Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Z uwagi na poprzednią ciążę z silnym podejrzeniem wady genetycznej, którą poroniłam w 13 tygodniu, w obecnej ciąży lekarze wysłali mnie na zabieg amniopunkcji. To będzie wtedy 15 tydzień, dziecko na każdym usg dotychczasowym jest bardzo ruchliwe, martwię się że podczas amniopunkcji nawet mimo wiedzy i umiejętności lekarza samo nadzieje się na igłę:( Pewnie sobie wkręcam, ale może mogłyby się wypowiedzieć mamy które mają to już za sobą? Jak to wygląda, czy Wasze dzieci też takie fikające były? Czy podczas badania udało się bezpiecznie wkłuć tylko do płynu owodniowego? A co jeśli dziecko fikało? Lekarz wyciągał igłę? Wiem że można podczas jednego zabiegu wkłuć się max 2 razy. Zrobiłabym test NIFTY albo HARMONY ale prof Preis mówi że nie są tak dokładne jak amniopunkcja:( Szkoda, myślałam że zrobię super bezpieczny test.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie dziękuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nie robiłam przerwy. Ani moja ginekolog mi nie kazała odstawiać zastrzyków ani lekarz od amniopunkcji.
Trzymam kciuki aby wszystko poszło dobrze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziobus, a czy przed amnio musiałaś odstawić Clexane? Zdania są podzielone. Moja lekarz prowadząca każe normalnie brać. Natomiast w gabinecie usg, tam, gdzie robią amnio, babka powiedziała, żeby dobę wcześniej nie brać. Jak Ty robiłaś?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To fakt, że te igły od zastrzyków są tępe, czasami muszę się namęczyć aby zrobić zastrzyk.
W dzień zabiegu miałam wolne i starałam się leżeć a na drugi dzień byłam już w pracy. Bardzo dobrze się czułam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cudownie :) Jeśli ból jest mniejszy, niż zastrzyki przeciwzakrzepowe, to powinnam dać radę (też biorę i mam wrażenie, że ta igła jest nieziemsko tępa) ;) Czy po badaniu miałaś zalecony jakiś szczególny tryb życia? Nic Cię nie niepokoiło?

Mam 38 lat i w związku z tym, przysługiwały mi: USG w 12 tygodniu, test Pappa i USG połówkowe na NFZ. Skierowanie na amniopunkcję dostałam, ponieważ test Pappa wyszedł z podwyższonym ryzykiem zespołu Downa. Sam zabieg wcale nie był taki straszny. Moment pobrania płynu owodniowego... ukłucia w brzuch prawie nie czułam tylko dziwne było przekłucie pęcherza. Szczerze mówiąc bardziej bolesne są dla mnie zastrzyki z clexanu, które muszę sama sobie robić w brzuch. Na wyniki czekaliśmy 4 tygodnie. Synuś jest zdrowy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miałaś skierowanie do wykonania badania na NFZ? Mogłabyś opisać swoje odczucia co do samego zabiegu? I jak długo czekasz na wynik?

Ja robiłam w lipcu w Invicta. Dr Puzio wykonywał amniopunkcję
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odświeżam wątek. Stoję przed dylematem zrobienia amniopunkcji. Kliniczna czy Sojowa? Czy jeszcze gdzieś robią? Chciałabym mieć pewność, że amniopunkcję zrobi doświadczony lekarz. Zależy mi na świeżych opiniach. Czy któreś z Was ostatnio robiła i może się podzielić? :)

Re: Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Mila poczytaj wyzej, ja tez chcialam robic badania wolnego dna plodowego z krwi matki ale wynik nie jest wiążący i 3 lekarzy mi odradzilo, chyba ze ciaza i historia matki jest idealna i ktos chce to zrobic zamiast pappa. Te testy nie zastepuja amniopunkcji, przynajmniej prawnie. Niestety.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziewczyny, a MaterinT Genome ? to testy wolnego płodowego DNA z krwi matki , bezpieczne i ponoć wiarygodne i dokładne. Test pappa bada pośrednio funkcję łożyska poprzez ocenę dwóch białek produkowanych przez łożysko. Natomiast badania wolnego płodowego DNA- oceniają bezpośredni materiał jakim jest DNA dziecka w krwi mamy. tylko drogie to :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dorotha ciesze sie razem z Toba:) u mnie tez ok i tez bedzie synek:) ja mialam amnio 16.08. a wyniki dopiero 09.09. Oni standardowo wysylaja na usg polowkowe. My juz bylismy, wszystko ok:)

