziecka więc nie znam innych szczegółów

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zarejstrowałam małego znajomych do tej pani którą poleciły mi dzieczyny na forum - rodzice z nim chodza i zaczeli cwiczyc - dzieciak mowi juz prawo lewo . widac powolutku postepy - zaraz znajde to wklej ci link do forum

http://forum.trojmiasto.pl/dobry-laryngolog-zbyt-duzy-jezyk-umozliwiajacy-mowienie-t110669,1,16.html?hl=za duży język#hl
co prawda jest to laryngolog a nie logopeda ale po cwiczeniach zaleconych przez ta pania widac efekty.

Acha, to wątek którym nawet się udzielałam, bo też znam tą panią laryngolog :) No ale może ktoś poda namiar na logopedę.

tylko ta pani własnie ustaliła jakie cwiczenia maja wykonywac i logopeda okazał sie zbedny - to takie dwa w jednym chyba laryngolog ktory ma pojecie o logopedi.
wazne ze powoli sa efekty

Zadzwoniłam, powiedziała że obejrzy co się dzieje, a ewentualny zabieg podcięcia wędzidełka wykonuje się w szpitalu.

Ja chodziłam z synkiem prywatnie do logopedydo Przychodni we Wrzeszczu na Mickiewicza. Polecam, sama dostałam namiary od koleżanki.

polecam Wiesławę Aniszewską z PPP nr 7 w Gdańsku Wrzeszczu!

Serdecznie polecam p. Martę, która swego czasu pracowała w szkole podstawowej na Morenie, ale wiem, że prowadziła również terapię indywidualną. Młoda, bardzo cierpliwa osoba.
Jeśli nadal jesteś zainteresowana mogę Ci podesłać namiary na maila. :)

Odświeżam pytanie szukam dobrego logopedy dla 4 letniej córki i synka, który jest wcześniakiem.

A skąd jesteś? W Gdańsku polecam j.w. :)

Ale to nie może być logopeda szkolny, tylko taki, który ma doświadczenie w pracy z niemowlakami (np taki z ośrodka wczesnej interwencji)

moja teściowa jest logopedą, ale szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o tym że logopeda zajmuje się niemowlakami, myślałam że od 4 roku życia można ingerować w te sprwy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

To w takim razie dlaczego nie logopeda z OWI? Skoro dziecko potrzebuje terapii, to powinno być objęte ich opieką.

Szukam czegoś oprócz OWI, bo to za mało.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

jakby ktos musiał podcinac wędzidełko - to najlepiej i najszybciej na chirurgii szczekowej AM, mam termin za tydzień, a w Wojewódzkim bylam w lipcu i dostalam termin na grudzień.

Kurcze, szkoda że nie wiedzieliśmy, bo w Wojewódzkim nie dość że są straszne kolejki, to poniżej 6 miesiąca życia dziecka nie podetną, to samo na Zaspie czy w Wejherowie. Nas zapisali na styczeń, dziecko będzie miało 7.5miesiąca. Ale może w takim razie pójdziemy na AM.
Logopeda prywatnie (dr Sznurowska-Przygocka) powiedziała, żeby jak najprędzej podcinać, tak samo położna w poradni laktacyjnej, a w praktyce wygląda to kiepsko...

Gosiu idz do AM - mysmy byli raz, ale maly miał katar, prof. powiedział że poczekamy, dał numer telefonu, zadzwoniłam w środe i w piatek idę! poza tym na laryngologii chceli mu dać pełna narkoze, a tutaj miejscowo.

Gdzie dokładnie tam iść? I skierowanie od pediatry czy logopedy trzeba mieć?

juz Ci wszystko pisze. Chirurgia szczękowa nie miesci sie na terenie AM, tylko wczesniej - od strony Gdańska, ale na tej samej ulicy. na przeciwko jest jakaś siłownia. Tam teoretycznie nie trzeba miec skierowania, ale mnie pytali czy mam (chyba zeby miec podkladke w razie czego) ja miałam na laryngologię, ale powiedzieli że nie szkodzi. Obejrzeli sobie moje dzieciatko i stwierdzili, że faktycznie krótkie. Pewnie zrobiliby od razu, ale raz, ze miał katar, dwa, że budynek jest po remoncie i stwierdzili, ze lepiej w oddzielnej operacyjnej salce. Dostałam telefon, nazwisko profesora i miałam dzwonic po katarze. zadzwoniłam w zeszłą srodę i teraz ide w piatek. Profesor powiedział, że 4 dziewczyny go przytrzymają, on ciachnie, a mamusia bedzie pewnie stała obok i płakała z synciem:). wszystko milo, sympatycznie i szybko.
Jak patrzyłam na cennik - to nawet prywatnie to kosztuje tylko 150 zł, czyli niewiele.
Mnie w wojewódzikim przeraził termin i fakt pelnej narkozy, przeciez to małe dziecko, a zabieg małoinwazyjny, więc po co ta narkoza?

