Re: zabawy i konkursy weselne
A to może napisze które konkursy i zabawy mi sie podobają:
1.Taniec wykupny
Zabawa ma swoje miejsce najczęściej po oczepinach. W zabawie bierze udział Para Młoda, Świadkowie i wszyscy chętni goście. Świadkowie dostają miseczki i siadają sobie pod sceną, Para Młoda rozpoczyna taniec. Goście biorący udział w tej zabawie mogą tańczyć z Parą Młodą, aby zatańczyć z Panem lub Panią Młodą należy uiścić opłatę u świadków. Zebrane pieniądze para młoda przeznacza na wcześniej określony cel(np. kołyska, wózek lub podróz pośluba).
(napewno to będziemy mieć, bo potrzebujemy kasy hehehheeh:p - to żart oczywiście:P)
2.Zamiana marynarek
3.Taniec na gazecie
Para dostaje gazetę i tańczy na niej, po chwili składa się gazetę na pół i znowu na pół. Wygrywa para, która dłużej utrzyma się na jak najmniejszym kawałku gazety.
4.Fanty
kilka osób - najlepiej 6 - 8. Następnieustawiane są krzesła, na których siada Młoda Para. Zadaniem wybranych osób jest przyniesienie wymienionego przez prowadzących konkurs, przedmiotu i położenie go przed młodymi. Fanty są zależne od pomysłowości orkiestry. Mogą to być: począwszy od zapałek, zegarków, szminek, pasków do spodni, grzebieni, butów, marynarek, również różnego rodzaju warzywa i owoce, gaśnice, koła samochodów, teściowe. Każdy z uczestników musi przyniesć takiego samego fanta, a osoba, która zrobi to ostatnia odpada z gry.
(tylko trzeba zachowac smak a nie np kazać przynieść komuś gacie:P)
5.Dyscypliny sportowe
Pary losują karteczki, na których są wypisane dyscypliny sportów:
(np. łyżwiarstwo figurowe,jazda konna,walka karate)pary mają zadanie zaprezentować te dyscypliny
6.Zgłasza się na ochotnika czterech panów. Ustawia się 4 krzesła oparciami do siebie, tak żeby oparcia tworzyły kwadrat. Każdy z Panów siada na krześle. Zdejmuje marynarkę i wiesza ją na oparciu. Orkiestra prosi, żeby panowie przeszli o dwa krzesła w prawo. Siadają, zdejmują krawat i wkładają do kiesonki marynarki( widaomo, że nie własnej). Następnie przesuwają soę o trzy krzesła w lewo, tam zdejmują but i zostawiają go obok krzesła. Dalej o 6 krzeseł w prawo i tam zostawiają w bucie skarpetkę. Potem jeszcze robie ze dwa niepełne okrążenia. Ktory pierwszy się ubierze wygrywa butelkę.
7.Zabawa organizowana jest z reguły tuż przed oczepinami lub w trakcie zabawy weselnej. Do zabawy należy zebrać maksymalną ilość osób, które ustawiają się jedna za drugą "w wagoniki" następnie do muzyki jedzie pociąg z daleka, zaczyna się taniec. Orkiestra, co jakiś czas przerywa taniec i oznajmia, do jakiej stacji, w jakim kraju goście dojechali. W każdym kraju obowiązkowo należy odtańczyć taniec narodowy, np.: we Francji KanKana, w Rosji Kazaczoka, w Wiedniu Walca itd. (w rytm odpowiedniej muzyki) ilość krajów i utworów, zależy zarówno od inwencji twórczej naszej orkiestry (której z pewnością nie braknie!), no i wytrzymałości gości.
8.Jeszcze jedna zabawa weselna w cyklu zabaw oczepinowych. W zabawie bierze udział Para Młoda, która siada do siebie placami na krzesełkach, w tym czasie kapela przygrywa krótkie melodie. Na znak orkiestry lub po zakończeniu utworu Nowożeńcy odwracają się do siebie, jeżeli obydwoje obejrzą się w tą samą stronę, to znaczy, że będzie chłopiec jeśli w przeciwne to dziewczynka. Zabawa powtarzana jest tyle razy, ile dzieci chce mieć Para Młoda.
9.Zabawa z krzesłami
Ten konkurs organizowany jest w kilku wersjach, zasada jest jednak jedna: do konkursu staje kilka osób lub par, które ustawiają się wokół ustawionych krzeseł. Krzeseł jest zawsze o jedno mniej niż osób biorących udział w konkursie. Przy każdej przerwie w muzyce "zawodnicy" zajmują wolne miejsca. Osoba, dla której nie starczy miejsca odpada. Ostatni pozostający na parkiecie wygrywa.
to oklepane ale i tak lubię tą zabawę więc pewnie u nas bedzie:)
10.ZABAWA MŁODEJ PARY
POTRZEBA 12 BALONÓW – starsi drużbowie musza wyciąć, zwinąć i włożyć do balonu po karteczce, i napompować – razem związać kiść balonów - państwo młodzi przebijają balony na zmianę w których są karteczki każdy czyta tą którą wylosuję, aż do ostatniej. na karteczkach jest np.
BEDĘ SPRZĄTAĆ KUCHNIĘ
BĘDĘ PO IMPREZIE PROWADZIĆ SAMOCHÓD
BĘDĘ PRAĆ PIELUCHY
BĘDĘ CI ROBIĆ MASAŻ STÓP
PO ZAKUPACH BĘDĘ PIEC CIASTA
BĘDĘ MYĆ GARY
BĘDĘ ODDAWAĆ CI CAŁĄ ZAROBIONĄ KASĘ
BĘDĘ PRASOWAĆ TWOJE UBRANIA
BĘDĘ ZOSTAWAĆ Z DZIECMI KIEDY TY BĘDZIESZ CHCIEĆ WYJŚĆ NAPIĆ SIĘ DO BARU
BĘDĘ ZAKŁADAC DLA CIEBIE POŃCZOSZKI DO ŁÓŻKA ABY DBAĆ O NASZE ŻYCIE EROTYCZNE
GDY BĘDZIESZ MIEĆ DEPRESJE ZATAŃCZĘ DLA CIEBIE TANIEC EROTYCZNY
BĘDĘ JEŹDZIĆ NA OBIADKI DO TWOICH RODZICÓW
zakupy robię ja
ja podaje śniadanie do łóżka
ja urodzę dziecko
na piwo chodzę ja
pieluchy piorę ja
kasę trzymam ja
ja rządzę w domu
będę wracać do domu nad ranem
będę słuchać mądrych rad teściowej
będę chodzić z kolegami na piwo
będę sprzątać kuchnię
11.WYKRYWACZ KŁAMSTW
Para młoda siada do siebie plecami a prowadzący zadaje im pytania zaczynające się od "kto" (np. kto z was częściej mówi "kocham cię"?). Panna i Pan Młody mają karteczkę, na której z jednej strony napisane jest "ja" a z drugiej "on" (wersja dla niej) lub "ona" (wersja dla niego). Po usłyszeniu pytania każde musi odwrócić karteczkę z właściwą wg niego odpowiedzią w stronę "publiczności". Jeśli odpowiedzi są niezgodne - karniaczek albo taniec.
Pewnie wybiorę coś z tych:)
0
0