Re: wniosek o alimenty - pytania
i jeszcze jedno - o co chodzi dokładnie z tym zabezpieczeniem? jak to dokładnie napisać?
napisałam, że wnoszę o zasądzenie alimentów od... dla... w kwocie ... płatnych wtedy i wtedy z ustawowymi odsetkami... i do tego uzasadnienie i koniec.
ale znalazłam gdzieś:
tytuł: Pozew o alimenty z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa (ja napisałam tylko: Pozew o alimenty)
W imieniu małoletniego .... wnoszę o:
1. podobnie jak ja mam
2. zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu według norm przepisowych (tylko czy w przypadku alimentów liczą koszty procesu czy dla powoda i tak = 0zł???)
3. wydanie wyroku zaocznego w przypadku nie stawienia się pozwanego na rozprawę (a jeżeli tego nie wpiszę to będę czekać w nieskończoność?)
4. nadanie wyrokowi rygoru natychmiastowej wykonalności (czy jak tego nie napiszę, to nie dostanę od razu pieniędzy na dziecko?)
5. zabezpieczenie powództwa przez zobowiązanie pozwanego . . . (imię i nazwisko) do uiszczania małoletniemu powodowi
. . . (imię i nazwisko) przez czas trwania procesu po . . . (słownie: . . .) zł miesięcznie, płatnych do rąk jego przedstawicielki ustawowej - matki . . . (imię i nazwisko) do dnia 10 każdego miesiąca z góry, z ustawowymi odsetkami w razie uchybienia terminowi płatności którejkolwiek z rat. (jaką kwotę tu wpisać - tę o którą wystąpiłam czy inną?)
czy jeżeli złożę pozew dziś, rozprawa odbędzie się np. w maju, to sąd przyzna dziecku alimenty w maju z wyrównaniem od stycznia? a jeśli bez zabezpieczenia to dopiero od maja? proszę, pomóżcie, bo to pilne!!!
0
0