zjazd Jaśkową z Moreny !!

Temat dostępny też na forum: Morena
dziś kolejny już chyba 6 czy 7 wypadek z udziałem rowerzysty, którego jestem świadkiem pracując zaraz obok stromego zjazdu DDRem pomiędzy rondem na Morenie a skrzyżowaniem Jaśkowa# Kruczkowskiego, fakt faktem mamy tam pierwszeństwo jako rowerzyści, ale apeluje do Was i Waszego zdrowego rozsądku, troche wyobraźni trzeba mieć zjeżdzając jednak, a nie tak na pałę 40-50km/h na liczniku, kierowcy tu jeżdzą na pamieć, nie rozglądają się, przejeżdzają nagmiennie znak "stop", wystarczy zwolnic przed przejściem do tych 15km/h żeby sie rozglądnać i ogarnać sytuacje czy Wam jakiś palant drogi nie zajedzie :)

dziś się skończyło karetką, do której rowerzysta pokuśtykał, i złamaną kierownicą, oraz porytym ostro bokiem auta które wymusiło pierwszeństwo, TAKŻE BĄDŹCIE CZUJNI, SZKODA ZDROWIA I SPRZĘTU :]

pozdro,
Kuba
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zjazd Jaśkową z Moreny !!

Tak wspaniale właśnie budują u nas DDRy. Przejeżdżając tamtędy często samochodem nie miałbym odwagi jeździć tamtędy rowerem bez zachowania szczególnej ostrożności.

Faktem jest że kierowcy nie zwracają tam uwagi na rowerzystów bo ci nadal pojawiają się tam dość rzadko. Jednak nawet gdyby chcieli ich zauważyć to sposób w jaki przejazd jest zrobiony bardzo im to utrudnia. Skręcając z Jaśkowej od strony Manhattanu (czyli w prawo), rowerzysty po lewej nie widać, bo jest za krzakami, a ten po prawej jest zasłonięty przez środkowy słupek auta, bo zanim dojedzie się do DDRa samochód jest już w połowie skręcony. Sami sprawdźcie jak bezpieczne jest to skrzyżowanie - przejedźcie się tamtędy autem.

Gratulacje dla projektanta i pomysłodawcy takiego rozwiązania. Szkoda że najpierw nie nauczył się jak to powinno zostać zrobione...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

cytuję:
"Gratulacje dla projektanta i pomysłodawcy takiego rozwiązania. Szkoda że najpierw nie nauczył się jak to powinno zostać zrobione..."

tutaj konkretnie o tym, i twierdzą, że już się nauczyli ...
http://tiny.pl/hnnzw
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Noga z gazu tak jak w przypadku samochodów. Narzekamy, że jeżdżą za szybko, a sami nie jesteśmy lepsi.
Nie zawsze infrastruktura jest dobra, dlatego trzeba samemu myśleć i w takich miejscach zwalniać. Jeżeli nie będziemy, to władze mogą wykombinować jakieś "mądre" rozwiązanie i dopiero będzie narzekanie.

A tak swoja droga, z którego kierunku najczęściej jest tam wymuszane pierwszeństwo? Jeżeli przez skręcających w lewo z JD (jadących z góry), to może po prostu dać zakaz skrętu i niech jadą przez Piecewską.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prawda,,, wystarczyłoby gdyby niektórzy na tym skrzyżowaniu na zjeździe mieli taka prędkość jaką maja średnią na podjeździe....i nie na żółwiu podjazd tylko na blacie Panie Panowie poniżej 40 ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziś z rana kolejne "bum" było w tym miejscu, szczegółów nie znam, kolega z biura mi o tym powiedział :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

2 dni i 2 wypadki... powinni jakoś oznaczyć ten czarny punkt, albo niech tam raz profilaktycznie stanie policjant i łapie łamiących przepisy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...