Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Z uwagi na poprzednią ciążę z silnym podejrzeniem wady genetycznej, którą poroniłam w 13 tygodniu, w obecnej ciąży lekarze wysłali mnie na zabieg amniopunkcji. To będzie wtedy 15 tydzień, dziecko na każdym usg dotychczasowym jest bardzo ruchliwe, martwię się że podczas amniopunkcji nawet mimo wiedzy i umiejętności lekarza samo nadzieje się na igłę:( Pewnie sobie wkręcam, ale może mogłyby się wypowiedzieć mamy które mają to już za sobą? Jak to wygląda, czy Wasze dzieci też takie fikające były? Czy podczas badania udało się bezpiecznie wkłuć tylko do płynu owodniowego? A co jeśli dziecko fikało? Lekarz wyciągał igłę? Wiem że można podczas jednego zabiegu wkłuć się max 2 razy. Zrobiłabym test NIFTY albo HARMONY ale prof Preis mówi że nie są tak dokładne jak amniopunkcja:( Szkoda, myślałam że zrobię super bezpieczny test.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Właśnie Patka mam nadzieję że przeczytasz i dasz znać!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rozumiem Cię,jeszcze chwila niepewności i bedzie po wszystkim:) A z tym skierowaniem wlasnie miałam tak samo jak piszesz.

Ciekawe co tam u Patki tak swoją drogą...

Talka, dziękuję bardzo. Skierowania jeszcze nie dostałam. Ma je wystawić prof Limon jak zadzwoni z wynikiem amniopunkcji. Boże, jakbym już chciała mieć ten wynik... nieważne, dobry czy niedobry... Mam już dość życia w tej niepewności.

do anna
Wynik będzie do odbioru jak pojdziesz na polowkowe u położnych,skierowanie na polowkowe również chyba,ze takie juz dostałaś. Gratuluje coreczki:)

Anna, mi kazali się umówić na polówkowe jak byłam ba amniopunkcja. Ale myślę, że w UCK i mówią wg potrzeby. Gratuluję córeczki! Ja już mam parę i zupełnie bez różnicy mi kto następny będzie. Tylko chciałabym już wiedzieć

Talka dziękuję za odpowiedź. Uspokoiłaś mnie. Ja wczoraj byłam u swojego ginekologa na badaniach i po amniopunkcji już nie ma śladu. Wody się uzupełnił, stanu zapalnego nie ma. I dowiedziałam się też że nie ma wątpliwości że będzie dziewczynka. Cudowna wiadomość, bo mam już synka 3 letniego więc będzie komplecik w domu :) teraz jeszcze tylko wytrwać do wtorku... A powiedzcie mi proszę czy wynik amniopunkcji jakoś nam prześlą na maila czy będzie do odbioru dopiero jak pójdę na polowkowe? Moja gin prosiła o przesłanie wyniku amniopunkcji.

Nie masz sie co martwić,miejsce dla Ciebie bedzie. Najpierw zadzwoni profesor Limon z wynikiem,spyta o tydzień ciazy i po rozmowie wyznaczy Ci date polowkowego. Zaraz po nim zadzwonila do mnie polozna z data wyznaczona przez profesora i propozycjami godziny.

Dziewczyny A kiedy umawialyscie się na te polowkowe w UCK? Czy jesteście stałymi pacjentkami poradni ginekologicznej w UCK? Bo tak się zastanawiam czy jeśli dopiero we wtorek genetyk zadzwoni to już nie będzie miejsc na te badania polowkowe i nie zdążę ich zrobić. Dziś jestem w 18+0.

A wiesz w Twoim przypadku wolalabym trafić na innego lekarza. Boćkowski może Ci zrobić swoje prenatalne w ramach wizyt a inny lekarz swoje wiesz co dwie pary oczu to nie jedna. Anna ja mam już wyznaczone połówkowe w uck i to będzie 21+0

No ja tez chodze prywatnie,pierwsza ciaze zaczynałam na NFZ i to był blad. Ok 17 tygodnia już mialam swojego prywatnego lekarza bo kazda moja ciaza byla trudna i z różnymi problemami a na NFZ lekarka albo odrazu odsylala mnie do szpitala albo prywatnie na usg albo do innych lekarzy po opinie. W dodatku wizyty krótkie a kolejki ogromne. Pewnie nie zawsze tak jest ale w moim przypadku muszę mieć dobrego,sprawdzonego lekarza,któremu ufam.

Dużo czasu mi poświęcił,mialam takie szczescie,ze trafilam na swojego lekarza prowadzącego,on znal problem (niestety 2 tygodnie temu zaczęły się u mnie komplikacje) i bardzo dokladnie wszystko sprawdzał a potem mi tłumaczył. Dr Bockowski jest bardzo dobrym specjalistą,chodze do niego od lat,nigdy sie jeszcze co do mnie nie mylil.

Anna_2 tak, mam mieć w UCK bo jestem objęta programem badań prenatalnych i w jego skład wchodzi po amniopunkcji badanie połówkowe. Tak mi położna tłumaczyła jak dzwoniła. Jeszcze nie jestem umówiona. Mówiła że genetyk jak zadzwoni to wystawi mi skierowanie i wtedy sie bedziemy umawiac. Jutro zaczynam 19 tydzień więc czasu dużo nie zostało. Podejrzewam że też będę miała jakoś za 2 tygodnie te badania.
A co do lekarza to ja chodzę prywatnie. Jestem z okolic Wejherowa więc właśnie w Wejherowie mam swojego lekarza.

Ja chodzę prywatnie. Nie wyobrażam sobie chodzić na nfz wtedy bym nic nie widziała ze coś nie gra. Lekarz na nfz jest dobry jak ciąża przebiega ok a takiej pewności nie ma się nigdy.

Jak wyglądało badanie? Lekarz szybko czy poświęcił trochę czasu?? I na kogo trafiłaś?

A gdzie chodzicie do ginekologa na nfz czy prywatnie

Przychodnia dziala normalnie,dzis miałam polowkowe

Wirus chyba jest na noworodkach a nie na na całym oddziale.i dużo położnych z patologi i położnictwa przerzuca. Myślę że poradnia to poradnia i tyle.

Nie ma wyjścia! :)
Ale naprawdę zaczynam się stresować wynikiem...
Anna - będziesz mieć połówkowe również w UCK? Ja mam zaplanowane na 12.05, ale widzę, że covid spowodował zamknięcie oddziału - i zastanawiam się czy to wpłynie na przychodnię również...

Anna_2 wytrzymałysmy 2 tygodnie to i trzeci damy radę. Już 2/3 za nami, już bliżej niż dalej :)

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...