W różnych rejonach Chin można spotkać różnorodne produkty w zależności od klimatu i panujących warunków naturalnych. Duże znaczenie dla Chińczyków ma sezonowość produktów oraz to jaki wpływ wywierają na ludzki organizm. Podczas spotkania posmakujecie potraw kantońskich.
Prowadzący: Agnieszka Grabowska
Czas trwania: 4 h
Przygotujemy> Dim Sum / Dian Xin: Chun Juan (pszenne spring rollsy z warzywami i azjatyckimi grzybami)
> Char Siu Bao (bułeczki z szarpaną łopatką wieprzową)
> Siu Mai (pierożki z ryżem, krewetką, kurczakiem i kawiorem)
> Jiang zhi zheng feng zhua ( kurze łapki w sosie hoisin)
> Lo Han Jai (makaron vermicelli z tofu, kasztanami i azjatyckimi grzybami )
> Char Siu ( pieczona wieprzowina z podawana z dzikim brokułem w sosie XO i białym ryżem Qingzheng Yu)
> ryba gotowana na parze, z imbirem, kolendrą i chili
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.