wycofują Cilest

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
http://metromsn.gazeta.pl/Wydarzenia/1,126477,14039491,Wycofuja_Cilest__32_mln_tabletek_antykoncepcyjnych.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wycofują Cilest

i bardzo dobrze! niby nie ma zagrożenia dla zdrowia a ja mam inne zdanie stosowałam przez dwa lata i mam teraz problemy zdrowotne
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chyba nie doczytałaś całej informacji,wycofuja tylką jedną partię i nie ze względu na zagrożenie ryzyka utraty zdrowia tylko ze względu na wolniejsze uwalnianie jednego ze składników który jak mniemam może zmniejsztyć antykoncepcyjne działanie pigułek ze wspomnianej parti leku.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

no ja łykam od paru miesiecy pigułki wlasnie z tej partii.... johnson&johnson bedzie mi placil becikowe :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ta na pewno ci zapłaci bo tabletki i tak nie maja 100 procent uznają ze twój przypadek to ten jeden procent

to sie nazywa ironia :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znacie moze nr partii? Ja dopiero koncze pierwsze opakowanie, a dostalam zapas na pol roku. Na wizyte do lekarza moge isc dopiero 1 lipca..

biore cilesty od 5 lat, jestem zdrowa, jako jedyne te tabletk nie dawaly mi skutkow ubocznych... jestem zalamana ich wycofaniem... a mimo ze jakis skladnik wolniej sie uwalnia to nie ma wplywu na ich skutecznosc... tabletki cilest byly i sa skuteczne...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja biorę je przez 6 lat i nie mam żadnych skutków ubocznych

No to niestety będziecie musiały je zmienić...Podobno nigdzie w aptece juz ich nie dostaniecie. Ja niestey też będę musiała zmieniać na inne.

w niektórych aptekach mozna juz kupic dobrą serie, dni tygodnia sa na nich po angielsku, czytalam na innym forum

KK.K tu sa podane które partie wycofują http://www.gif.gov.pl/rep/gif/pdf-y/WC/2013/WC_2013-05-28-029.pdf

No nie wiem czy takie skuteczne. Moja znajoma je brała i jest w 3 m-cu ciąży....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

becia - moze czasem sie kolezance zapomnialo plus to ze zadne srodki any nie daja 100% pewnosci

3oko -dzieki za linka, moje maja nr partii CHS5H00 - nie ma ich na liscie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja za to od stycznia biore tabletki z serii: CFS4000. Niestety sa one na liscie... Ciekawe, czy cos z tego wyniknie :)

Pozdrawiam

no to ja też przez ostatnie pół roku brałam wycofaną serie no ale w ciąży nie jestem :P musze jutro kupić kolejne opakowania bo właśnie się skończyły ciekawe czy gdzieś je dostane

Mój lekarz rozmawiał z przedstawicielem handlowym tego leku. Wycofują go całkowicie. Nie wiem skąd więc te z angielskimi napisami są w aptekach. Jakie to było forum? Jestem ciekawa bo może wtedy nie będe zmieniać...

Chciałam dziś wypisać recepte na cilest.. niestety pani pielęgniarka powiedziała że już nie przepisują tego leku oraz żeby iść do lekarza po inny środek.

w rumi w auchanie jest cilest z nowej partii

Z jakiej nowej partii???? Nie ma nowej partii,lek jest wycofany całkowicie. Jeśli więc jest w aptece to coś jest nie tak,może akurat ta apteka olała zarządzenie o wycofaniu i zapasy które ma to sprzeda. Generalnie leku cileste już nie będzie. Mi lekarz zamiast tych tabletek zapisał plastry evra,macie jakieś doswiadczenie z nimi albo może znacie jakies opinie?

