Impreza "Ogród" to wystawa i kiermasz ogrodniczy ale także piknik dla miłośników przyrody, kwiatów oraz wypoczynku na świeżym powietrzu. Do udziału w imprezie zaproszono ok. 100 firm z całego kraju, głownie bezpośrednich producentów, co daje gwarancję jakości a także możliwość nawiązania bezpośredniego z nimi kontaktu.
"Ogród" to więc propozycja dla wszystkich, którzy kochają ogrody, pracują przy ich urządzaniu na własny użytek lub zawodowo. To także propozycja na spędzenie weekendu w mieście na łonie natury.
Atrakcje:"Ogród" - to przede wszystkim okazja do dokonania zakupu w dużym wyborze kwiatów i roślin bezpośrednio od szkółkarzy i ogrodników. To także okazja do uzupełnienia narzędzi ogrodowych by usprawnić prace we własnym ogrodzie. Wybór donic, mebli ogrodowych i galanterii ogrodowej - na początku wiosny jest bardzo atrakcyjna okolicznością.
"Ogród" - to także piknik rodzinny. Organizatorom imprezy zależy na stworzeniu warunków do miłego i pożytecznego spędzenia czasu z całą rodziną na łonie natury. Mile widziane będą więc rodziny z dziećmi z własnym kocem, koszem piknikowym a nawet małym grillem. Produkty potrzebne do grillowania -znajdą się na miejscu.
Serdecznie zapraszamy do udziału w tych spotkaniach i degustacjach oraz życzymy dobrych zakupów i satysfakcji ze wspólnie spędzanego czasu.
Dla osób chcących tylko odpocząć na łonie natury, posłuchać dobrej i relaksacyjnej muzyki ogrodowej, zdegustować smacznych potraw lub dokonać zakupów zdrowych produktów regionalnych - przygotowaliśmy sporą i stosowną ofertę: szlachetne sery (owcze, kozie i krowie), pieczywa regionalne, tradycyjne wędliny, oleje tłoczone na zimno, ryby słodkowodne i morskie, miody naturalne i pitne, nalewki, soki z aronii, ciasta i słodycze, świetna aromatyczna kawa , zimne piwo regionalne, itd.
Program:Ponadto, jak co roku, zaplanowaliśmy program interesujących warsztatów w formie autorskich spotkań dla miłośników dobrej kuchni i własnych upraw w ogrodzie czy na działce.
Dla najmłodszych zaś przygotowaliśmy plac zabaw, przejażdżki na kucykach, warsztaty ceramiczne i cyrkowe, gry i zabawy z udziałem animatorów z formacji Mosaic (sobota 12:00-15:00) oraz "Balonowe Show" w niedzielę 15:00-17:30.
W tym roku, po raz trzeci, w programie towarzyszącym targom zajmiemy się hasłem: "Zdrowa żywność z własnego ogrodu, bez chemii i szkodliwych środków. Czy to tylko marzenie?"
Będziemy zatem zachęcać i propagować zakładanie nawet niewielkich przydomowych ogródków ziołowo - warzywnych, jako źródła witamin oraz radości płynącej z kontaktu z naturą. W tym celu zaprosiliśmy znanych artystów i fachowców, którzy w praktyczny sposób przekażą nam swoje doświadczenia i produkty własnych ogrodów i gospodarstw.
Claudia Filippi - Chodorowska, konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu, znana restauratorka - w prosty sposób zdradzi największe tajemnice smaku kuchni włoskiej, stosując warzywa, owoce i kwiaty z naszych działek czy ogrodów przydomowych - na przykładzie kilku wybranych potraw.
Pani Claudia Filippi - Chodorowska przez ponad 10 lat prowadziła restaurację "Rozmaryn" w Sopocie. Oddana jest całkowicie gotowaniu. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie. Od 4 lat prowadzi warsztaty kulinarne w Akademii Gotowania FUMENTI w Gdańsku a od maja 2017 roku w Akademii K5 w Gdyni, gdzie prowadzi zajęcia z kuchni włoskiej.
Sobota 14:00-15:30
Filip Malinowski z Fundacji Zdrowego Życia z Torunia, znany propagator zdrowego i świadomego życia opowie o swojej drodze do wegetarianizmu i jego "dzikiej kuchni", niedocenianych dzikich ziołach i roślinach jadalnych. Rozmowie towarzyszyć będzie pokaz przygotowywania pasty drożdżowej z komentarzem dot. zbawiennego wpływu drożdży na nasze życie.
Sobota 15:30-16:30
"Atelier Smaku" - Jola Słoma i Mirek Trymbulak znani w Polsce popularyzatorzy bezglutenowej kuchni wegańskiej z Gdyni poprowadzą warsztat z użyciem wielu roślin i nowalijek pn. Smakowite Bukiety. Po wielu latach zauważyli oni, że takie połączenie dwóch diet pozwala spotkać się przy wspólnym stole ludzi z różnymi nietolerancjami z tymi, którzy nie mają żadnych ograniczeń.
Niedziela 13:00-14:00
Po każdym pokazie kulinarnym - degustacje prezentowanych potraw.
Dla miłośników kwiatów przygotowaliśmy warsztaty florystyczne, które poprowadzą studentki wydziału florystyki TEB Edukacja Oddział w Gdańsku.
Sobota i niedziela 11:00-12:30
Dla właścicieli ogrodów, balkonów i tarasów przygotowaliśmy warsztat komponowania rabat łąkowych:
"Łąka kwietna" - komponowanie rabat i donic w stylu dzikiego ogrodu z bylin i traw.
Warsztat poprowadzi Ewa Gryguc z zamiłowania oraz wykształcenia ogrodnik i historyk książki. Kobieta wielu pasji: nie potrafi zdecydować czy ważniejsze jest projektowanie ogrodów, popularyzacja wiedzy ogrodniczej, historia książki czy fotografia. Nienasycona poszukiwaczka ciekawostek ogrodniczych z dawnych lat.
Pani Ewa prowadzi bloga ogrodniczego ogrodyewy.pl, w którym propaguje ogrodnictwo swobodne i opisuje "odczuwanie ogrodu" z osobistej perspektywy . Posiadaczka działki i wąskiego balkonu z pięknym widokiem na Warszawę, gdzie przeprowadza eksperymenty uprawowe.
Roślin użyczy Gospodarstwo Ogrodnicze Olgi Dąbrowskiej z Barczewa.
Niedziela 14:00-14:45
Historia:Impreza "Ogród" ma swój początek w latach 90-tych. Wówczas to nasza firma w pięknych ogrodach okalających Pensjonat "Maryla" w Sopocie zorganizowała pierwszą w Trójmieście wystawę ogrodniczą w plenerze połączoną z kiermaszem.
Przez ostatnie lata jej trwania impreza została przeniesiona do większych ogrodów okalających Hotel Orbis "Posejdon" w Gdańsku - Jelitkowie. Cieszyła się niezmiennym powodzeniem.
Po 10 latach przerwy miejscem, które nas zainspirowało, był Park Kolibki Gdyni Orłowie, ze swoją mało znaną historią, położeniem, ciekawą roślinnością i rozległą budową. Dzięki staraniom jej włodarzy teren Parku Kolibki odzyskiwać zaczął swą dawną świetność i z pewnością w niedługim czasie stanie się ulubionym miejscem wypoczynku i rekreacji dla jej mieszkańców.