Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Z uwagi na poprzednią ciążę z silnym podejrzeniem wady genetycznej, którą poroniłam w 13 tygodniu, w obecnej ciąży lekarze wysłali mnie na zabieg amniopunkcji. To będzie wtedy 15 tydzień, dziecko na każdym usg dotychczasowym jest bardzo ruchliwe, martwię się że podczas amniopunkcji nawet mimo wiedzy i umiejętności lekarza samo nadzieje się na igłę:( Pewnie sobie wkręcam, ale może mogłyby się wypowiedzieć mamy które mają to już za sobą? Jak to wygląda, czy Wasze dzieci też takie fikające były? Czy podczas badania udało się bezpiecznie wkłuć tylko do płynu owodniowego? A co jeśli dziecko fikało? Lekarz wyciągał igłę? Wiem że można podczas jednego zabiegu wkłuć się max 2 razy. Zrobiłabym test NIFTY albo HARMONY ale prof Preis mówi że nie są tak dokładne jak amniopunkcja:( Szkoda, myślałam że zrobię super bezpieczny test.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

U mnie wyniki samego usg byly bez zarzutu dopiero z krwi wyszły złe. Moj lekarz mówił,ze jego zdaniem przyczyna jest inna niz wada genetyczna,ze moze sugerować zahamowanie wzrostu płodu w 2 polowie ciazy albo problemy z ciśnieniem. Myślę,ze wie co mówi bo wlasnie tak bylo w mojej 1 ciazy. Corka w 38 tc urodzila się z waga 2200. Wtedy nie robilam testu Pappa. Czas pokaże... Najgorsze jest czekanie na wynik,u mnie było to 2 i pół tygodnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fish właśnie rozmawiałem bo się zaraz razem przy amnio tyle że obejmują mniej trisomi i wynik może być po 3 dniach. U mnie jest ryzyko zespołu Edwardsa 1 do 4 z uwagi na przepuklinę pępowinowa. Pappa wyszła ok ale wyniki były po usg i nie mam ich objets w zestawieniu. Kto wykonywał amniopunkcje?

Nie jestem pewna ale chyba tylko we wtorki robia amniopunkcje chyba,ze sie coś zmieniło. Nie robiłam nic dodatkowo. Mi po tescie pappa prawdopodobieństwo wystapienia ZD wyszło 1:307 czyli praktycznie na granicy normy(300) takze profesor dał mi wybór,ja jednak wolałam zrobic chociaz sama amniopuncje dla wlasnego spokoju.

Według genetycznych we wtorek mam właśnie 14+0 według pierwszego usg 13+5 a według Om to już wogole 14+6 taka u mnie obsuwa. No chciałabym pod koniec przyszłego tygodnia najlepiej bo czekać na te wyniki to masakra. Czy robiłaś dodatkowo fish?

Tak,profesor Limon i on też dzwonił z wynikiem. Kurcze nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi się,ze 15+. Wiek ciazy obliczal na podstawie daty z usg genetycznego(według OM bylam o tydzien wczesniej). Wydaje mi się,ze najwcześniej wyznaczy Ci termin na nastepny wtorek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Konsultował Cię prof Limon? Ja we wtorek będę 14+0. To mówisz że przetrzyma do 16? Czy byłaś wtedy 15+?

Ja 2 tygodnie ale to zależy w ktorym tygodniu ciazy jesteś.Ja na konsultacji byłam w 14tc,profesor mówił,ze amniopunkcje najbezpieczniej od 16 przeprowadzać.

Hej. Ile czekałaś na amnio od wizyty u genetyka? Ja genetyka mam 14.04 i ciekawa jestem kiedy ustsla mi termin amnio. Też będę mieć w UCK

Pytanie do Patki

Witaj. I jak Twoje wrażenia po amniopunkcji w UCK? Ja mam 14.04. Nie ukrywam, że się trochę obawiam ale to chyba normalne przed czymś nowym i czymś co niesie jednak ryzyko.. pozdrawiam i życzę zdrówka Tobie i maleństwu

Bardzo Ci współczuję.

Pod koniec lutego miałam robiona amniopunkcja na UCK. Nie masz sie czego bać,pani doktor profesjonalna,miła,minuta i bylo po wszystkim. Robilam tylko przeciwciała do grupy krwi poniewaz mam ujemną. Z tego względu po zabiegu dostalam zastrzyk z immunoglobuliny. Pobrali 2 próbki ale tylko na kariotyp(musiało być 16 ml plynu bo 16 tc). Z wynikami zadzwonił profesor po ok 2i pół tyg.Powodzenia!

My z synkiem jesteśmy pod opieką genetyka prof. Śmigla z Wrocławia. Super genetyk w porównaniu do tych u nas z 3miasta... Ale nie wiem czy robi amniopunkcję. Proszę zadzwonić do kopexmedu, bądź do szpitala Marii Curie Skłodowskiej. Pozdrawiam i zdrówka.

Witam.

Mam zrobić amniopunkcję. Jestem z Wrocławia i chcę zapytać o opinie na temat lekarzy. Gdzie najlepiej wtkonać to badanie?

Witam.
7.04 będę miała robiona amniopunkcję w uck.
Jako, że mój pierwszy synek ma chorobę genetyczna, a ja jestem nosicielem inserpcji genetycznej dostałam skierowanie na Pappa i amniounkcje.
Jesteśmy pod opieką super genetyka z Wrocławia, więc konsultuje się z nim na odległość, ale jesteśmy w ciągłym kontakcie.
Chciałam się pań zapytać jakie przeciwciała robi się max tydzień przed amnio?
I czy któraś z was miała pobierane dwie próbki wód (jedna na kariotyp, a druga wysyłana do instytutu matki i dziecka do Wawy)? Ile czekaliście na wyniki obu?
Boje się, ale wiem, że to dla dobra maleństwa i mojego spokoju...

Kto był lekarzem prowadzącym i gdzie miała pani robione amnio? Pozdrawiam.

Nie wiem co to za badania aczkolwiek widziałam takie przeprowadzone w Akademii Medycznej w Gdańsku tam było w przeciągu kilku lat 10 poronień po amniopunkcji na ponad 700 kobiet i tylko 3 płodów chorych, a 7 zdrowych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Super, ze przeszłaś badania bez jakiś powikłań :)
https://www.mojniemowlak.pl/amniopunkcja/

Myślę, że o to powinnaś zapytać lekarza. Przed zabiegiem znalazłam w internecie publikację na temat poronień po amiopunkcje w Europie, były pisane tam statystyki i płody zdrowe był to minimalny promil (nawet nie procent) poronień. Chodziło o poronione płody, które nie były badane m pod kontem wad genetycznych i nie można było jednoznacznie określić przyczyny. Statystyki były chyba robione do 14 dni od amiopunkc.Przy wadzie płodu odsetek poronień był spory bodajże 36procent.

Możesz mi wyjaśnić z jakiego powodu po tym badaniu miało by dochodzić wybiórczo do powikłania jakim jest poronienie tych chorych ,a nie zdrowych płodów- proszę to ważne dla mnie

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (109 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??