Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Z uwagi na poprzednią ciążę z silnym podejrzeniem wady genetycznej, którą poroniłam w 13 tygodniu, w obecnej ciąży lekarze wysłali mnie na zabieg amniopunkcji. To będzie wtedy 15 tydzień, dziecko na każdym usg dotychczasowym jest bardzo ruchliwe, martwię się że podczas amniopunkcji nawet mimo wiedzy i umiejętności lekarza samo nadzieje się na igłę:( Pewnie sobie wkręcam, ale może mogłyby się wypowiedzieć mamy które mają to już za sobą? Jak to wygląda, czy Wasze dzieci też takie fikające były? Czy podczas badania udało się bezpiecznie wkłuć tylko do płynu owodniowego? A co jeśli dziecko fikało? Lekarz wyciągał igłę? Wiem że można podczas jednego zabiegu wkłuć się max 2 razy. Zrobiłabym test NIFTY albo HARMONY ale prof Preis mówi że nie są tak dokładne jak amniopunkcja:( Szkoda, myślałam że zrobię super bezpieczny test.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Anna, a podzielisz sie jakie miałaś ryzyka wg Pappa? Czy miałaś inne przesłanki do amnio? Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A lekarza ile czasu kazał Ci odpoczywać i uważać na siebie? Mi 7 godzin odpoczynku zalecił

U mnie tez po wyjęciu igły pani dr zrobila usg. Ja nic nie bralam przed i po i odpukac wszystko jest ok. Przez około 3 dni po zabiegu czułam taki jakby dyskomfort w miejscu wklucia,glownie przy wstawaniu ale po kilku dniach pewnie sie wszystko zagoilo i to uczucie minęło.

I usg robił Pan doktor po wyjęciu igły. I za 2 tygodnie mam wizytę u ginekologa żeby zobaczyć czy nie ma krwiaka. Moja ginekolog zapisała mi macmiror globulki dopochwowe i brałam przez 2 tygodnie 2 razy w tygodniu przed amniopunkcja i teraz mam brać co drugi dzień żeby nie wdal sie stan zapalny. Zapisala mi tez d*phaston i mialam brac od dzisiaj przez tydzien zeby zmniejszyc ryzyko poronienia po amniopunkcji.

I bylam sama. Podczas rozmowy z położna w piątek przed świętami, która zbierała wywiad prosiła żeby być samemu.

Sylwia nic się nie martw. Ja się strasznie bałam przed samym wejściem do gabinetu. Ale nie warto się bać. Nie jest to przyjemne, tak jak pisałam, ale da się wytrzymać więc spokojnie

Ooo już po. A będziesz mieć zaraz usg jakieś żeby sprawdzić czy wszytsko ok? Byłaś z kimś?

Ania ja się strasznie stresuje. Też już bym chciała być po a za godzinę mam teleporade z genetykiem więc ciekawe czy amnio będzie za tydzień 15+0 czy dopiero za dwa 16+0. Wedlug prenatalnego tak mam a normalnie to dwa dni w tył. Ciekawe jak na to spojrzą. Powodzenia i czekam na info!!!

Już jestem po badaniu. Nie było to szalenie przyjemne ale też nie było bolesne po prostu dziwne uczucie temu towarzyszyło. Moment przebicia skóry porównywalny do pobierania krwi. A moment przebicia macicy porównywalny jak dla mnie do takiego jakby "dłubania" w pępku oj takie dziwne uczucie. Pan doktor i pielęgniarka przesympatyczni. Starali się rozładować emocje. Strach ma wielkie oczy. Mówiłam lekarzowi że szkoda że tak długo trzeba czekać. Mówił że warto bo jest to najdokładniejsze sposób. Że jest możliwy inny i wynik po 7-10 dniach ale jednak nie ma takiej dokładności. Więc warto poczekać. Miłego dnia i zycze powodzenia każdej kolejnej dziewczynie.

Trzymam kciuki i powodzenia

Na koniec sierpnia.

Ja jadę dzisiaj na amniopunkcję do UCK. Jestem w 16 tygodniu (15+6). Robią ją najlepiej w 16 tygodniu więc dziś jest mój ostatni dzwonek. Na rozmowę z genetykiem czekałam tydzień A na amniopunkcję kolejny tydzień. Amniopunkcję w UCK robią tylko we wtorki. Mam nadzieję że i u mnie wszystko odbędzie się pozytywnie i wynik będzie również dobry. Dam znać jak już będę po amniopunkcji.

Termin porodu*

Rozumiem. To na kiedy masz termin?

Po amniopunkcji u nich przysługuje jeszcze usg polowkowe.

Ale co jakoś po amniopunkcji podlega się pod uck w sensie dodatkowych wizyt? Chyba dobrze ze robią połówkowe zawsze inne oko niż lekarz prowadzący.

Mam jeszcze wyznaczone tam usg polowkowe i zastanawiam sie czy iść .

Dr Katarzyna Stefańska. Bardzo profesjonalna i miła pani doktor. Powodzenia jutro. Mnie troche przerażają teraz wizyty w UCK.

A nie pamiętasz nazwiska lekarza który wykonywał amniopunkcje??

Teraz widzę że napisałam trochę niezrozumiale (taki słownik). Także juteo się dowiem co zadecyduje w mojej sprawie.

Inne tematy z forum

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...