używany fotelik samochodowy - co sądzicie?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
hej
dziewczyny poradzcie, przymierzamy sie z mężem do zakupu fotelika samochodowego, wózek bedziemy miec emmaljunga smart combi, ale nie zalezy nam koniecznie na foteliku emmy, może byc innego roducenta, jakie foteliki polecacie....
co sadzicie o użwyanym foteliku, można go od kogoś odkupi czy lepiej kupic nowy, aha i mąż upiera się, zeby kupic fotelik na wieksza wagę tylko z wkładka dla niemowlaka, hmmm nie wiem czy to dobra myśl, ale chyba wychodzi taniej niż kupno fotelika dla niemowlaka,
poradzcice coś, dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: używany fotelik samochodowy - co sądzicie?

Moim zdaniem: Używany fotelik-NIE, naczytałam sie dużo na ten temat i poprostu używane foteliki nie są bezpieczne, materiały z których jest zrobiony fotelik zużywają sie,plastik się łatwiej łamie. Wg mnie nie warto oszczędzać na bezpieczeństwie dziecka. JA wolałam kupić tańszy wózek,a lepszy fotelik!

fotelik musisz kupic 0-13 kg dla niemowlaka inny się nie nadaje , kupiłabym uzywany oczywiście w bdb stanie , po 1 dziecku , najlepiej od kogos znajomego bedziesz miała gwarancję , ze jest bezwypadkowy. Popytaj wśród znajomych z dziećmi. Nastepny fotelik jaki miałam był 9-18 kg. Nadal jezdzi w nim mój 4-latek( tyle , ze zlikwidowałam pasy od fotelika i zapinamy go pasami samochodowymi) , da sie tez przerobic fotelik na samą podkładkę pod pupę.

Jeżeli używany, to TYLKO od kogoś znajomego, żebyś miała pewność, że nie jest powypadkowy. Ile razy ludzie kupują używany samochód bezwypadkowy, a później się okazuje, że uczestniczył w wypadkach.

Ja dostałam fotelik uzywany od znajomych. Byłam z niego bardzo zadowolona.

do mmm-82 nie mogę się z Tobą zgodzić do końca gdyż uważam, że fotelik który jest wpięty na stałe do samochodu i się go nie wyciąga nie ma jakiś większych zużyć. Teraz foteliki z reguły mają metalowe mocowania więc tak łatwo się nie wyrobią. Kiedy kupisz fotelik będziesz zapewne chciała go kiedyś sprzedać i nie bardzo chce mi się wierzyć że po prostu go wyrzucisz bo nie będzie się nadawał dla drugiego dziecka?:)
Co innego gdy fotelik był zamontowany w samochodzie i doszło do kolizji wtedy fakt fotelik nadaje się na śmietnik!!!
Pomyśl o osobach których nie stać na nowy fotelik, nie mają oni innego wyjścia jak zakup używanego.

Fotelik uzywany musi byc po pierwsze ze sprawdzonego zrodla, a po drugie nie powinien byc starszy niz 8 lat- bo trwalosc materialow z jakich sa wykonane zanim nie straca swoich wlasciwosci wynosi okolo 10 lat. Niestety znam osoby ktore woza swoje dzieci kilkunastoletnimi fotelikam i nie widza w tm nic zlego!!!!

Generalnie lepiej kupic tanszy model z homologacja i wszystkimi certyfikatami, niz lepszy uzywany-z nieznanego zrodla

kupując fotelik np maxi cosi używany możesz oddac go do serwisu do sprawdzenia czy nie miał wypadku, koszt nie wielki a masz pewność ze fotelik nadaję się do użytkowania.generalnie sprawdzają cały fotelik czy nie ma jakiś wad produktu związanych z użytkowaniem, i starzeniem się materiału.

ja bym nie ryzykowała i kupiła nowy. Również uważam, że fotelikom używanym raczej trzeba mówić nie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mnie się wydaje, że widać, czy fotelik jest powypadkowy, ale może sią mylę. Ja sprzedałam fotelik dla niemowlaka, był w bardzo dobrym stanie- z resztą czy niemowlaki dużo jeżdżą samochodami? To tak jak z ubrankami -im mniejszy rozmiar ubranka tym mniej zmiszczone. Myślę, że fotelik ten pierwszy 0-18kg można kupić używany, ale dla starszych dzieci kupiłabym nowy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...