Nauczycie się nie wyrzucać elementów, które zapewne trafiłyby do kosza podczas codziennego gotowania. Ekonomia w kuchni to rzecz bardzo ważna, tym razem wykorzystacie wszystko. Nauczymy Was jak prawidłowo poporcjować produkty i przygotować z nich nietuzinkowe potrawy. Potrawy które przygotujecie będą bazowały na dwóch składnikach, które powinny znajdować się ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe w każdej kuchni.
Prowadzący: Adam Woźniak
Czas trwania: 4h
PrzygotujemyPotrawy z całego łososia
- carpaccio z łososia z koperkowo-cytrusowym dressingiem
- pikantna zupa z kokosem i kurkuma
- łosoś sous vide z zielonymi szparagami i jajkiem poche z palonym masłem
- tacos ze smażonym łososiem, guacamole i czerwona kapusta
- chipsy ze skóry łososia
Potrawy z całego kurczaka
- skrzydełka z chipotle i puree z kukurydzy
- vichyssoise ( zupa z porów i ziemniaków)
- piersi z kurczaka sous vide z purre z groszku i mięty
- bao buns z duszonymi udami i sosem śliwkowym
- masło z pieczona skóra kurczaka
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.