AQUASFERA REDA!

czy ktos juz kupil mieszkanie w aquasferze! jakie tam sa ceny mieszkan!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: AQUASFERA REDA!

sam czynsz to mniej wiecej 5 zł za kazdy metr mieszkania. Dodatkowo czesci wspolne, sprzatanie, itp...jesli sie myle prosze mnie poprawic :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mam pytanie też o pieniądze niestety:) czy ktoś się orientuje jak jest na innych osiedlach z opłatami jakiej mniej więcej są wysokości miesięcznie i za co

~sssssss a co Ty się tak denerwujesz? Forum jest od tego, żeby sobie gadać o każdej sprawie i tak było i w tym przypadku... nikt specjalnie nie narzekał na ten podatek... ja osobiście zaskoczony nim nie jestem w ogóle, bo już jak Tusk zwiększał podatki na przełomie 2010 na 2011 rok to wiedziałem, że zapłace więcej... ale rozumiem, że nie wszyscy muszą na codzień czytać dziennik ustaw :)

Nikt się z tym nie spiera, po prostu większości z nas umknęła zmiana w przepisach.

Ja zupełnie o tym nie myślałam w kontekście zakupu mieszkania i trochę mnie zaskoczyła ta dopłata. To wszystko.

Co nie zmienia faktu że zapisy w umowach z Semeko odnośnie podatku mamy różne i to zastanawia. Wydawało mi się że "wyraźnie piszę":)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

co wy za dziwne sprawy piszecie ! przeciez sprawy podwyzek podatku i wiazacej sie z tym doplaty podejmuje minister finansow a nie deweloper i wiadomo z ogolnych przepisow ze kazdy kupujacy musi doplacic a nie '' ktos''. Myslcie logicznie ! bo albo udajecie albo chcecie udawac . Wszelkie zmiany podatkowe i wiazace sie z tym doplaty sami musicie doplacic a nie szukacie czy jest w umowie czy nie ,,,,,, bo niby kto ma zaplacic za zmiany podatkowe wprowadzone przez ministerstwo ???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

we wtorek sie przekonam :)

Popo ten Twój zapis też nie jest jednoznaczny. Nie precyzuje czy niezmienna będzie cena sprzedaży netto czy brutto.
Jeśli niezmienna byłaby cena netto to podatek tak czy inaczej dopłacasz. Jeśli brutto można by się pokłócić:) Ale ciężko uwierzyć że deweloper nie ma jakiegoś dobrego pupochronu na takie okazje:)
Ciekawe co Ci Semeko powie.

To ciekawe. Myślałem, że deweloper jednolity ma szablon umów. A jednak się różnią jednym istotnym zapisem. Ciekawe jak ja pojadę do nich czy mimo tego zapisu w mojej umowie coś znajdą żebym ten VAT dopłacił.

Ja mam taki zapis ale dokładnie brzmi on:

"W przypadku zmiany obowiązującej stopy podatkowej VAT na sprzedaż lokali mieszkalnych cena lokalu ulegnie zmianie o wartość należnego podatku VAT. (na dzień podpisania niniejszej umowy stawka VAT dla lokali mieszkalnych wynosi 7%)."

U mnie sprawa jasna, pokrywam koszt zmiany Vat i kropka.

Luk ja kupiłam mieszkanie już w 2011 czyli rozumiem że nic nie dopłacam
Piszą na postach o podatku ale niech piszą konkretnie kupiłem mieszkanie w 2010 zmienia do postać rzeczy z podatkiem Vat acz kolwiek prawo wstecz nie działa ale pewnie Semeko się zabezpieczyło żeby nie dopłacać ze swojej kieszeni ja pracuje w handlu i orientowałam się w podwyżkach i czekałam do roku 2011 żeby nie mieć takich niespodzianek teraz pozdrawiam

qwerty wiem wiem... zrozumiałem Twój post :) odpisywałem osobie, która podpisała się ..........:) post przed Tobą :)

A podatek VAT dla lokali mieszkalnych nie wynosił 7% w 2010r. a od 01.01.2011r. skoczył na 8% ?? Bo pisane 22% na 23 % dotyczy lokali o innym przeznaczeniu (hala garażowa, komórka) ?

A czy w umowach zawartych w 2010 roku macie taki zapis
w paragrafie 4 w pkt. 4
"W przypadku zmiany obowiązującej stopy podatkowej VAT na sprzedaż lokali mieszkalnych cena lokalu ulegnie zmianie o wartość należnego podatku VAT. (na dzień podpisania niniejszej umowy stawka VAT dla lokali mieszkalnych wynosi 7%) jednakże strony ustalają iż w przypadku zmiany stopy podatkowej VAT z 7% na 8% cena sprzedaży lokalu nie ulegnie zmianie" ????????

