zasiłek rehabilitacyjny

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
dziewczyny mam pytanie , mam przyznany zasiłek rehabilitacyjny na okres od 2 czerwca do 2 sierpnia i teraz moje pytanie czy juz nie musze brac zwolnienia od lekarki ?

Bo moja chce mi wystawic tylko do 37 tc a potem każe mi iśc na macierzyńskie a podobno jak mam zasiłek rehabilitacyjny to już nie musze miec zwolnienia lek.

ktoś wie jak to jest ?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zasiłek rehabilitacyjny

Pamagdaleno mi się wydaje, że lekarka w Twoim przypadku nie powinna odmawiać Ci zwolnienia lekarskiego aż do dnia porodu - przewidzianego. Ty możesz wykorzystać macierzyński wcześniej ale nie MUSISZ i skoro jesteś na zwolnieniu od tak długiego czasu nie powinna odmawiać Ci zwolnienia. Choć o ile sobie dobrze przypominam to mi pracownik nie przynosił zwolnienia jak był na świadczeniu

... teraz sprawdziłam - nie mam zwolnienia - mam tylko decyzję zusu, który w decyzji prosi o podjęcie wypłaty świadczenia rehabilitacyjnego - firma nasza była wtedy upoważniona do wypłat zasiłku ze środków zusu - i dostaliśmy od nich informację tylko, że przyznano świadczenie i należy je wypłacić - zwolnienia nie było!

madziu, lekarz nie ma prawa wystawić zwolnienia, jeśli wyczerpałaś już limit 182 dni na zwolnieniu. W związku z tym w okresie zasiłku rehabiltacjnego nie wystawia się zwolnień lekarskich.

hmmm dziwne, mi wystawia, kolezance inny lekaz gin tez wystawiał.

mi też mówili ze można byc na zwolnieniu 182 dni a pożniej to na zasiłek... ale nie chce nikogo wprowadzać w błąd

Super moja firma jeszcze decyzji nie dostała z Zusu ale podobno zwolnienia nie sa potrzebne ulzyło mi

tzn mi juz placi zus a zwolnienie dostalam od lekarki wiec zanioslam do pracy. postaram sie zadzwonic do kadrowej i zapytam sie bo przyznam szczerze ze nawet nie pomyslalam o tym.
wiem natomiast iz moja kolezanka ktora urodzila w kwietniu i tez byla na zasilku mimo wszystko lekarze dawali jej l4, nic juz nie rozumiem.

iwonka jak bedziesz cos wiedziała daj znac prosze bo ja juz zgupiałam

na pewno nie może Cię zmusić, abyś szła na macierzyński wcześniej niż przed porodem!

a co ja jej zrobie jak mi nie chce dac zwolnienia małpa jedna

Pamagdaleno firma nie dostała decyzji - no wiesz Poczta Polska - ale Ty ją dostałaś rozumiem i wiesz, że masz ją przyznaną :) Kaskę dostaniesz pewnie jak decyzja przyjdzie ale na bieżąco - tzn nie wypłacą od razu całego.
A zwolnienia bież tak długo jak będzie Ci dawała - co Ci szkodzi - może potem sama sie zastanowi i da Ci do końca ciąży :)))

A na kiedy masz datę porodu?

z tymi decyzjami to tez jest dziwnie. ja dostalam najpierw z gdanska decyzje polecialam faksem puscilam kadrowej(ktora wtedy jeszcze nie dostala) i myslalam ze jest wszstko oki. w dzien wyplaty okazalo sie ze jedna nie jest oki:(( trzeba bylo czekac na glowna dezycje z warszawy a oni maja na przyslanie jej 21 dni od momentu gdy dostalam dezyzje z gdanska. na szczescie nastepnego dnia dokumenty doszly-zdązylam przed strajkiem-i kaske mi moj pracodawca wyplacil:)

moja nie doszła i pewnie nie dojdzie super normalnie

no widzisz - może teraz to jest już inaczej bo ja wypłacałam parę lat temu i decyzję dostawałąm tylko i wyłączeni z zusu pod który podlega pracownik nie zakład pracy (w moim przypadku to był Pruszcz Gdański)

a ja własnie czytała ze wielu lekarzy nie chce na koniec ciaży wystawiać zwolnien a każą iść na macierzynskie już. Ja dostałam do 2lipca i ciekawa jestem co mi potem kutafon powie!

ja na swoją decyzję co do zasiłku rehabilitacyjnego czekałam jedynie 3 MIESIĄCE, a powinnam max 6 tygodni. Ale co kto zrobi ZUSowi????

