rota wirus POMOCY

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Witam,
Mam pytanie dot. Leczenia rota wirusa.
W środę dzieci Agata 5 miesięcy , Julka 3 latka trafiły do pediatry z wymiotami i biegunką, otrzymałyśmy skierowania do szpitala na SOR ( w celu badań ).
Julka dostała 2 kroplówki - nawadniająca + elektrolity.. czy coś takiego, Agatce nie pobierali krwi tylko kał na badanie wirusowe okazało się że to rota wirus.

Pierwsze pytanie
Julka starsza 3 lata nie ma biegunki, nie wymiotuje, zaczęła już jeść i pić, czy w takim przypadku podawać jej lek na zaptrzymanie biegunki (smec*ta) ? a jeśli już nie wymiotuje czy wskazane jest nadal podawanie w tym przypadku orsalitu ( 10 ml co 30 min ) ?

Drugie pytanie
Agata młodsza 5 miesięcy ma jedynie straszną biegunkę. Ok 10 razy na dobe.
Dopajana jest w miarę możliwości ( jest na butelce wypija ok. 60-80 ml mleka zagęszczonego lekko kaszką ) gdzieś co 3 godz. Nie wymiotuje. Czy taka ilość nie jest za mała ? i czy dziecko może się odwodnić ?
Dodam, ze fizycznie jest ok., nie jest za bardzo marudna, nie gorączkuje, śpi jedynie nieco więcej.

Wiem, że rota wirusa trzeba przeczekać, i nie każde dziecko wymaga hospitalizacji, ale boję się o odwodnienie. Jakie są pierwsze widoczne niebezpieczne oznaki odwodnienia?

I czy jak dzieci teraz przechodzą rota.. to czy złapią go ponownie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rota wirus POMOCY

jak nasz synek mial biegunke (bez rotawirusa) lekarka mowila, zeby podawac orsait jeszcze przez 2-3 dni po biegunce.
natomiast jesli chodzi o mlodsza, to mysle, ze skoro skonczyla juz 5 m-cy, mozesz sprobowac ppodawac jej wode. nawet kilka lyczkow to juz cos daje. pierwsze objawy odwodnienia to suche usta i sucha pieluszka.
Powodzenia.

Zapadnięte ciemiączko to też objaw odwodnienia u niemowlaka.
Ja bym spróbowała podać oprócz mleka jeszcze herbatkę/wodę.

Dużo zdrowia dla maluchów i siły dla Ciebie!!

racja, zapadniete ciemiaczko tez

Elektrolity nie zaszkodzą, możesz dawać dalej. Mlodsza nie potrzebnie ma zagęszcza e mleko kasza bo to mniej wody. Domyślam się ze jeżeli jest 10 kupek to ciężko ci stwierdzić czy siusia. Oznaka odwodnienia jest też to ze jak się weźmie w 2 palce , tak jak by uszczypnie, skorke ba brzuchu to tak zostaje. Spróbuj dawać małej wode i żeby powstrzymać biegunkę to np. Gotowana, przetarta marchewkę plus ryz

U 5 mc trzeba być bardzo czujnym tu bardzo łatwo o odwodnienie jeżeli do jutra nic się nie zmieni ja bym podeszła do lekarza ,jak rozumiem dziecko jest na mm,moje ponad roczne miało biegunkę po antybiotyku i lekarz kazał podawać o połowę mniej porcji mm(suchego proszku) na normalną porcje wody to zachamowało biegunkę +bakterie i przecier gerbera jagoda -jabłko .Jako 2,5 latka miała rota ale pomimo ustąpienia wymiotów i biegunki i spożywania dużej ilości płynów i tak doszło do odwodnienia po 4 dniach od pierwszych wymiotów,objawy -dziecko przelewało mi się przez ręce także uważaj i jak coś to od razu na izbę przyjęć na kroplówkę .Jest wiele szczepów rota i raz przebyty nie uodparnia na zawsze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki za informację :) powiem szczerze jestem wykończona walką z kupkami.. chociaż nie są one jakoś mega obfite... raczej ich ilość mnie przeraża......
Dodaję kaszkę do mleka ponieważ jesteśmy na Bebilonie Pepti 1 DHA.. i mała nie chciała go pić ( kto zna wie jaki on ma smak ohydny :( )
Dopajam ile się da wodą, herbatką, orsanitem...
Skóra jest sprężysta, jak płacze ma łzy.. ciemiączko bez zmian.. pieluszki niestety nie mam jak skontrolować :) zbyt często ją wymieniam.... więc chyba muszę to przeczekać........................

Ja bym nie ryzykowała walką z rota na własną rękę z 5m-c maleństwem.
Moje chłopaki miały rota jak miały 7 m-cy i były 7 dni w szpitalu właśnie przez taka ilość kupek wodnistych, a nie wymiotowały , w szpitalu nawadniają i co rano sprawdzają parametry u dziecka.
Ale to jest moje zdanie, jeśli czujesz że sama dajesz radę to życzę siły i oby jak najszybciej to świństwo minęło.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pytałaś czy rota wirus się powtórzy. Niestety tak. Moja córka ma 11 lat i ma rota wirusa średnio raz w roku :(. Gdybym wiedziała, że będzie taka podatna, to bym ją zaszczepiła. O ile się nie mylę, to można to zrobić do szóstego miesiąca życia, więc młodszą jeszcze możesz zaszczepić. Powodzenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Byłam dziś na wizycie kontrolnej... ufffff dziecko nie wymaga hospitalizacji, ale cały czas obserwacja obserwacja obserwacja :)

Mamy zastosować ORS 200 ( z Hipp ) dodatkowo i czekać aż wirus poprzez kupki usunie się z organizmu.. nawet może to trwać 2 tyg.
Więć czekamy i walczymy dalej.

ORS 200 !!!!!! pomogło !!! polecam :)

Cała noc i poranek bez kupki :) a wczoraj i w nocy dzidzia wypiła 2 buteleczki :)

Inne tematy z forum

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...