stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Wydarzenie w ramach

Celebruj z nami Wieczór Niepodległości w gdańskich restauracjach i pubach 10 i 11 listopada.

w każdą środę (do 08.01.2025), g. 17:00

Wstęp wolny
Piątkowy wieczór jak i sobotni dzień będzie pełen kulinarnych niespodzianek. Tradycyjnie gdańscy kucharze przygotują specjalne dania kuchni polskiej, a na stolach królować będzie m.in. gęś, kaczka, pierogi, dynia, żurek staropolski czy kapuśniak oraz różnego rodzaju biało- czerwone desery czy drinki. Jednym zdaniem będzie można dobrze zjeść i to w specjalnej cenie.

Szukajmy więc restauracji z białą czerwoną flagą przy wejściu.

Wieczór Niepodległości rozpoczynany w wigilię rocznicy odzyskania niepodległości czyli 10 listopada. Warto więc zaplanować sobie wolny wieczór i spędzić go radośnie ze swoją rodziną, znajomi w biało - czerwonej atmosferze.

Natomiast 11 listopada zapraszamy na Paradę Niepodległości po której również restauracje staną dla nas otworem do późnych godzin wieczornych.

Menu szefów kuchni przygotowane specjalnie na 10-11 listopada

Bar Pod Rybą ul. Piwna 61/63

Bigos Polski z pieczonym ziemniakiem i kompotem jabłkowo-cynamonowym
cena zestawu 30 zł
_________________________

Hotel Bartan ul. Turystyczna 9A Sobieszewo
PROMOCYJNE POZYCJE MENU 3 dania za 24,99 zł
POLSKIE SPECJAŁY KULINARNE

Dwie zupy do wyboru: Zupa dnia lub
Czernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi

Dania główne do wyboru:
Bitki ze schabu w sosie tymiankowym, puree ziemniaczane, surówka colesław
lub
Kaczka faszerowana, rumiane kopytka, glazurowane buraczki

Deser
Rogaliki z nadzieniem różanym
Drink Dnia Niepodległości w cenie 7 zł
Bingsu Cafe Gdańsk ul. Ogarna 124
Ciasto bezowo malinowe ze śmietaną, serkiem mascarpone i migdałem w cenie promocyjnej 6zl lub w zestawie z dużą kawą 9zł.
Jedyne w Europie lody w stylu koreańskim w Polskim wydaniu. Lody maja postać śniegu którego bazą jest polskie mleko bez żadnych sztucznych dodatków ozdobione malinami, mini bezą i oblane sosem malinowym w cenie promocyjnej 10zł.
_________________________

Bingsu Cafe Gdańsk ul. Ogarna 124
Ciasto bezowo malinowe ze śmietaną, serkiem mascarpone i migdałem w cenie promocyjnej 6zl lub w zestawie z dużą kawą 9zł.
Jedyne w Europie lody w stylu koreańskim w Polskim wydaniu. Lody maja postać śniegu którego bazą jest polskie mleko bez żadnych sztucznych dodatków ozdobione malinami, mini bezą i oblane sosem malinowym w cenie promocyjnej 10zł.
_________________________

Brovarnia Gdańsk ul. Szafarnia 9
Konfitowany udziec z polskiej gęsi rozmarynowej, pieczone buraczki, puree czosnkowe, jarmuż
Cena dania 67 zł
_________________________

Central Hotel Gdańsk PG4 Browar
Filet z gęsi owsianej pieczonej w niskiej temperaturze z sosem z czarnego bzu , piure z pieczonej dyni , śliwki w occie w cenie 38 zł
Tradycyjna zupa brukwiowa na gęsinie 18 zł
_________________________

Restauracja Fellini Targ Rybny 6
Flaki po florencku - rozgrzewające flaki z pomidorami, ziołami i parmezanem 19zł
Pierogi z gęsiną i foie gras na maśle szałwiowym 37 zł
Pieczone udo gęsi z owocami, pampuchami i czerwoną kapustą 46 zł
Biało - czerwona panna cotta 18 zł
_________________________

Restauracja Filharmonia ul. Ołowianka 1
Przystawka
Łosoś na szparagach z espumą dyniową 22zł

Zupa
Consomme z borowików z kluseczkami 20zł

Danie główne
Pierś z gęsi pieczona w miodzie i koniaku z jabłkami i żurawiną, kasza truflowa 45zł