1 lutego złożyłam papiery osobiście w ZUSIE, a pieniądze otrzymałam 25 maja!!!!

ja mam juz decyzje tylko do zakładu pracy nie dotarła cholerna poczta

wiesz to wszystko zależy od zakłądu pracy - może jak im dostarczysz swój "egzemplarz" decyzji to im czasowo wystarczy i wypłacą Ci na tej podstawie

nie wypłaca bo ja mam siedzibe we Wrocławiu i one chca z Zusu

no to przykro bardzo :( Musisz uzbroić się w cierpliwość

jeśli chodzi L4 to może jak gin nie chce dać warto iść do ogólnego i poprosić

evilek tak bede musiała zrobic bo nie mam zamiaru w 37 tygodniu isc na macierzynski co za porabany przepis

porąbany i to bardzo niestety :(
Ale ta Twoja lekarka też mało fajna bo co innego jeżeli ktoś chce zwolnienie na dwa tygodnie przed porodem i to jest jego pierwsze zwolnienie to wtedy może powoływać się na te przepisy ale nie w przypadku gdy to zwolnienie jest długotrwałe! Powinna dać Ci zwolnienie do dnia planowanego porodu i tyle! A jeżeli urodzisz wcześniej to to zwolnienie automatycznie się unieważni i będziesz pisałą o macierzyński :)
Spokojnie - ja myslę, że jak jej powiesz o tym świadczeniu przznanym do sierpnia to ona spokojnie da Ci zwolnienie - przecież inny lekarz (orzecznik z zus) też stwierdził, że przysługuje Ci zwolnienie skoro przznał świadczenie

tez tak mysle ze mi zwolnienie przysługuje a po za tym to chore ze mam isc na macierzynski w 37 tygodniu urodze nie daj boze w 42 i mam miesiac macierzynskiego w plecy

zobaczysz - idż do niej z decyzją zusu o świadczeniu to na pewno da Ci dłuższe zwolnienie!
A z tym porodem to tak może być - Maja się spieszyła a teraz to już jej się nie spieszy :)))

no dokładnie i mysle ze teraz to juz bedzioe siedziała do terminu chociaz mogła by sie urodzic po 28 czerwca bo tych wód jest mało i jej jest ciasno bidulce

pmmagdalena - jesli wykorzystałas juuż 182 dni zwolnienia lekarskiego w tym roku, to nie dostaniesz L4. Tzn. lekarz może wystawiać jeśli chce, ale nie ma to żadnego znaczenia, bo Tobie nie przysługuije w tym roku więcj niz 182 dni zwolnienia. Wystarczy wówczas kwit z zusu o zasiłku rehabilitacyjnym. Jeśłi masz przyznane świadczenie rehabilitacyjne to po co Ci L4? Nie jest do niczego konieczne.

A co do lekarzy "każących" iść n amacierzyński wczesniej, to:
1.Mogą sobioe gadać i kazać, bo macierzyński przed porodem jst przywilejem a nie obowiązkiem
2. Z druigiej strony nikt nie zmusi lekarza, zeby wystawił L4.

Ale Ty - skoro masz przyznane swiadczenie rehabilitacyjne, to znaczy, że wg zusu i komisji nie jesteś zdolna do pracy, więc powrót do pracy Ci nie grozi.

Z dniem, kiedy urodzisz kończy Ci się świadczenienie rehabilitacyjne - zaczyna się zasiłek macierzyński.

Pozdrawiam!

maszu, od 2 czerwca masz rehabilitacyjny, więc już teraz! Z tego wnioskuję, że te 182 dni skończyły ci się 1 czerwca, tak? Więc od 2 czerwca lekarz nie wystawia ci już zwolnień. Tak powiedziano mi w zusie jak szłam właśnie na rehabilitacyjny.

dzieki Madzia dokładnie 1 czerwca mineło 182 dni zwolnienia

hop

up

Pamiętajcie, że zus "mieli" informację przez około miesiąc. Czyli wypłata zasiłku chorobowego po pierwszym L4 może się opóźnić o miesięc (potem idzie wszystko sprawnie i w porządku, najlepiej na konto!), tak samo z zasiłkiem rehabilitacyjnym - dłużej się czeka na pierwszą wypłatę, potem już ok.

dzieki justyna
mój zakład pracy własnie mi mówi ze nie dostane swiadczenia na czas bo nie dostali jeszcze decyzji z Zusu

Inne tematy z forum

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...