Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Z uwagi na poprzednią ciążę z silnym podejrzeniem wady genetycznej, którą poroniłam w 13 tygodniu, w obecnej ciąży lekarze wysłali mnie na zabieg amniopunkcji. To będzie wtedy 15 tydzień, dziecko na każdym usg dotychczasowym jest bardzo ruchliwe, martwię się że podczas amniopunkcji nawet mimo wiedzy i umiejętności lekarza samo nadzieje się na igłę:( Pewnie sobie wkręcam, ale może mogłyby się wypowiedzieć mamy które mają to już za sobą? Jak to wygląda, czy Wasze dzieci też takie fikające były? Czy podczas badania udało się bezpiecznie wkłuć tylko do płynu owodniowego? A co jeśli dziecko fikało? Lekarz wyciągał igłę? Wiem że można podczas jednego zabiegu wkłuć się max 2 razy. Zrobiłabym test NIFTY albo HARMONY ale prof Preis mówi że nie są tak dokładne jak amniopunkcja:( Szkoda, myślałam że zrobię super bezpieczny test.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też dziś od rana z włączonym telefonem, bo się łudziłam, że może wynik będzie szybciej, ale niestety...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Ja dzwoniłam tydzień temu żeby zapytać czy to prawda że przysługują nam badania polowkowe w UCK po amniopunkcji. No i Pani mi powiedziała że tak to prawda i po 3 tygodniach od amniopunkcji zadzwoni genetyk z wynikami i powie co i jak z tymi połówkowymi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Patka jak u Ciebie? Od 7 już trochę minęło. Masz wyniki???????

Dziewczyny dziś dwa tygodnie od Waszych amnio od mojej tydzień, może Wasze wyniki będą szybciej? Dajcie znać jak już się dowiecie!!!

Sylwia, bardzo się cieszę że już masz to za sobą. Ja czuję się już bardzo dobrze. Przez cały tydzień bardzo na siebie uważałam, nie dzwigałam i starałam się odpoczywać. Ciągnięcie macicy miałam bardzo rzadko, bo biorę d*phaston który podobno miał działać rozkurczowo i tak też działał. Wizytę mam za tydzień w środę. Nic złego się nie dzieje więc nie panikuję. Moja gin chciała mnie właśnie 2 tygodnie po amniopunkcji zobaczyć żeby sprawdzi czy nie zrobił się jakiś krwiak i czy z dzidzią wszystko w porządku.

Anna jak się czujesz tydzień po amnio? Miałaś wizytę u lekarza czy na spokojnie? Moja mówila że nie ma potrzeby wizyty. I kolejna mam za 4 tygodnie.

Niee dr Stefańska.

Ciesze się to juz za Tobą:)Odpoczywaj sobie teraz spokojnie.Czy dzisiaj tez był dr Boćkowski?

Dziękuję za kciuki!!! Właśnie wracam do domu to naprawdę nie jest takie straszne. Bolało jak mocniejsze pobranie krwi. Macica zaczyna trochę ciągnąć ale wezmę nospe i magnez i dziś lezing.

Sylwia - trzymamy za Ciebie kciuki! Trzymaj się ciepło i nie denerwuj za bardzo, bo naprawdę nie ma czym. Wszystko będzie dobrze. I koniecznie się odezwij co u Ciebie po amniopunkcji, jak przebiegła i jak się czujesz :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie enetyczka zalecila 16 tydzien wowczas podobno mniejsze ryzyko dla dziecka

Wogole teraz tak myślę czy 15+0 to nie za szybko na amnio. W sumie to będę takie 14+6 nawet

Sylwia, cała wizyta trwała niecałe 10 minut a sam moment pobierania wód może minutę, dwie. Najpierw wchodzisz, podpisujesz dokumenty. Lekarz przygotowuje sprzęt, Ty zsuwasz spodnie do kolan i kładziesz się na kozetkę. Lekarz robi USG, delikatnie uciskał palcami ewentualne miejsce wkłucia. Pielęgniarka spryskuje brzuch czymś do odkażania, przygotowuje igłę. Lekarz robi USG i ostrzega że wbije igłę (pod kontrolą usg). Po wyjęciu igły jeszcze obserwuje dzidzie robiąc usg. Ubierasz się, lekarz drukuje opis badania i do widzenia

Ej dziewczyny co miały amnio w UCK jak długo trwała całą wizyta? Po samej amnio robili wam usg?

W jakiej pozycji i jak dlugo masz lezec

Jak dlugo masz lezec i w jakiej pozycji ?

Witam dzis mialam amnio w Krakowie

Wskazanie wada genetyczna corki i inwersja u rodzica .

Boje sie powiklam potwornie nawet boje sie lezec kazali lezec 48 godzin als przeciez w ciazy nalezy unikac lezenia na plecach .

Martwie sie czy nie uszkodzili malenswa bo ostatecznie kazano mi zamknac oczy ze ma to zapobiec napinaniu macicy i zmianie oddechu

Zmienne te opinie o lezeniu i nie wiem co myslec po mnie byla kolejna pacjentka to nei o wszystko udalo mi sie zapytac

Raczej chodzilo o ryzyko poronienia

Oki czyli nie mam się czym martwić :) z resztą jeśli zacznie się coś dziać to sienzglosze wcześniej i tyle.. dziękuję :)

Ja mialam wizytę i usg po około 2 tygodniach.

Inne tematy z forum

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)