Deser
Brownie z sosem z mięty i białej czekolady 15zł
_________________________

Restauracja Hotel Gdańsk ul. Szafarnia 9
Przystawka
Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową w cenie 38 zł

Zupa
Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą w cenie 22 zł

Danie główne
Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż w cenie 67 zł
Pierś z gesi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace w cenie 58 zł

Deser
Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą w cenie 23 zł
Oferta specjalna
Faszerowana gęś rozmarynowa, kopytka, modra kapusta ( gęś serwowana w całości)
w cenie 650 zł

Menu 1
Zupa
Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Danie główne
Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową

Deser
Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks
Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata
w cenie 105 zł

Menu 2
Zupa
Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Danie główne
Pierś z gęsi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace

Deser
Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks
Piwo Brovarnia 0,5l, Woda, Kawa/Herbata
w cenie 125 zł

Menu 3

Zupa
Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Danie główne
Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż

Deser
Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks
Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata
W cenie 135 zł
_________________________

Restauracja Grand Cru Hotel GrandCru ul. Rycerska 11-12
Filet z gęsi confit, żołądki gęsie sous vide, pieczone marynowane buraki, mus z zielonego jabłka z chrzanem, kluseczki szpinakowe w cenie 45 zł
Wykwintne ciasto domowe w barwach narodowych w cenie 15 zł
_________________________

Restauracja Harmonia ul. Łąkowa 1/2

Przystawka
Smażone grzyby podane z grzankami

Zupa
Krem z dyni

Danie główne
Kaczka podana z kluseczkami gnocchi z dodatkiem czerwonej kapusty i sosem winogronowym

Deser
Rogal św. Marcina
Cena zestawu 72zł
_________________________

Restauracja Korona ul. Chmielna 72/4
Rogal Marciński z bekonem i frankurterkami w cenie 16 zł
Policzki wołowe z pęczakiem i burakiem 34 zł
Deser jogurtowy z owocami i nasionami chia 12 zł
_________________________

Restauracja Korona ul. Chmielna 72/4
Rogal Marciński z bekonem i frankurterkami w cenie 16 zł
Policzki wołowe z pęczakiem i burakiem 34 zł
Deser jogurtowy z owocami i nasionami chia 12 zł
_________________________

Restauracja Lobster aleja Grunwaldzka 472 Olivia Gate B
Zestawy niepodległościowe

wariant I
Przystawka
żołądki z gęsi na maśle podane z grzybami leśnymi

Zupa
Kapuśniak staropolski na kaszy pęczak

Danie zasadnicze
Gulasz z sarny, kopytka dyniowe, czerwona kapusta marynowana w winie z miodem

Deser
Tarta z polskiej renety z kardamonem
koszt 69,00 zł /zestaw

Wariant II


Przystawka
Tatar ze śledzia bałtyckiego po kaszubsku

Zupa
Krem z borowików

Danie zasadnicze
Filet z suma, sos , ziemniaczki opalane, chipsy z pietruszki i selera, jarmuż

Deser
Tarta ze śliwką i kruszonką
koszt 69,00 zł/ zestaw
_________________________

Restauracja Mon Balzac ul. Piwna 36/39

Zupy
Bolszewicka Soljanka 16,00 zł
Staropolski Żurek z jajkiem 14,00 zł

Dania główne
Przysmak legionisty - czyli pieczone z jabłkami udko gęsie podane z kopytkami oraz modrą kapustą 49,00 zł
Pierogi ruskie z okrasą 26,00 zł

Desery
Deser Tuchaczewskiego - czyli jabłko pieczone z bakaliami i miodem 16,00 zł
Tradycyjny polski sernik z rodzynkami i kruszonką 14,00 zł
_________________________

Multitap Cathead ul. Powroźnicza 19/20
Drink Królestwo Polskie w cenie 19 zł
_________________________

No To Cyk ul. Chlebnicka 2
Gołąbek w sosie pomidorowym w cenie 7 zł
_________________________

Restauracja Panorama ul. Wały Piastowskie 1
Grochówka z kiełbasą w cenie 8 zł
Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki 8 zł
Golonka wieprzowa duszona w piwie serwowana na kapuście z pieczonymi ziemniakami 30 zł
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym 20 zł

