Piątkowy wieczór jak i sobotni dzień będzie pełen kulinarnych niespodzianek. Tradycyjnie gdańscy kucharze przygotują specjalne dania kuchni polskiej, a na stolach królować będzie m.in. gęś, kaczka, pierogi, dynia, żurek staropolski czy kapuśniak oraz różnego rodzaju biało- czerwone desery czy drinki. Jednym zdaniem będzie można dobrze zjeść i to w specjalnej cenie.
rozpoczynany w wigilię rocznicy odzyskania niepodległości czyli 10 listopada. Warto więc zaplanować sobie wolny wieczór i spędzić go radośnie ze swoją rodziną, znajomi w biało - czerwonej atmosferze.
Natomiast 11 listopada zapraszamy na Paradę Niepodległości po której również restauracje staną dla nas otworem do późnych godzin wieczornych.
Menu szefów kuchni przygotowane specjalnie na 10-11 listopada
Bar Pod Rybą ul. Piwna 61/63Bigos Polski z pieczonym ziemniakiem i kompotem jabłkowo-cynamonowym
cena zestawu 30 zł
_________________________
Hotel Bartan ul. Turystyczna 9A Sobieszewo PROMOCYJNE POZYCJE MENU 3 dania za 24,99 zł
POLSKIE SPECJAŁY KULINARNE
Dwie zupy do wyboru: Zupa dnia lub
Czernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi
Dania główne do wyboru:
Bitki ze schabu w sosie tymiankowym, puree ziemniaczane, surówka colesław
lub
Kaczka faszerowana, rumiane kopytka, glazurowane buraczki
Deser
Rogaliki z nadzieniem różanym
Drink Dnia Niepodległości w cenie 7 zł
Bingsu Cafe Gdańsk ul. Ogarna 124
Ciasto bezowo malinowe ze śmietaną, serkiem mascarpone i migdałem w cenie promocyjnej 6zl lub w zestawie z dużą kawą 9zł.
Jedyne w Europie lody w stylu koreańskim w Polskim wydaniu. Lody maja postać śniegu którego bazą jest polskie mleko bez żadnych sztucznych dodatków ozdobione malinami, mini bezą i oblane sosem malinowym w cenie promocyjnej 10zł.
_________________________
Bingsu Cafe Gdańsk ul. Ogarna 124 Ciasto bezowo malinowe ze śmietaną, serkiem mascarpone i migdałem w cenie promocyjnej 6zl lub w zestawie z dużą kawą 9zł.
Jedyne w Europie lody w stylu koreańskim w Polskim wydaniu. Lody maja postać śniegu którego bazą jest polskie mleko bez żadnych sztucznych dodatków ozdobione malinami, mini bezą i oblane sosem malinowym w cenie promocyjnej 10zł.
_________________________
Brovarnia Gdańsk ul. Szafarnia 9 Konfitowany udziec z polskiej gęsi rozmarynowej, pieczone buraczki, puree czosnkowe, jarmuż
Cena dania 67 zł
_________________________
Central Hotel Gdańsk PG4 Browar Filet z gęsi owsianej pieczonej w niskiej temperaturze z sosem z czarnego bzu , piure z pieczonej dyni , śliwki w occie w cenie 38 zł
Tradycyjna zupa brukwiowa na gęsinie 18 zł
_________________________
Restauracja Fellini Targ Rybny 6Flaki po florencku - rozgrzewające flaki z pomidorami, ziołami i parmezanem 19zł
Pierogi z gęsiną i foie gras na maśle szałwiowym 37 zł
Pieczone udo gęsi z owocami, pampuchami i czerwoną kapustą 46 zł
Biało - czerwona panna cotta 18 zł
_________________________
Restauracja Filharmonia ul. Ołowianka 1 Przystawka
Łosoś na szparagach z espumą dyniową 22zł
Zupa
Consomme z borowików z kluseczkami 20zł
Danie główne
Pierś z gęsi pieczona w miodzie i koniaku z jabłkami i żurawiną, kasza truflowa 45zł
Deser
Brownie z sosem z mięty i białej czekolady 15zł
_________________________
Restauracja Hotel Gdańsk ul. Szafarnia 9 Przystawka
Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową w cenie 38 zł
Zupa
Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą w cenie 22 zł
Danie główne
Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż w cenie 67 zł
Pierś z gesi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace w cenie 58 zł
Deser
Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą w cenie 23 zł
Oferta specjalna
Faszerowana gęś rozmarynowa, kopytka, modra kapusta ( gęś serwowana w całości)
w cenie 650 zł
Menu 1Zupa
Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą
Danie główne
Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową
Deser
Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks
Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata
w cenie 105 zł
Menu 2Zupa
Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą
Danie główne
Pierś z gęsi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace
Deser
Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks
Piwo Brovarnia 0,5l, Woda, Kawa/Herbata
w cenie 125 zł
Menu 3Zupa
Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą
Danie główne
Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż
Deser
Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks
Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata
W cenie 135 zł
_________________________
Restauracja Grand Cru Hotel GrandCru ul. Rycerska 11-12 Filet z gęsi confit, żołądki gęsie sous vide, pieczone marynowane buraki, mus z zielonego jabłka z chrzanem, kluseczki szpinakowe w cenie 45 zł
Wykwintne ciasto domowe w barwach narodowych w cenie 15 zł
_________________________
Restauracja Harmonia ul. Łąkowa 1/2 Przystawka
Smażone grzyby podane z grzankami
Zupa
Krem z dyni
Danie główne
Kaczka podana z kluseczkami gnocchi z dodatkiem czerwonej kapusty i sosem winogronowym
Deser
Rogal św. Marcina Cena zestawu 72zł
_________________________
Restauracja Korona ul. Chmielna 72/4 Rogal Marciński z bekonem i frankurterkami w cenie 16 zł
Policzki wołowe z pęczakiem i burakiem 34 zł
Deser jogurtowy z owocami i nasionami chia 12 zł
_________________________
Restauracja Korona ul. Chmielna 72/4 Rogal Marciński z bekonem i frankurterkami w cenie 16 zł
Policzki wołowe z pęczakiem i burakiem 34 zł
Deser jogurtowy z owocami i nasionami chia 12 zł
_________________________
Restauracja Lobster aleja Grunwaldzka 472 Olivia Gate B Zestawy niepodległościowe
wariant IPrzystawka
żołądki z gęsi na maśle podane z grzybami leśnymi
Zupa
Kapuśniak staropolski na kaszy pęczak
Danie zasadnicze
Gulasz z sarny, kopytka dyniowe, czerwona kapusta marynowana w winie z miodem
Deser
Tarta z polskiej renety z kardamonem
koszt 69,00 zł /zestaw
Wariant IIPrzystawka
Tatar ze śledzia bałtyckiego po kaszubsku
Zupa
Krem z borowików
Danie zasadnicze
Filet z suma, sos , ziemniaczki opalane, chipsy z pietruszki i selera, jarmuż
Deser
Tarta ze śliwką i kruszonką
koszt 69,00 zł/ zestaw
_________________________
Restauracja Mon Balzac ul. Piwna 36/39 Zupy
Bolszewicka Soljanka 16,00 zł
Staropolski Żurek z jajkiem 14,00 zł
Dania główne
Przysmak legionisty - czyli pieczone z jabłkami udko gęsie podane z kopytkami oraz modrą kapustą 49,00 zł
Pierogi ruskie z okrasą 26,00 zł
Desery
Deser Tuchaczewskiego - czyli jabłko pieczone z bakaliami i miodem 16,00 zł
Tradycyjny polski sernik z rodzynkami i kruszonką 14,00 zł
_________________________
Multitap Cathead ul. Powroźnicza 19/20 Drink Królestwo Polskie w cenie 19 zł
_________________________
No To Cyk ul. Chlebnicka 2Gołąbek w sosie pomidorowym w cenie 7 zł
_________________________
Restauracja Panorama ul. Wały Piastowskie 1Grochówka z kiełbasą w cenie 8 zł
Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki 8 zł
Golonka wieprzowa duszona w piwie serwowana na kapuście z pieczonymi ziemniakami 30 zł
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym 20 zł
Restauracja Rękawiczka ul. Długa 84/85 Przystawki
Jesień 1918r. - Rosół z grzybów z domowym makaronem 14zł
Dodatek nadzwyczajny - Smażony śledź w zalewie octowej z cebulą 19zł
Dania główne
Powrót komendanta Piłsudskiego - Zraz z wołowiny z boczkiem, cebulą i ogórkiem, kasza pęczak, zasmażane buraczki 39zł
Marsz Pierwszej Brygady - Udko drobiowe faszerowane pieczarkami, tłuczone ziemniaki, marchewka z groszkiem 32zł
Desery
Za wygraną Piłsudskiego - Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 16zł
Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy - Sernik z sosem owocowym 16zł
_________________________
San Marco Ristorante Pizzeria ul. Długa 4 Pikantna potrawka z indyka na grillowanej czerwonej papryce z pieczoną polentą 36 zł
Zupa chrzanowa ze świeżo tartym chrzanem, rozmaryn i pieczone jabłka 16 zł
Pizza Bufala 26 zł
Panna Cotta z musem z malin i świeżą miętą 16 zł
Szynka Parmeńska, rukola, czerwone jabłka, pomidory
cherry, winegret, ciepła focaccia 31 zł
Zarówno piątkowy jak i sobotni wieczór będzie pełen muzycznych niespodzianek.
