ul. Reja w Sopocie -> 3 x śpiący policjant

na ul. Reja na odcinku od Leśniczówki Sopot w dół zamontowano jak na razie 2 śpiących policjantów, trzeci jest w trakcie przygotowania (stoją już bloczki). Postawiono także znaki ostrzegawcze.
Powód: rowerzyści jeżdżący z bardzo dużą prędkością środkiem asfaltu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: ul. Reja w Sopocie -> 3 x śpiący policjant

dalej beda tak samo szybko jezdzic, i do tego skakac
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Od leśniczówki w dół, czyli na tym bardziej stromym i krętym odcinku?

Jak nie dali ich na zakrętach, to ludzie tym bardziej będą się rozpędzać i skakać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja już dziś elegancko przeskoczyłem przy panach, którzy to budują :)
robią to z kostki chodnikowej, także łatwo taką przeszkodę usunąć..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ciekawe jaki ******** na to pozwolił. Pewnie to jak zwykle naczelny tachofob sopocki. Niestety tachofobia jest coraz powszechniejszą przypadłością trapiącą zarządców dróg i innych włodarzy. Jest to choroba zakaźna, której źródłem są mochery.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

pozdrowienia i epitety należą się raczej bezmózgim cyklistom, którzy nap@!#!$@ą tam "ile fabryka dała", jakby byli jedynymi istotami korzystającymi z tej drogi. Ruch pieszych i pojazdów tudzież włochatych mieszkańców lasu bywa tam spory, a widoczność na zakręcie w głębokim jarze jest znikoma - i bez przekopania hektara lasu nijak nie idzie tego zmienić.

Auta podjeżdżają tam wolno i ostrożnie, ale pewnie trochę siwych włosów kierowcy się tam dorobili. Może jakiś wypadek się ostatnio przydarzył?

Swoją drogą, na osłodę mogliby z tej kostki przy okazji ułożyć objazd szlabanu pod Leśną Polaną.

Wygodne choć te progi do przejechania? Da się przejechać bokiem?

pozdr
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Epitety epitetami. W Sopocie w ZDiZ oraz Urzędzie miasta panuje istna epidemia tachofobii. Kilka lat temu obawy tej choroby miała garstka "działaczy społecznych" ze spółdzielni mieszkaniowej na brodwinie oraz kilka innych podobnych "organów" dla starych dziadków rządnych jakiejś władzy. Jak inaczej wyjaśnić to, że w miejscach w których nie dochodzi do żadnych zdarzeń drogowych stawia się strefy ograniczenia prędkości do 30 km/h, ograniczenia do 10 km/h dla rowerzystów, buduje się progi zwalniające, projektuje się ronda w miejscach w których jest to bezzasadne. Można obejrzeć projekt przebudowy skrzyżowania kolberga/kolberga (tego http://goo.gl/maps/1DeYG ) w ZDiZ. Tutaj ma być rondo. Do tego dochodzi marnotrawienie pieniędzy na projekty w stylu budowa drogi rowerowej bez połączenia z jezdnią w miejscu gdzie jest strefa ograniczenia prędkości do 20 km/h a ruch pojazdów to tylko mieszkańcy dojeżdżający do domu, czasem kurier i śmieciarka. Ilość pojazdów na godzinę do 100, w ciągu doby poniżej 400, ruch rowerowy jeszcze mniejszy. Koszt projektu 800.000 pln, długość odcinka 450m. Bez tej drogi rowerowej jeździło się świetnie. Gdy jest droga, to rowerem trzeba jechać po tej drodze gdy obok jest pusta jezdnia i z reguły nie spotyka się w czasie przejazdu żadnego poruszającego się samochodu.

Na to znalazły się pieniądze. Natomiast na połączenie istniejących dwu skrawków dróg rowerowych z drogą wzdłuż linii SKM zabrakło rozumu i funduszy.

Wszystkie tego typu działania to prywata starych dziadków spółdzielnianych i porażająca niekompetencja urzędników.

