stat
Impreza już się odbyła
Aktualna impreza
Warsztaty kulinarne (steki)

Warsztaty kulinarne (Włoska - Mediolan i Livigno)

Kuchnia tego regionu jest zróżnicowana jak żadna inna, gdyż doświadczyła zarówno wpływu wszystkich pobliskich regionów jak i poważnego wkładu pozostawionego przez cudzoziemskich zdobywców, który zaowocował tym, że Mediolan posiada 2 gastronomiczne symbole. Jeden pochodzi od Hiszpanów, drugi miasto zawdzięcza Austriakom. W jego menu, królują na równi zarówno risotto jak i sznycel wiedeński, określany mianem cotoletta alla milanese. 

paź 11

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
bilety 270 zł
paź 19

sobota, g. 10:00

bilety 440 zł
Trzeba przyznać, że w żywieniowych przyzwyczajeniach Lombardczyków nie można odnaleźć jedynie wpływów kuchni nadmorskiej. Mimo to Mediolan, chlubi się najlepszym we Włoszech targiem rybnym, który zaopatruje restauracje specjalizujące się w daniach z ryb i owoców morza.
Północną część Lombardii zajmują w całości wysokie góry, a południową równiny zamienione w pola ryżowe, co powoduje, że w gastronomicznym repertuarze lombardzkim łączą się produkty białkowe z Alp, oraz węglowodanowe z Niziny Padańskiej.

Przygotujemy
bresaola con le pere e aceto balsamico  (carpaccio z bresaoli  z gruszką i octem balsamicznym)
tortelli di zucca  ( pierożki z farszem z dyni i amaretti, w maśle szałwiowym)
 nodino alla salvia  ( kotlet cielęcy z sałwią)
 risotto ai funghi  (risotto z grzybami)
 involtini di verza ripieni  (roladki z włoskiej kapusty z mięsem)
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).