Kuchnia tego regionu jest zróżnicowana jak żadna inna, gdyż doświadczyła zarówno wpływu wszystkich pobliskich regionów jak i poważnego wkładu pozostawionego przez cudzoziemskich zdobywców, który zaowocował tym, że Mediolan posiada 2 gastronomiczne symbole. Jeden pochodzi od Hiszpanów, drugi miasto zawdzięcza Austriakom. W jego menu, królują na równi zarówno risotto jak i sznycel wiedeński, określany mianem cotoletta alla milanese.
Trzeba przyznać, że w żywieniowych przyzwyczajeniach Lombardczyków nie można odnaleźć jedynie wpływów kuchni nadmorskiej. Mimo to Mediolan, chlubi się najlepszym we Włoszech targiem rybnym, który zaopatruje restauracje specjalizujące się w daniach z ryb i owoców morza.
Północną część Lombardii zajmują w całości wysokie góry, a południową równiny zamienione w pola ryżowe, co powoduje, że w gastronomicznym repertuarze lombardzkim łączą się produkty białkowe z Alp, oraz węglowodanowe z Niziny Padańskiej.
Przygotujemy bresaola con le pere e aceto balsamico (carpaccio z bresaoli z gruszką i octem balsamicznym)
tortelli di zucca ( pierożki z farszem z dyni i amaretti, w maśle szałwiowym)
nodino alla salvia ( kotlet cielęcy z sałwią)
risotto ai funghi (risotto z grzybami)
involtini di verza ripieni (roladki z włoskiej kapusty z mięsem)
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).