Amniopunkcję miałam robioną 7 września, wynik był 28 września, ale dopiero wczoraj u genetyka dowiedzielismy się, że wynik jest ok :) i będzie synek :D dostałam jeszcze skierowanie na usg połówkowe do szpitala. Jestem szczęśliwa, że jest ok, bo się b.bałam przez te tygodnie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dorotha to ja mialam amnio na klinicznej. Wczesniej tez musiala byc konsultacja u prof Limona, szykuj sie na 2godzinna kolejke w ten piatek:( ja tez sie wybieram po odbior wynikow z amnio, powinn juz byc. Pewnie sie spotkamy... Sluchaj, na pewno Cie wcisna na amnio chocby w pniedzialek 5 wrzesnia, tak bylo jak obserwowalam ostatnim razem. Prof Limon mowil ze jak trzeba to wcisną nawet 7 osob a maja zaplanowane 4. Ja akurat podczas amnio mialam b.mocny skurcz ktorego sie przestraszylam, ale potem juz bylo tylko ok. Dziecko rozwija sie dobrze, mam nadzieje ze wyniki tez beda piekne, czego i Tobie zycze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hej, ja robiłam ponad dwa lata temu w Gdyni Dąbrówce. według USG było wzystko w porządku, ale BHCG było ponadnormatywnie wysokie (niestety wiek ;)). Pobranie zostało wykonane szybko i precyzyjnie. Najgorszy był czas oczekiwania na wynik, ale na szczęście okazało się, że wszystko jets w porządku, czego i Tobie życzę.
pozdrawiam

Proszę o odpowiedź osobę, która miała amniopunkcję na Klinicznej!!!
Moje wyniki PAPP-A wyszły nieprawidłowe. Duże zagrożenie:
- trisomia 21 - 1:48
- trisomia 18 - 1:166
Dostałam skierowanie na Kliniczną. Dzisiaj byłam.
Rozmowa z lekarzem i dostałam skierowanie do Poradni genetycznej do Prof.Limona, który o zgrozo przyjmuje tylko 1 raz w tygodniu w piątki. Czekam zatem do piątku, ale teraz jest to mój 16tc.
Pani powiedziała, że nie zrobią mi amnio bez skierowania od genetyka,
Zastanawiam się jak długo będę czekać na amnio?
Jak to było u Was dziewczyny? Od wizyty u genetyka do amnio - ile czasu czekałyście?
Tyle czasu latać i czekać...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chcialam dodac ze dzis, w tydzien po amnio, bylam na usg u swojego lekarza. Z dzieciaczkiem wszystko ok, serduszko bije slicznie, wszystkie konczyny prawidlowo sie ruszaja, stopy konsko szpotawej tez nie ma, ilosc wod prawidlowa, krwiakow po amniopunkcji brak, lozysko ok, wszystko dobrze! Oby tak dalej.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Współczuje, przez tą ciążę i 3 miesiące hospitalizacji córki miałyśmy styczność z wieloma lekarzami, stosunek i komentarze niektórych są nie do przyjęcia. Dr, który mi wykonywał amniopunkcję był bardzo miły i po przyszedł się nawet zapytać jak się czuję. Ale masz za sobą, trzymam kciuki za wynik. Pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marto skoro jak piszesz trzech specjalistow wysokiej klasy zalecilo amniopunkcje to pewnie byla zasadna.

Trzymaj sie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety, jest to zabieg inwazyjny, stad w kolejnych ciazach nigdy nie zdecydowalam sie na ten zabieg mimo sugestii lekarzy - tylko usg
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...