Restauracja Rękawiczka ul. Długa 84/85

Przystawki
Jesień 1918r. - Rosół z grzybów z domowym makaronem 14zł
Dodatek nadzwyczajny - Smażony śledź w zalewie octowej z cebulą 19zł

Dania główne
Powrót komendanta Piłsudskiego - Zraz z wołowiny z boczkiem, cebulą i ogórkiem, kasza pęczak, zasmażane buraczki 39zł
Marsz Pierwszej Brygady - Udko drobiowe faszerowane pieczarkami, tłuczone ziemniaki, marchewka z groszkiem 32zł

Desery
Za wygraną Piłsudskiego - Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 16zł
Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy - Sernik z sosem owocowym 16zł
_________________________

San Marco Ristorante Pizzeria ul. Długa 4
Pikantna potrawka z indyka na grillowanej czerwonej papryce z pieczoną polentą 36 zł
Zupa chrzanowa ze świeżo tartym chrzanem, rozmaryn i pieczone jabłka 16 zł
Pizza Bufala 26 zł
Panna Cotta z musem z malin i świeżą miętą 16 zł
Szynka Parmeńska, rukola, czerwone jabłka, pomidory
cherry, winegret, ciepła focaccia 31 zł
Zarówno piątkowy jak i sobotni wieczór będzie pełen muzycznych niespodzianek.
Interaktywny wieczór Niepodległości : piątek i sobota od godziny 19:00-22:00
Włosko-polskie pieśni Legionowe w operowym wykonaniu
Wspólne śpiewanie, indywidualne śpiewniki, ręcznie robione kotyliony...Konkurs dla "Aktywnych " - do wygrania Voucher dla 2 osób / na kwotę 150 pln
_________________________

Vocal/ piano Wojciech Wentura
Rezerwacje tel.515-370-038 lub fb :sanmarcogdansk
_________________________

Restauracja Senso Hotel Scandic ul. Podwale Grodzkie 9

Przystawka
Śledź wędzony na blinach z burakiem i kwaśną śmietaną w cenie 15 zł

Danie główne
Dorsz z pieczoną papryką, orzechami i sałatką z fenkuła i jabłka 38 zł

Deser
Biała czekolada z dereniem i jeżynami 13 zł
_________________________

Restauracji Sosnowa Ośrodek Wypoczynkowy Bursztyn ul. Falowa 8 Sobieszewo

Zupa dyniówka z prażonymi orzeszkami pinii 8 zł

Danie główne
Biało-czerwona mleczna polędwiczka na borowikowym risotto podana z sałatką z buraczków 25 zł

Deser
Ciasto bananowo-kawowe z bitą śmietaną 8 zł.
_________________________

Restauracja Szafarnia 10 ul. Szafarnia 10
"Tatar przywódcy"

(przystawka zimna)
Tatar Dorsz * cytryna * śmietana koperkowa * ogórek * perłowa cebula w cenie 29,00 zł
"Przysmak patrioty"

(przystawka gorąca)
Pierogi drożdżowe z gęsiną * remi z suszu owocowego * bryndza w cenie 39,00 zł
"Bulion marszałkowski"

(zupa)
Bulion z dziczyzny * buraczane żółtko * warzywa julienne * mech jadalny w cenie 24,00 zł
"Na żołnierski głód"

(danie główne)
Żebro wołowe * musztarda dijon * gryka * burak * śliwka * ziemniak wędzony w cenie 54,00 zł
"Och słodka wolności!"

(deser)
Beza * orzech ziemny * słony karmel * szczawik * aronia w cenie 25,00 zł
_________________________

Restauracja Tawerna ul. Powroźnicza 19/20
Smażony polski sandacz na biało- czerwonym puree w cenie 49 zł
Tawerna Mestwin ul. Straganiarska 20
Barszcz czerwony z białym jajkiem 10 zł
Pieczeń duszona do tego surówka buraki+rzepa 35 zł
Maślanka do potraw połączona z sokiem z malin 15 zł
_________________________

Time Out ul. Piwna 3/4
Udko z kaczki/ kasza gryczana z jabłkiem/kalafior romanesco/ marchewka confit w cenie 32 zł
Pierogi/ kaszanka/gruszka w cenie 16 zł
_________________________

Restauracja Winne Grono ul. M. Kopernika 17 a
Ptyś biało- czerwony w cenie 12 zł

Przeczytaj także