Taki zapis chyba powinien zwolić z pokrycia dosatkowych kosztów 1% ???????

Nieeee :) Umowe kupna mieszkania podpisalem w 2010 czyli VAT byl 22%. Dlatego napisalem ze musze doplacic roznice czyli ten 1%.

..........:) pewnie kupiłeś mieszkanie już po podwyżce podatku. Ja kupiłem przed podwyżką, dlatego będę musiał dopłacić różnice... bo gdy kupowałem mieszkanie podatek wynosił 22 %
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ceny zwrotu za rezygnacje z armatury, itd....sa takie same...Zmienila sie cena mieszkania. Wzrosla o 1% i wszystkie raty placone od stycznia 2011 musza byc wyzsze o 1% podatku VAT. I tyle....Czyli na koniec w moim przypadku musze dopalcic 2000zł za mieszkanie, a SEMEKo zwraca mi 2500 czyli przeleja mi na konto 500 zł zwrotu........KONIEC :)

Podatek VAT z 22 na 23 % mienił się z 31.12.2010 na 01.01.2011 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i nie zmienia się w tym roku ja dostałam liste z cennikiem rzeczy co ile kosztuje ile kosztuje kibel ile wanna ile drzwi łazienkowe liste dostałam meilem w listopadzie i dziś podpisując umowę z Energą i aneks do umowy w kwesti zwrotu kasy za rezygnacje z wanny itp ceny są takie same co to grosza więc o jakim podatku wy piszecie gdzie tej kasy wam brakuje i gdzie mowa w semeko o płaceniu jakiegoś % podatku ??????

Zmiana stawki VAT z 22% na 23% powoduje, ze rowniez developer musi ją zastosowac do naszych umow. A wiec oznacza to doplate - rzecz normalna, takze nie moze byc inaczej.

Wg mnie jesli ktos kupuje mieszkanie na kredyt, kwestie doplaty VAT reguluje juz z wlasnej kieszeni. Bank bowiem udzielil kredytu na sume X ktora juz wyplacil/wyplaci developerowi zgodnie z umowa. Wszelkie zmiany ceny zalatwia juz Klient ze srodkow wlasnych.

Ja tez rezygnowalem z wyposazenia lazienki i drzwi wewn oraz przelacznikow elektrycznych. Za to spodziewam sie zwrotu. Ale z drugiej strony czeka mnie doplata za VAT i pewnie doplata za zmiany w aranzacji mieszkania (dostawienie scianki, zmiany w elektryce, wiecej gniazd i zrodel swiatla itp.)

Przy okazji: czy ktos juz wie jak tam z przegrodami miedzy balkonami? Zostalo cos dodatkowo zamontowane? Czy nie za bardzo?

O tfu, faktycznie roczniki mi się pokitrały:)

Już rozumiem, dzięki:)

Teraz muszę się tylko dowiedzieć czy w zw ze zmianą wartości powinnam coś zrobić.
Wydaje mi się, że nie bo i tak płacę raty od kwoty kredytu a nie od wartości mieszkania ale pewnie sprawdzić nie zaszkodzi...

od stycznia 2012, czy od stycznia 2011?
Bo VAT z 22 na 23 % podskoczył w styczniu 2011.

W umowie faktycznie jest zapis mówiący o tym, że zmiany w podatkach będzie trzeba pokryć... więc za każde 100.000 zł wychodzi 1.000... ale nie wiem czy o to chodzi

musisz podejsc do banku najlepiej zapytac . Wszystko chyba jest ok bo w miedzyczasie sie chyba faktycznie zmienil VAT z 7 proc. na 22 lub z 22 na 23 . byly jakies zmiany i umowy zawieraja zawsze punkty ze trzeba pokryc koszty zmian ale to normalne i to minister finansow ustala a nie deweloper . Dobrze ze ci ten zwrot w sumie to pokryje bo tak by trzeba chyba samemu doplacac

Inne tematy z forum

Czy ktoś zna firmę verte invest? (5 odpowiedzi)

Chodzi mi o jakość i współpracę?

Deweloper w Pucku (6 odpowiedzi)

Dzień dobry, planuje zakup mieszkania w Pucku i mam pytanie do Was. Czy ktoś może kupił albo...

Gdzie kupić mieszkanie?? (37 odpowiedzi)

Chciałabym kupić mieszkanie w Gdańsku.. Które dzielnice polecacie, a które odradzacie i...