stat
Impreza już się odbyła

W kuchni chińskiej odnaleźć można kulturę, naukę i sztukę Państwa Środka. Niektóre z przepisów mają nawet po kilka tysięcy lat i są nadal wykorzystywane! Od kilkudziesięciu lat potrawy z kuchni chińskiej można odnaleźć w różnych zakątkach świata, a dla samych Chińczyków jedzenie stanowi jeden z najważniejszych elementów jedzenia. Aby poznać dobrze mieszkańca Chin warto w pierwszej kolejności skoncentrować się na stronie kulinarnej.

paź 15

wtorek, g. 18:00

bilety 440 zł
paź 26

sobota, g. 15:00

bilety 229 zł
W różnych rejonach Chin można spotkać różnorodne produkty w zależności od klimatu i panujących warunków naturalnych. Duże znaczenie dla Chińczyków ma sezonowość produktów oraz to jaki wpływ wywierają na ludzki organizm. Kuchnia jednego z największych miast świata - Szanghaju jest tak zróżnicowana jak całe Chiny, a nawet i bardziej, ponieważ jest to miasto portowe z bardzo bogatą historią, które od wieków stanowi chińskie "okno na świat", gdzie spotykają się odmienne kultury nie tylko kulinarne.

Przygotujemy:

1. Wǎn zǐ chì (zupa z wieprzowiną, grzybami, jajkiem, pędami bambusa)
2. Liáng bàn jī sī fěn pí (szarpany kurczak z makaronem i dressingiem sezamowym)
3. XO jiàng chǎo lù sǔn xiān xiā dài zi (smażone szparagi, krewetki i małże św. Jakuba z sosem XO)
4. Gū lǔ ròu (wieprzowina z sosem słodko-kwaśnym)
5. Jiāo yán xiān yóu (smażone kalmary)
6. Shā diē jīn gū niú ròu fěn sī bāo (wołowina satay z makaronem)
7. Dòu shā guō bing (naleśniki z pastą z czerwonej fasoli)

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).