Re: thermomix a termomaster pomocy:)!!
witam,
kupiłem na Grouponie thermomastera, skusiła mnie znacznie niższa cena niż thermomixa. I niestety, jestem zawiedziony.
Kiedyś pracowałem w firmie Vorwerk (producent thermomixa) i posiadałem to urządzenie. Naprawdę użytkowałem je praktycznie codziennie. Kupując thermomaster myślałem, ze będzie podobnie. Niestety, urządzenie to nie pozwala na wyrabianie ciast drożdżowych, czyli odpada pieczenie chleba, bułeczek, ciast drożdżowych z owocami, pizzy a to była niesamowita wartość oryginału. Również ciasta kruche słabo się wyrabiają (trzeba dużo kombinować, jak ustawić obroty - mi jeszcze się nie udało wyrobić ciasta idealnego - w thermomixie ciasto zawsze było idealne i zawsze idealnie wychodziło), a ciasta na pierogi nie udało mi się tu zrobić.
Oczywiście, jak ktoś chce używać thermomastera do siekania warzyw na surówki, do gotowania zup, robienia napojów to się nie zawiedzie, ale wówczas ta cena z grouponu wydaje się trochę wysoka.
Tak więc, moim zdaniem główna słabość thermomastera w porównaniu z thermomixem to brak funkcji Interwał (do wyrabiania ciast). inne różnice na niekorzyść thermomastera (ale mniej istotne) to:
- szersze naczynie, co zmniejsza skuteczność siekania
- brak wbudowaniej wagi (przygotowanie zajmuje więcej czasu i wymaga więcej miejsca, bo gdzieś wagę trzeba postawić:):))
- thermomix mył się sam - w zasadzie wystarczyło wlać wodę, ustawić pozycję turbo i po kilku, kilkunastu sekundach urządzenie było czyste, tutaj urządzenie samo się nie myje, a każda próba kończyła się tym, że woda wyciekała wszelkimi otworami
- odliczanie czasu od góry - w thermomasterze zawsze trzeba ustawić czas, w thermomixie można było bez ustawiania zacząć pracę
- brak temperatury Varoma (gotowanie na parze) - w thermomasterze zastępuję temp. 100 st. ale na parze jeszcze nie gotowałem.
Podsumowując - urządzenie jest warte rozważenia, ale brak możliwości wyrabiania ciasta drożdżowego, obniża jego przydatność.
Pozdrawiam.
2
0