Tzn. nam powiedzieli że w znieczuleniu miejscowym, a potem dziecko się przystawia do piersi. Czyli na AMG coś się płaci? Ja nigdzie nie znalazłam możliwości wykonania prywatnie, oprócz Swissmedu - jedyne 1210zł...

a nam chceili dać z narkozą. w AM sie nie płaci, tylko wisiał cennik dla nieubezpieczonych. Będe w piątek to moge Ci napisac jak bylo.

dr Sznurowska-Przygocka to o ile wiem nie logopeda, tylko foniatra laryngolog:)

zajmuje się też logopedią

Gosiu_dim - jestem "po" trwało moze ze 3 minuty, dziecko darło sie strasznie, ale bardziej z paniki. Poszla jedna kropla krwi, po 10 minutach juz chciał sam sobie chodzic - czyli ze mna za rączki. Polecam! Miło, sympatycznie, mnie uspakajali.... naprawde super!

własnie dzwoniłam do wojewódzkiego odwołac zabieg - termin miałam na grudzień. Pani ładnie podziekowała ze odwołuja, bo ludzie nawet nie dzwonią i powiedziała ze zabiegrzymane, planowane i tak są z nie wstrzymane, bo nfz nie płaci. Dobrze, że mi doradzili tą AM. Synus juz zapomniał o zabiegu:).

Paula01, wycięło część Twojej wypowiedzi - czyli w wojewódzkim nie robią podcięcia wędzidełka? Jeśli nie, to powinni chyba do mnie zadzwonić albo wysłać list, żeby się nie okazało że zgłoszę się w styczniu i odejdę z kwitkiem... Bo stwierdziliśmy z mężem, że może faktycznie poczekamy do stycznia. Oni argumentowali odcinanie po 6 miesiącu życia w ten sposób, że jeśli teraz by podcięli to może się źle zrosnąć (bo dziecko jest malutkie) i musieliby ciąć drugi raz.

Gosiu, dzisiaj dzwoniłam do wojewódzkiego, zeby nie blokować miejsca (miałam termin na grudzień). Sympatyczna pani podziękowała, ze ich zawiadamiam, ale tak naprawdę to nie wiadomo czy zabiegi planowane bedą odbywały sie zgodnie z harmonogramem, bo na razie wszystko jest wstrzymane. Wiec nie chodzi tylko o podciecie wędzidełka, ale o ogolne zabiegi na oddziale laryngologii.
Ja dzisiaj rozmawiałam z tym profesorem co ciął mojemu Frankowi. On tez powiedział, że nie ma gwarancji, ze drugi raz nie trzeba bedzie ciąć, a Franek ma rok. Ja bardzo załuje, że nie zrobiłam tego wczesniej. dzisiaj jak jadł zupke, to zupełnie inaczej sciągal jedzenie z łyżeczki. Tylko jak ciągnie cycka, to mocniej.

Paula, dzięki serdeczne za informacje. No, to niefajnie się sprawy mają. Myślę, że w takiej sytuacji jednak pójdziemy na AM, póki jeszcze tam robią. Boję się, żeby mała nie załapała złych nawyków jak zacznie mówić.

Z innej beczki – doczytałam dziś na naszym skierowaniu, że lekarka dopisała długopisem "znieczulenie miejscowe".

Gosiu, to miałaś lepszego laryngologa.... mojemu chcieli zrobic narkoze.
Moj mial problem z jedzeniem z łyzeczki i piers tez krotko ssał, tzn długo, ale z przerwami. Nie nauczył sie tez ssać smoka ani butelki.

Gosiu, ale Ty byłaś już w Wojewódzkim na konsultacji przed zabiegiem? masz termin? Bo teraz patrze że ja tez mam na skierowaniu znieczulenie miejscowe, ale ten lekarz ze szpitala chciał dac narkoze, normalnie miałam sie najpierw zgłosić do anastezjologa z wynikami.

Z punktu logopedycznego, samo podcięcie wędzidełka to nie jest rozwiązanie, po zabiegu należy wykonywać ćwiczenia języka, aby nie powstała brzydka blizna i aby uniknąć zrostu. U maluszka można wykonywać masaże języka, w celu rozciągnięcia wędzidełka (zarówno przed jak i po zabiegu).

W innych krajach i w niektórych naszych szpitalach zabieg podcięcia wędzidełka przeprowadza się u noworodków, ponieważ wędzidełko jest wówczas mniej ukrwione, zabieg jest podobno mniej krwawy i bolesny, również w ten sposób dzieci mają szansę na prawidłowe połykanie, ssanie itp.

