wi fi banino

potrzebuję kogoś do montazu rutera na piętrze w celu poprawy sygnału 661 777 703
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To drugi router połączony kablem z pierwszym czy coś innego?

jeden to livebox - drugi na gorze bezprzewodowy wlaczony do gniazdka

Ale zakładam, że połączone będą kablem - te dwa routery?
Chyba, że ten na górze jest bardzo zaawansowany i ma dwie sieci wifi w sobie.

Ja mam na dole jakiś TP-Link z Orange - rozsiewa wifi na dole, po kablu podłączona jest PS4 i kabel idzie do piwnicy, gdzie jest switch do góry i do drukarki (tylko dlatego, że jest drukarka, bo tak by szedł bezpośrednio do góry). Na górze podpięty jest router Linksysa.

To co trzeba było ustawić, to żeby Linksys miał inną podsieć niż ten na dole.
Tzn dolny jest 192.168.1.1, a górny 192.168.2.1 (ze wskazaniem w nim, że jego źródłem neta jest 192.2168.1.1.
Ale warunkiem koniecznym jest kabel między dolnym a górnym. Bez tego górny musiałby się łączyć po wifi do dolnego i rozsiewać swoje drugie wifi na górze.

Mòwi przeciez ze to bezprzewodowy wiec przekaznik sygnału, trzeba zajzec do instrukcji i albo przez net/wifi skonfigurować sieć ktòra ma replikowac albo po podłaczeniu do kompa/laptopa przewodem, jeśli jest wejście z boku na co kolwiek zrobic to samo czyli wskazać przekaźnikowi/wzmacniaczowi sygnału jakie wifi ma wybrać, hasło mozna ustawic takie same dla wzmacniacza.

Takie bezprzewodowe "wzmacniacze wifi" niestety często więcej problemów powodują niż rozwiązują. Lepiej puścić starą dobrą skrętkę do normalnego AP (tę rolę może pełnić drugi router, po połączeniu ze sobą portami LAN i odpowiedniej konfiguracji - wyłączony serwer DHCP, adres IP z tej samej podsieci ale spoza zakresu DHCP tego głównego). Są jeszcze wynalazki do transmisji LAN po instalacji elektrycznej, ale działa to różnie więc to raczej ostateczność - jeśli naprawdę nie da się puścić tej skrętki, np. budynek zabytkowy i konserwator zabronił.

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...