stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

W pomorskim kalendarzu imprez pojawiła się nowa propozycja dla wszystkich miłośników szeroko rozumianego browarnictwa. W ostatni weekend czerwca (26-27) odbędzie się pierwsza edycja targów piwowarskich - Hevelka - Festiwal Piw Rzemieślniczych. Zadbaliśmy o to, aby program imprezy był atrakcyjny zarówno dla osób na co dzień związanych z branżą browarniczą, jak i dla wielbicieli złocistego trunku, którzy chcą poznać tajemnice warzenia piwa oraz skosztować nowych smaków.

mar 1-2

sobota - niedziela

Gdańsk,
bilety 15 zł
mar 15

sobota, g. 10:15

Trójmiasto, Online
bilety 15 zł
Targi mają nie tylko być spotkaniem branżowym, ale wielką, otwartą imprezą dla mieszkańców Polski i gości zagranicznych. Udział w targach będzie okazją do próbowania piw różnych browarów w miłej atmosferze, z towarzyszeniem konferansjera i muzyki na żywo. W trakcie imprezy odbędą się prezentacje poszczególnych browarów na scenie, a także pokazy warzenia piwa z poradami ekspertów.

PROGRAM TARGÓW
HEVELKA - FESTIWAL PIW RZEMIEŚLNICZYCH by STARY BROWAR KOŚCIERZYNA®


Piątek 26.06.2015

10:00
otwarcie festiwalu

15:00 - 15:30
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.

16:00 - 16:20
Prezentacja wystawców
Browar Brodacz (Sopot)

17:00 - 17:30
Wykład
"Historia browarnictwa w Gdańsku"
Aleksander Masłowski

Co to takiego piwo jopejskie i dlaczego niemożliwe jest wykonać je komercyjnie w obecnych czasach? Kto był najbardziej uprzywilejowanym browarnikiem w Gdańsku i dlaczego? Ile rekordowo było browarów w Gdańsku? I czym TAK NAPRAWDĘ był Dwór Artusa? Tego dowiecie się od tego Pana.

17:30 - 18:00
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.

18:00 - 18:30
"Polskie browary przed piwną rewolucją"
Michał "Docent" Maranda

Michał opowie o tym jak wyglądał rynek browarów w Polsce przed tzw. "piwną rewolucją". Wyjaśni jaka jest różnica pomiędzy browarami koncernowymi, regionalnymi, restauracyjnymi i rzemieślniczymi. Dowiecie się też o ciekawych polskich piwach przed rewolucją.

19:00 - 19:30
Prezentacja sponsora głównego
Stary Browar Kościerzyna

19:30 - 20:00
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.

20:00 - 20:30
"Jak degustować piwo"
Tomasz Kopyra

W 7 prostych krokach dowiecie się na co zwracać uwagę podczas degustowania piwa. Tomek opowie w jakiej kolejności powinniście oceniać walory piwa i dowiecie się też o kilku najczęściej spotykanych wadach oraz że piana może mówić wiele o jego jakości.

21:00
Muzyka

00:00
Koniec I dnia festiwalu


Sobota 27.06.2015

10:00 - 22:00
kursy degustacyjne

10:00
Otwarcie festiwalu

13:00 - 13:30
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.

14:00 - 14:20
Prezentacja wystawców
Browar Brodacz (Sopot)

15:00 - 15:30
"Piwna rewolucja w Polsce"
Michał "Docent" Maranda

Prekursorzy polskiego "craftu", kamienie milowe i festiwale. I DLACZEGO TO TAKIE WAŻNE?!

16:00 - 16:30
"Historia browarnictwa w Gdańsku"
Aleksander Masłowski

Co to takiego piwo jopejskie i dlaczego niemożliwe jest wykonać je komercyjnie w obecnych czasach? Kto był najbardziej uprzywilejowanym browarnikiem w Gdańsku i dlaczego? Ile rekordowo było browarów w Gdańsku? I czym TAK NAPRAWDĘ był Dwór Artusa? Tego dowiecie się od tego Pana.

16:30 - 17:00
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.

17:00 - 17:30
prezentacja sponsora głównego
Stary Browar Kościerzyna

18:00 - 18:30
"Piwne mity"
Tomasz Kopyra

Czyli co musisz wiedzieć o piwie, żeby nie wyjść na głupka.

18:30 - 19:00
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.

19:00
Ogłoszenie wyników konkursu piw
domowych i uroczyste wręczenie nagród

20:00
Muzyka

00:00
Zakończenie festiwalu