o ile poinno się zwiększyć dawkę euthyrox-u w ciąży?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
biorę 112 o ile powinnam zwiększyć będąc w ciąży?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: o ile poinno się zwiększyć dawkę euthyrox-u w ciąży?

ja przed ciążą nie brałam. pierwsze tsh mialam 4,27 i zaczelam brac 50mg, spadlo do 2,97 wiec dawka poszla na 50/75, spadlo do 2,27 wiec na 74 i spadło do 1,04. brałam 50 tke w trakcie pologu i skoczyło do 1,7, teraz biore polowke 75 tki i juz chyba tak zostanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

forumka - to powinien ustalic lekarz. ja tez przed ciążą brałam 112, a w ciąży zwiększył mi do 125. teraz biorę 125 5 dni w tygodniu i 150 2 dni w tygodniu. chodze do endo średnio co 4-6 tygodni i na bieżąco ustala mi dawki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

dawka może się zmieniać w czasie ciąży, u mnie ze 175 doszliśmy do 200, ale co osoba to może być inaczej, musiałam kontrolować TSH i FT4 co miesiąc i co miesiąc miałam wizytę u lekarza
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja przed ciaza wogole nie bralam, w ciazy zaczynalam od 50, potem 75 teraz 100 i to nie koniec wizyt, proponuje dobrego ednokr. ktory ustali dawki. moja lekarka powiedziala ze wraz ze wzrostem dziecka zapotrzebowanie na euryt. tez rosnie... polecam doctor pokrzywnicka w gdyni, jest swietna, ale przyjmuje prywatnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja miałam hormony badane co 4 tygodnie i w oparciu o wyniki na bieżąco ustalaną dawkę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

u mnie było tak, że przez ciążą brałam 35 i jak zaszłam to endo ze względu na za niskie ft4 od razu zwiększył mi na 75. teraz co miesiąc kontrola. W pierwszej ciąży zaczynałam od 50 a skończyłam na 150

Zależy od wyników,ja wogóle nie miałam zwiększonej dawki,zaczęłam od 50mg na miesiąc przed zajściem w ciążę i 9 miesięcy taką dawkę brałam pomimo niskiego FT4,najważniejsze jest TSH.Po porodzie biorę 25 mg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

oczywiście jestem pod stałą kontrolą lekarza, endo ostatnio mi powiedziała, że jak bede w ciąży to mam zwiększyć sobie dawkę po 2 tygodniach zrobić badania i do niej na wizytę, ale właśnie nie spytałam o ile zwiększyć... jutro idę na badanie a w czwartek do endo wiec się dowiem

Mi teraz endo powiedxialam ze 2 krotnie. Co miesiac oczywiscie kontrol. Zawsze endo i w 1 ciazy i w tej mowil ze na pocztku wazne jest niskie tsh iwysokie ft4, potem juz tylko ft4. Ale widze, ze jedna z dziwewczyn napisala calkiem odwrotnie. Takze badz tu czlowieku madry. Nie mniej jednak ja zaufalam swojemu endo i robilam jak mi kazal.

Ja w ciąży nie zmieniłam nic biorę cały czas 100. Moj endo powiedzial mi, ze kiedys byla taka tendencja, ze jak tylko kobieta w ciazy to dawka rosla dwukrotnie, ale teraz obserwuje sie wyniki i samopoczucie mamusi i dopiero wtedy dostosowuje dawke. Ja od 6 miesiecy mam wyniki w normie, wiec nie ma koniecznosci niczego zmieniać.

Dokładnie, to nie jest tak, że w ciąży to już automatycznie dawka idzie w górę, jeśli wyniki są dobre, to nie trzeba nic zmieniać. Lekarz na bieżąco decyduje.

Mi zwiększył z 75 na 88, także wcale nie podwójnie... to chyba sprawa indywidualnych wyników,a nie ogólnej tendencji... Ty masz sobie sama zwiększyć? a skąd masz wziąć większą dawkę? przecież nie dadzą bez recepty? ja poszłam do endo w 4/5 tc (od razu z wynikami tsh i ft4), jeszcze pęcherzyka nie było widać i już mi zwiększył, ale nie kazał nic samodzielnie kombinować :P najlepiej słuchać się lekarza :)

zaczynałam przed ciaża od 50 skonczyłam w trakcie ciazy na 170

byłam u Endo, podwyższyła ze 112 na 137
kontrola za miesiąc
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Naprawdę sądzicie, że leczenie hormonami w ciąży powinno się prowadzić w oparciu o wiedzę uczestników forum? To może nie chodźcie też do ginekologa, tylko same się badajcie!
Są różne portale prowadzone przez lekarzy, więc jak już chcecie przez internet, tam, pytajcie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...