a gdzie masz wiadomość że wycofują go calkowicie?? ja narazie widziałam tylko że wycofują partie które są wyszczególnione w linku wyżej. W Rumi dostali nową dostawę bo pytałam dzień wcześniej i nie było mówili że czekają. Tej partii nie ma na liście, i tak jak ktoś wyżej pisał opakowanie jest w wersji angielskiej (tzn dni miesiąca) i nie są dwa rzędy tabletek jak do tej pory tylko trzy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://wiedza.newsweek.pl/co-dalej-z-antykoncepcja,105087,1,1.html

pod numer info w tym linku dzwoniłam bo ja to panikara jestem:) i takiej informacji mi udzielono

Tu też sama firma pisze o wstrzymaniu produkcji
http://www.rynekzdrowia.pl/Farmacja/Janssen-o-wycofaniu-z-obrotu-produktu-leczniczego-Cilest,131232,6.html

cytuję
"Firma zapewnia, że lek pozostaje bezpieczny i skuteczny. W komunikacie napisano, iż firma wstrzymuje tymczasowo produkcję leku do czasu zakończenia postępowania wyjaśniającego i sfinalizowania właściwych działań naprawczych. W rezultacie wstrzymania produkcji przewidujemy braki dostępności produktu"
więc może już udało się im coś wyprodukować
te tabletki co kupiłam do dopiero tego dnia do apteki trafiły i nie ma ich na liscie wycofanych, więc brac zapewne bede bo cilest nie ma zamiennika :( raz zmieniałam na inne i przytyłam 10 kg więc nie chce znowu kombinować. bede brala dopóki nie wycofają całkowicie

No nie ma niestety zamiennika....:( mój lekarz mówi,że jedyny lek o takim samym składzie tych hormonów(ale w innej ich ilości) to jedynie te plastry evra,datego mi je przepisał. Chyba nie mam wyjścia bo recepty juz mi na cileste nie da...

ja jakoś boje się plastrów, ciężko mi uwierzyć, bałalbym się że trochę sie odklei czy coś, no coż narazie mam dwa opakowania, zobaczymy co bedzie dalej

No ja też zachwycona nie jestem...pozdrawiam:)

Ja stosowałam plastry evra przez ok.12 mc ,odstawiłam ze względu na zbyt duże problemy z zatrzymaną wodą w organiźmie,cellulitis miałam jak w 9 mc ciąży i ok.3-4 kg na plusie,poza tym wszystko w porządku ,nic się nie działo.Wróciłam z powrotem do pigułek i wszystko wróciło do normy ,u mnie to yasmin.Ale z hormonalnymi środkami antykoncepcyjnymi jest tak ,że pewnie każdy organizm inaczej reaguje na dany środek i może u innych kobiet nie występują podobne skutki po stosowaniu plastrów.

U mnie z odklejaniem nie było problemu a nawet jak się odkleił to bez problemu można było z powrotem przykleić w to samo miejsce i się trzymał.

wiem że to nie na temat, ale chciałam Was ostrzec żebyście robiły regularne badania poziomu d-dimerów podczas brania hormonów, niestety niewielu ginekologów je zleca

d-dimery odpowiadają za zakrzepicę

ja na szczęście nie zachorowałam bo się zbadałam i w porę odstawiłam tabletki (miałam bardzo podwyższone d-dimery bez żadnych innych objawów), ale mam koleżankę która nabawiła się właśnie zakrzepicy
kolejną panią z zakrzepicą spotkałam wczoraj w kolejce do ginekologa...

to że fizycznie nie macie żadnych skutków ubocznych to jeszcze nic nie znaczy

Inne tematy z forum

Szybko dochodzę co robić? (4 odpowiedzi)

Siema. Mam problem mam 16 lat(chłopak) i dochodzę w 20 sekund góra 30 nie mam mocnego podniecenia...

Szukam seksuologa, problemy ze wzwodem (3 odpowiedzi)

Witam . Prosze o poważne odpowiedzi.Mam problemy z erekcją. Szukam dobrego seksuologa ,...

dobry psycholog w Gdańsku wrzeszczu (94 odpowiedzi)

prosze pomóżcie mi .... polećcie mi kogoś kto na prawdę pomoże z problemami