Interaktywny wieczór Niepodległości : piątek i sobota od godziny 19:00-22:00
Włosko-polskie pieśni Legionowe w operowym wykonaniu
Wspólne śpiewanie, indywidualne śpiewniki, ręcznie robione kotyliony...Konkurs dla "Aktywnych " - do wygrania Voucher dla 2 osób / na kwotę 150 pln
_________________________
Vocal/ piano Wojciech WenturaRezerwacje tel.515-370-038 lub fb :sanmarcogdansk
_________________________
Restauracja Senso Hotel Scandic ul. Podwale Grodzkie 9 Przystawka
Śledź wędzony na blinach z burakiem i kwaśną śmietaną w cenie 15 zł
Danie główne
Dorsz z pieczoną papryką, orzechami i sałatką z fenkuła i jabłka 38 zł
Deser
Biała czekolada z dereniem i jeżynami 13 zł
_________________________
Restauracji Sosnowa Ośrodek Wypoczynkowy Bursztyn ul. Falowa 8 SobieszewoZupa dyniówka z prażonymi orzeszkami pinii 8 zł
Danie główne
Biało-czerwona mleczna polędwiczka na borowikowym risotto podana z sałatką z buraczków 25 zł
Deser
Ciasto bananowo-kawowe z bitą śmietaną 8 zł.
_________________________
Restauracja Szafarnia 10 ul. Szafarnia 10 "Tatar przywódcy"
(przystawka zimna)
Tatar Dorsz * cytryna * śmietana koperkowa * ogórek * perłowa cebula w cenie 29,00 zł
"Przysmak patrioty"
(przystawka gorąca)
Pierogi drożdżowe z gęsiną * remi z suszu owocowego * bryndza w cenie 39,00 zł
"Bulion marszałkowski"
(zupa)
Bulion z dziczyzny * buraczane żółtko * warzywa julienne * mech jadalny w cenie 24,00 zł
"Na żołnierski głód"
(danie główne)
Żebro wołowe * musztarda dijon * gryka * burak * śliwka * ziemniak wędzony w cenie 54,00 zł
"Och słodka wolności!"
(deser)
Beza * orzech ziemny * słony karmel * szczawik * aronia w cenie 25,00 zł
_________________________
Restauracja Tawerna ul. Powroźnicza 19/20Smażony polski sandacz na biało- czerwonym puree w cenie 49 zł
Tawerna Mestwin ul. Straganiarska 20
Barszcz czerwony z białym jajkiem 10 zł
Pieczeń duszona do tego surówka buraki+rzepa 35 zł
Maślanka do potraw połączona z sokiem z malin 15 zł
_________________________
Time Out ul. Piwna 3/4 Udko z kaczki/ kasza gryczana z jabłkiem/kalafior romanesco/ marchewka confit w cenie 32 zł
Pierogi/ kaszanka/gruszka w cenie 16 zł
_________________________
Restauracja Winne Grono ul. M. Kopernika 17 a Ptyś biało- czerwony w cenie 12 zł