wymiana koronek w kasecie s****

Witam!

Mam kasetę s**** (PG 970) i chciałem wymienić dwie koronki: 14T oraz 16T. W sklepie dowiedziałem się, że s**** nie produkuje części zamiennych do kaset, więc kupiłem jakieś inne koronki, prawdopodobnie shimano.

Okazało się, że mają one na tyle odmienną budowę od oryginalnych, że nie mogłem skręcić kasety oryginalną śrubą. Dodatkowo, podkładka dystansowa s****a nie bardzo pasowała do jednej z koronek. Nałożyłem jednak wszystko na piastę i dokręciłem nakrętkę. Przejechałem potem 50 km i jechało się bezproblemowo. Co prawda biegi kiepsko wskakują na nowe koronki (są one dziwnie poprzesuwane względem s****owskich), ale łańcuch nie przeskakuje, więc główny cel osiągnięty.

Teraz moje pytanie. Czy dobrze myślę, że śruba skręcająca koronki jest niepotrzebna, bo i tak całość opiera się na piaście i skręcone jest nakrętką?

Pozdrawiam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: wymiana koronek w kasecie SRAM

Dobrze myślisz :)

Dzięki za odpowiedź :)

Siemka,
Nie tak do końca jest niepotrzebna. Śruba ta trzyma wszystkie koronki razem i w momencie jazdy powoduje chociaż częściowe rozłożenie nacisku na całą szerokość bębenka. Jeśli miałbyś aluminiowy bębenek to przy 'luźnej' kasecie miałbyś w nim spore 'wżery' na niskich biegach (http://tiny.pl/hfvs8)

Pzdr
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeszcze raz link: http://tiny.pl/hfvs8
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nawet przy znitowanej/skręconej kasecie na aluminiowym bębenku pojawiają się wgnioty. Tutaj wyjściem jest kaseta na "pająku", ale to już większy wydatek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...