Progi zwalniające to rzeczywiście głupota, ale jednak czy one rzeczywiście powstały? Byłem dzisiaj na reja, koło ROD, ale żadnego nie zauważyłem. Albo są zasypane śniegiem albo gdzieś głębiej w lesie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

na ostrym reja leżą jak byk. nie da się ominąć i są ostre i wysokie. Albo zwalniasz do 10km/h, albo skaczesz bo inaczej gleba.
Są nawet foty w necie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To może zarzucisz jakimś linkiem?

pojedź i zobacz na własne oczy
https://lh4.googleusercontent.com/-QkWvZeYtwOc/UMhQqrUFSxI/AAAAAAAABWI/vvqJMgbtqSI/s512/DSC_0013.jpg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wpisując w google słowa związane z tematem nie znalazłem żadnych zdjęć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie przy działkach, tylko u góry, za rozwidleniem w lewo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ty kurka tempy knucie jakie auta? tam jest zakaz ! i co powiesz ze te 3 co maja pozwolenie to ciagle jzdza tam i spowrotem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Droga nalezy do Nadleśnictwa, nie do miasta.

Leżą już trzy sztuki, 2 dość blisko siebie, 3-ci trochę dalej za zakrętem

A nadleśniczy otrzymał pozwolenie na budowę od PINB? Jutro wybiorę się do PINB w Sopocie i sprawdzę czy progi są na pewno zgodnie z prawem ustawione. Jeśli nie, nie omieszkam napisać skargi na samowolę budowlaną i z przyjemnością utrę nosa nadleśnictwu w sądzie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

trzymam kciuki
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzeba będzie poczekać na informację :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Śpiący policjanci całkowicie uniemożliwiają zjazd z prędkościami większymi niż 15 km/h - groźba gleby jest zbyt realna - szczególnie teraz kiedy jest tam nadal trochę lodu i śniegu.
Kuba - w Tobie nadzieja, że coś zdziałasz jak obiecywałeś. Jeśli nie - pozostaną jazdy wyłącznie w kierunku "po stromym w górę"

Co do lodu to nie ma o czym mówić, ale jeśli "na sucho" masz problemy ze śpiącym policjantem przy - bagatella - 15km/h, to polecam ostro się zabrać za ćwiczenie techniki ;)

Pojedź i spróbuj czy dasz radę łyknąć te garby nie zwalniając znacznie...Zresztą niby o to chodzi, więc nie miej złudzeń. Ja byłem tam a ty ?

ja byłem zanim były śniegi i lody. na MTB można śmiało skakać, na szosówce też się da, aczkolwiek większe ryzyko. Jak skaczesz to nawet nie wolno zwalniać bo prędkość pomaga. Jak przejeżdżasz to poniżej 30 nie ma co schodzić bo nie widać różnicy, więc szkoda hamulców.

Jeszcze tam nie byłem, jak w lesie wyschnie to się przejadę, ale jeszcze nie natrafiłem na takiego "śpiącego policjanta" który mógłby być faktycznie dużą przeszkodą ;) (wtedy samochody by raczej nie dały rady przejechać)

Niestety wszystko zgodnie z prawem :(

Prawnie się nie powalczy z nadleśnictwem. Pozostają inne metody :P

Kompletnie poroniony pomysł... fakt, że czasem rowerzyści zjeżdżają tam bardzo szybko, jednak nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że kierowcy są grzeczni bo też zapierdzielają... jeśli te progi nie mają co najmniej 15 cm wysokości to nic nie zmienią, a jeśli nic nie zmienią, to czy ustawią tam szlabany? Co za chory kraj...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

fotoradar i płatne bramki jak na autostradzie + biegająca ochrona w postaci dzików
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może i dobrze, że położyli tam policjantów, bo niektórzy zapieprzali 60-70 km/h, może nie jednemu w ten sposób uratowali życie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

zapewniam Cie, że to kompletnie nie ma wpływu na prędkość zjazdu, troszkę gorzej będzie na podjeździe jedynie ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...