Byłam na konsultacji (w przychodni laryngologicznej, w Szpitalu Wojewódzkim, tam gdzie był Szpital Kolejowy) i dostałam termin na 5 stycznia - od razu na oddział laryngologiczny, w Budynku Szpitala Wojewódzkiego na Kopernika. Lekarka powiedziała, że zabieg będzie w znieczuleniu miejscowym i będzie trwał 15 minut, a potem wracam z dzieckiem do domu. Dziecko ma być na czczo, czyli ma nie jeść 6 godzin przed zabiegiem - co też jest dziwne, bo skoro nie podają znieczulenia ogólnego, to po co głodzić niemowlaka, który i tak 6 godzin nie wytrzyma.
Dała mi też kartkę z informacjami dla pacjentów przyjmowanych do planowych zabiegów laryngologicznych. Jest tam punkt o konsultacji z anestezjologiem dzień wcześniej, ale go wykreśliła. Tak samo wykreśliła punkt o badaniach krwi, EKG itd.

aha, a ja byłam u faceta, i miałam skierowanie na konsultacje z anastazjologiem i skierowanie na badania:/ i tego najbardziej sie przestraszyłam.
W każdym razie my jesteśmy "po". Franek zupełnie juz zapomniał.... wczoraj bylismy normalnie na basenie, a później na imprezie. Broił normalnie:)

zabieg podcięcia wędzidełka powinno wykonywac się do 3 doby po porodzie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z tego co mi wiadomo, to dr Sznurowska - Przygocka jest foniatrą, a nie logopedą. (Miałam z p. doktor zajęcia na studiach.) A jeśli chodzi o podcinanie wędzidełek, to można to także wykonać u stomatologów dziecięcych. Ja dostałam od znajomych rodziców namiary na "wiewior-K" we wrzeszczu. I rzeczywiście w niektórych przypadkach lepiej podciąć jak najszybciej, a w niektórych wystarczą ćwiczenia i masaże. Przede wszystkim trzeba zobaczyć czy krótkie wędzidełko nie utrudnia dziecku jedzenia. W razie wątpliwości warto jednak poszukać logopedy, który zajmuje się wczesną interwencją logopedyczną

Włączę się do tego postu choć jest stary i może ktoś przeczyta
Jestem specjalistą i kurcze nie mogę patrzeć jaka jest wiedza rodziców. Pracuję z niemowlakami od poczęcia i zadam pytanie a co z połykaniem ? Żuciem , gryzieniem, ssaniem kąsaniem szanowne młode mamy i opiekunki to robi logopeda !!!!!! Ciężka praca !!!

Baza logopedów z całej Polski:)

http://www.demostenes.ubf.pl/viewpage.php?page_id=15

tutaj też jest baza logopedów: www.logopeda.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pani Hanna Kubiś

Zdecydowanie polecam p. Hannę Kubiś. Przyjmuje na Oruni Górnej, świetnie wyposażony gabinet i super podejście. Chodziłam tam z moją 4-letnią córeczką i bardzo nam pomogła. Kontakt znajdziecie na stronie http://www.logopedanamedal.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

Re: Pani Hanna Kubiś

To ta pani logopeda, która diagnozuje 3letnie dzieci każąc im mówić "szyszka spadła z drzewa"
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja widzialam wiele diagnoz tej logopedy-odbywałam praktykę- zawsze
były prawidłowe z prognozą Jeżeli nawet padło takie zdanie (w co wątpię)to nie bylo npodstawą diagnozy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

tym zdaniem można sprawdzić wymowe niektórych głosek szumiących i syczących ... nie widze w tym nic złego .....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pytanie tylko po co sprawdzać wymowę głosek szumiących u trzylatka ;-) To się mija z celem, bo trzylatek tego nie powie. Moja córka w tym wieku tego nie mówiła i z tego co wiem, było to normą rozwojową, a nie błędem czy wadą. Jeśli logopeda takie zdania daje trzylatkowi, to...ja podziękuję za tak przeprowadzoną diagozę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

co???trzylatek tego nie powie???moj dwu latek powie hahaha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Polacam p. Maję Ostrowską. Jest doświadczoną logopedką i ma też specjalizację z neurologopedii. Chodziłam do niej ze starszą córką, jeśli będzie potrzeba chodzić z młodszą, to też do niej pójdę.

