Re: przepis na sernik-plisss!
Moj zawsze wychodzi super, polecam:) kiedys uzywalam tylko twarogu w kostkach (z Gizycka), ale od jakiegos juz czasu robie z tego w wiaderkach Oetkera lub President, bo tamtego nie moglam juz dostac:
1kg twarogu
8 jajek
2 niepelne szklanki cukru
sok z polowki cytryny
kostka masla lub dobrej margaryny (wystarczy 200g)
maly olejek/aromat pomaranczowy i waniliowy
budyn waniliowy (tez zawsze biore Oetker'a)
szczypta soli
100g rodzynek
30g platkow migdalow
Najpierw ucieram zoltka z cukrem (oddzielone bialka odstawiam do lodowki), dodaje sok z cytryny, szczypte soli, oba aromaty i stopniowo twarog i budyn; do takiej masy dodaje miekkie maslo/margaryne. W osobnym naczyniu ubijam sama piane. Nastepnie, juz bez miksera!!! dodaje piane do masy (mieszam to duza lyzka) i wrzucam rodzynki i migdaly. Calosc przelewam do okraglej balchy i wstawiam na 50-60min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przedtem pieklam tylko w prodizu i tez bylo doskonale.
Polewe robie sama: rozpuszczam na patelni gorzka czekolade 100g i stopniowo dolewam mleko. Pychota!!!
0
0