rozszerzanie diety niemowlaka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dziewczyny!mój synek zaczął 5 miesicy - lekarka powiedziął nam, ze jak skończy 4 to czas na rozszerzanie diety - japierw soczki i tu pytanie id czego Wy zaczynałyście i jak dziecku to podawać?podgrzewać te soczki?do jakiej temp?no i jeżeli podgrzeje cała butelkę to potem jeśli wypije tylko parę łyżeczek to co z resztą soku?mozna podgrzewać kilka razy?poradźcie jak u Was wyglądała sprawa rozszerzania diety, pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rozszerzanie diety niemowlaka

Zaczynałam od marchewki, dyni, ziemniaków i deserków. Podawałam w temperaturze pokojowej. Dania w słoiczkach możesz przechowywać nie dłużej niż 48 h w lodówce. Podobno warto zaczynać od warzyw, bo jak maluch pozna słodki smak owoców to z warzywami może być ciężko.

jak młody skończył 5 mc zaczęłam wprowadzać nowości -przez pierwsze 3 dni soczek jabłkowy łyżeczką, dosłownie pare łyżeczek w temp. pokojowej, a później już lecieliśmy ze słoiczkami -marchewka, brokuły itp ale nie przez parę dni to samo tylko prawie co dzień coś nowego i obiadki i deserki

Ja zaczęłam od marchewki przez tydzień, potem zupki jarzynowej również przez tydzień. Ale pierwsze trzy dni po 2-3 łyżeczki i stopniowo aż do pół słoiczka. Ja podgrzewam tyle ile zje w pojemniczku.
A na początku jeśli nie wykorzystałam pełnego słoiczka w ciągu 48 h to słoik z zawartością do wyrzucenia.
Teraz jesteśmy na etapie marchewka co 2 dzień z zupką jarzynową na przemian po pół słoiczka czyli ok 7 łyżeczek.

No i oczywiście cyc na żądanie :)

image

dzięki dziewczyny bardzo czyli rozumiem ze nie ma koniecnzosci podgrzewania do 37 st tylko temp pokojowa wystarczy?

Na słoiczkach przeważnie masz podaną temp jaką powinno danie być dane. Ja osobiście posmakowałam marchewkę która była w temp pokojowej i podgrzaną. Wyciągnęłam wniosek, że podgrzana o wiele lepiej smakuje.

image

temperatura pokojowa wystarczy. Czytałam artykuł o podgrzewaniu obiadków u dzieci. Okazało się ,że dzieci. które jadły ciepłe posiłki częściej chorowały na gardło- go gardło przyzwyczajone było do ciepłego i wystarczyło zimne powietrze na dworze do choróbska. Jest coś w tym logicznego.

no tak, ale jak masz rozpoczęty słoiczek to wyjmujesz go z lodówki. A przeważnie potrzeba kilku godzin aż danie zmieni temp na pokojową. A po kilku godzinach stania w ciepłym wyciągnięty słoiczek jest do wywalenia.

Ale to jest tylko moje zdanie i to pamiętam ze szkoły na temat żywienia niemowląt :)

Każda matka wie co dla jej dziecka lepsze :)

image

można podgrzać posiłek, ale tylko do temperatury pokojowej np. w kąpieli wodnej.

ja podgrzewam tylko soki daje w temp pokojowej i deserki-obiad,to obiad ma być ciepły:))

no to ja kąpiel wodną też robię :)). Myślałam nie podgrzewaniu. Przepraszam Martszp :)

spoko :-)))))

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (36 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...