Ze szczerością polecam Panią Agatę Czempińską.. :)

Ja rownież polecam Pania Agatę Czempińską, przyjmuje w Gdyni w Poradni Psycolog-Pedagog nr 2

.. :))) ma podejście do dziecka i jest skuteczna.. :) moja mała ją uwielbia, chętnie chodzi na wizyty.. :)))

Witam,
Czy Pani Agata Czempińska przyjmuje gdzieś prywatnie? Czy możecie podać namiary?
pozdrawiam

Witajcie
Czy ktoś mógłby polecić dobrego logopedę pracującego z bardzo małymi dziećmi? Chodzi o 2-latkę.

Ją polecam Anete Kulik. Ma dobre podejście do dzieci- także takich małych. Namiary znajdziesz przez Google.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja polecam p. Honorate Brodnicka pracuje w OWI na tysiaclecia w gdansku. Z tego co wiem przyjmuje prywatnie Centrum Terapii Rozwojowej WYSPA na Zaspie

W Przychodni Brzeźno jest poradnia logopedyczna na NFZ, my chodzimy do Pani Aleksandry Cieślak i jak pytałam czy z dwulatkiem można też przyjść to powiedziała że tak :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja poszukuję logopedy z Gdyni, dla trzylatka. Polecicie kogoś??

Gdynia, ul. Warszawska .Placówka nazywa się TIW. Pracuje tam Pani Ola. Jest super
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja również polecam Panią Olę Wrześniewską. Świetny logopeda, ma super podejście do dzieci i ciekawe metody pracy, bardzo pomogła mojemu niemówiącemu synkowi. Jeszcze przed nami dużo pracy, ale dzięki zajęciom u Pani Oli i ćwiczeniom przekazywanym do domu moje dziecko zaczęło mówić, śpiewac piosenki, chętnie wykonywać wiele ćwiczeń logopedycznych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć. Ja się wybieram w poniedziałek do p.Oli z moim 1,6miesięcznym synkiem ,mam nadzieję że rozrusza mojego małego łobuza :)

Też polecam pania Anete Kulik. Świetnie sobie radzi z małymi dziećmi. Przyjmuje w centrum Gdańska.tel. 603-718-016

Mieliśmy okazję poznać Panią Olę. Świetna osoba i dobry profesjonalista. Świetne podejście do maluchów, podała nam wiele ciekawych wskazówek do zabawy i ćwiczeń z maluchem w domu. Zdecydowanie polecamy.

Odswiezam watek. Poszukuje dobrego logopedy najlepiej z Gdyni dla 7-letniego dziecka. Mozecie kogos polecic?

Zapraszam na bezpłatne konsultacje logopedyczne do Kliniki Buzi i Języka, ul. Kossaka 15, Pruszcz Gdański. tel. 506-627-978 Więcej na stronie: http://www.klinikabuziijezyka.pl

A gdzieś w Gdyni ? Najlepiej na NFZ.

Polecam Gabinet we Wrzeszczu na Lilli Wenedy. Chodzę z córeczką raz w tygodniu i już widać postępy. Bardzo podoba mi się podejście. Mała jest nieskrępowana podczas wizyty i chodzi tam naprawdę z przyjemnością. Ich strona http://logopeda-gda.pl/index.php/kontakt
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

W http://www.terapiaimpuls.pl/integracja-sensoryczna/ mają też dobrą ofertę z takich zajęć. Warto się zainteresować. Można naprawdę coś sensownego znaleźć.

Witam
Ja tez stalam przed takim problemem i poszperalam w google i znalazlam gabinet pani Malgosi z Gdyni wiczlino. Fajne podejscie do dziecka oraz profesjonalizm przekonaly mnie i do dzisiaj uczeszczamy z corka.

Logopeda godny polecenia na NFZ? Dla dziewczynki 5-letniej :) Im bliżej Sopotu tym lepiej ;) Polecicie kogoś?

dobry logopeda na nfz? to nie idzie w parze niestety...
poszperaj sama w internecie, podzwoń, do mnie dziewczyna-studentka odezwała się po 2 miesiącach dopiero, ale jesteśmy zadowoleni i trzymamy się jej mocno. nie podam namiarów bo wiem że nie ma możliwości już dołożenia sobie pacjentów.
powodzenia!

Polecam gabinet logopedyczny p Stefani Wróblewskiej, bardzo prosto go odszukać w sieci. Moje dziecko choziło właśnie do tej pani bo miało opóźnienie w mowie niestety spowodowane zbyt długim używaniem smoczka i pani bardzo ładnie pomogła, więc Rafałek zrobił postępy. Oczywiście też sama pracowałam w domu z dzieckiem dodatkowo, ale opieka logopedy była bezcenna.

Polecam Panią Logopedę Aleksandrę Wrześniewską. Mój syn chodzi do niej od jakiś 3-ech lat
i są super postępy - chociaż jeszcze trochę przed nami. Pani Ola jest świetnym fachowcem
oraz przemiłą osobą.

Inne tematy z forum

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...