zakaz jazdy rowerem na ścieżce przy Operze

Z jakiej paki ktoś postawił zakaz jazdy rowerem na ścieżce na Al. Zwycięstwa między konsulatem niemieckim a Operą? Ja rozumiem, że teraz jest tam przystanek, ale piesi powinni trzymać się chodnika, a rowerzyści ścieżki? Jaka znowu mądra głowa każe rowerzystom zsiadać z roweru i prowadzić go przez 100m przeciskając się przez tłum czekający na autobus? Czemu to zawsze rowerzysta w tym rzekomo przyjaznym rowerom mieście jest poszkodowany? I pewnie jeszcze jutro straż miejska będzie wlepiać mandaty rowerzystom, którzy nie zsiądą. To może i przy krewetce taki sam zakaz ustawić, bo tam też dużo pieszych chodzi po ścieżkach??
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: zakaz jazdy rowerem na ścieżce przy Operze

jechalem tam dzis. prawdopodobnie malowali oznakowanie poziome. powinni to robic w innych godzinach a nie w szczycie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

malowali na ścieżce?
Jeśli tak to wow! Może to lifting przed przejazdem.
W wielu miejscach przydało by sie odnowić oznakowanie poziome.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niezły refleks, przecież tak jest od początku remontu torowiska tramwajowego we Wrzeszczu.
Najlepiej przejechać spokojnie uważając na pieszych. Po co się spinać, to i tak mniejsze utrudnienie niż korki dla samochodów ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

barierki z zakazem pojawiły się w środę lub w czwartek. Zgodnie z prawem rowerzysta może chyba teraz jechać po ulicy, tym bardziej, że ograniczenie prędkości do 70kmh jest też przekreślone.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ograniczenie prędkości akurat nic nie ma do tego czy można jechać rowerem czy nie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

z Kodeksu Drogowego, Dział 2, Rozdział 3, Oddział 11, Art 33

ust. 5. "Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów;"

A więc można jechać rowerem po Al. Zwycięstwa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie pisałem nic, że nie można :) Odniosłem się tylko do ograniczeń prędkości, czy jest 30 czy 90 to i tak można jechać rowerem o ile oczywiście nie ma obok drogi rowerowej chociaż przy ostatnich zmianach nawet jak jest droga rowerowa ale biegnie w innym kierunku niż chce się zaraz gdzieś skręcić to również można jechać ulicą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Weź sobie człowieku poczytaj Kodeks Drogowy zanim zaczniesz wypisywać takie bzdury.

A co do zakazu jazdy na ścieżce koło Opery to wczoraj jechałem i barierki ze znakami zakazu leżały na trawie. To jedyna sensowna rzecz jaką można zrobić z takim zakazem. W końcu nie po to miasto wydaje ciężką kasę na infrastrukturę rowerową żeby potem rowerzyści nie mogli z niej korzystać.
Inna rzecz że na punkcie przesiadkowym ludzie prąc tłumnie przed siebie z przystanku na przystanek zachowują się jak bydło nie zważając na nikogo ani na nic (w tym na kolor świateł na przejściu dla pieszych na ul Hallera.)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pozdro człowieku.

"Jazda drogą rowerową tylko w naszym kierunku.

Zmiana pozwalająca na niekorzystanie z drogi rowerowej w momencie, w którym droga ta prowadzi w innym kierunku niż ten, w którym potrzebuje jechać rowerzysta.

O co chodzi: Zdarza się, że droga rowerowa biegnie chwilę przy jezdni, a później odbija gdzieś w bok, niekoniecznie tam, gdzie chce jechać rowerzysta. Do niedawna rowerzysta kontynuujący jazdę w jezdnią łamał przepisy nakazujące mu jazdę drogą rowerową."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...