Re: Sytuacja na naszych drogach
~wyjaśnienia z powiatu
(11 lat temu)
Dokładnie - Lotnicza to droga powiatowa, wczoraj rozmawiałam z nimi na temat odśnieżania tej drogi i pan tłumaczył mi się 10 minut, że: po pierwsze - nie mieli jak odśnieżyć drogi w piątek, bo był jeden wielki korek, więc nie było jak wjechać, po drugie, że w niedzielę (a w zasadzie już w poniedziałek) o 3 nad ranem jego pracownik przejeżdżał tą drogą dla sprawdzenia i że droga była przejezdna!!! i nie było nic tam do czyszczenia!!!, ciekawe to bardzo, bo ja przejeżdżałam drogą i w sobotę i niedzielę i było tragicznie, a koszmar się zrobił w poniedziałek rano, kiedy lodowe koleiny przekształciły się w górki i pagórki, na których można było urwać nie jedno w samochodzie, a pół autobusu znalazło się w rowie, drugie pół w tych koleinach i nie mógł wyjechać; po trzecie - oni sypią piaskiem z domieszką 20% soli, bo na nic innego ich nie stać (chyba 2%... bo ja to jakoś żadnej soli tu nigdy nie wiedziałam, bo się nic nie rozpuszcza) i że wiele ich dróg jest w gorszej sytuacji niż nasza...; po czwarte - że dziś (czyli wczoraj) drogę będą czyścić i poszerzać...
Podsumowując, jak powyżej, czego my wymagamy?? przecież jest zima i inni mają gorzej...
a co do odśnieżania na terenie gminnych dróg w Baninie, to w piątek wieczorem jak przejeżdżał "traktorek" przez Pszenną zasypując całkowicie wjazd w naszą boczną uliczkę od Pszennej (zupełny brak przejazdu, chyba że hammerem) próbowaliśmy go zatrzymać żeby odśnieżył u nas (nawet za dodatkową kasę) ale nawet nie zwrócił na nas uwagi i pojechał dalej dość szybko (on w zasadzie przejeżdżał tylko bo już wcześniej Pszenna była odśnieżona), więc tak wygląda odśnieżanie w gminie
6
0