Biedronka w Bojanie

Jak w temacie:)
Plotka czy ktoś ma jakieś potwierdzone dane?:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Biedronka w Bojanie

Szymon nie rozśmieszaj mnie bo mnie stanik ciśnie.
Z chęcią bym Ciebie poznał, bo niewielu debili z Twoim myśleniem spotykam. Może jakąś fotke daj z autografem? Byłoby mi miło.
Tak jakoś pasujesz mi do obecnego Rządu - taki sam tok myślenia.
I dzięki myśleniu Szymona, może Bojano będzie ZIELONĄ WYSPĄ w woj.pomorskim?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hehehe taki polski patriotyzm wspierać tylko, żeby innym było gorzej nawet jeśli ja przez to będę miał pod górkę. Nic tylko pogratulować pomysłowości i zawziętości. :)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak jakby mieszkańcy nie mieli gdzie zakupów robić. Jest dosyć sklepów w Bojanie. Najważniejsze, że są to polskie sklepy. Zagraniczne sklepy takie jak biedronka są po to, żeby wyprowadzać kapitał z Polski. Dlatego jestem przeciwko biedronce i popieram właściciela groszka że zablokował budowę. On nie walczy tylko o swoje interesy ale o też o Polskę. Nie sądze że by blokował jakby to był polski sklep.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 20

Sprawa jest prosta prywata i jeszcze raz prywata a dla mieszkańców nic.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

jedyna rada. Nie wybierać w nastętępnych wyborach nikogo spośród dotychczasowych radnych. Takie zasady są w Korei Płd.. A była to reakcja na korupcję władzy. Rozcina się w ten sposób pępowinę.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przeczytaj kilka postów wyżej zamiast pisać kolejny nic nie wnoszący post. Jakbyś miał trudności ze znalezieniem pomogę Ci cytując:

§ 6

Punkty sprzedaży napojów alkoholowych do spożycia poza miejscem sprzedaży oraz punkty sprzedaży i podawania napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży nie powinny być usytuowane bliżej niż 100 m od granicy obiektów:
1/ szkół i innych placówek oświatowo wychowawczych i opiekuńczych,
2/ kultu religijnego,
3/ zakładów opieki zdrowotnej i społecznej,
4/ plaż i kąpielisk,
5/ innych miejsc masowych zgromadzeń

§ 7

W uzasadnionych przypadkach wójt może zezwolić na dalszą działalność już istniejących punktów sprzedaży napojów alkoholowych z zastosowaniem odstępstw od zasad ich usytuowania / odległość wymieniona w & 6 /, jeżeli prowadzenie tych punktów nie spowoduje zakłóceń w funkcjonowaniu zakładów i instytucji wymienionych w & 6.
Koniec cytatu.

Czy trzeba coś jeszcze dodawać?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co, za blisko kosciola?
Chyba nie byles w kielnie okolo 20 metrow od kosciola.
W szemudzie wychodzisz z kosciola i od razu sklep, okolo 7-8 metrow!
Wiec o co tu chodzi?
A moze jest jakas ustawa ze za blisko GROSZKU!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ne rosumem, ne rosumem. Se uczy to rosume.

A kto napisał związek Biedry ze szkołą? Jak już, to jest za blisko kościoła. CZYTAĆ!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

A znasz takie przysłowie: co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie rozumiem glupiej wymiany zdań. skoro biedronka z alkoholem jest za blisko szkoły to skąd GROSZEK ma pozwolenie?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gmina nie uregulowała sposobu miary odległości ale za nią zrobił to NSA i ..."wówczas pomiaru tej odległości należy dokonywać w sposób najprostszy, najbardziej obiektywny i oczywisty czyli w linii prostej.
Jest to przy tym sposób, który nie powinien nastręczać żadnych trudności praktycznych. Wystarczy np. cyrkiel i aktualna mapa w dostatecznie dużej skali, bądź urządzenie GPS lub inne urządzenie do pomiaru odległości w terenie. Stosowanie tej metody znajduje także swoje aksjologiczne uzasadnienie w celach ustawy o wychowaniu w trzeźwości.
Godzi się bowiem zauważyć, że przy takim wyznaczaniu odległości od obiektu chronionego, wokół tego obiektu powstaje "strefa bez alkoholu", wyznaczona przez okrąg o promieniu równym ustalonej przez radę gminy odległości (tu: 20 metrów), która to strefa będzie w większości przypadków rozleglejsza, a w najgorszym przypadku równa analogicznej strefie wyznaczonej w wyniku pomiaru odległości w inny sposób, np. wzdłuż osi dróg publicznych, które wszak rzadko biegną idealnie po liniach prostych i w dodatku promieniście od obiektu chronionego.
To zaś w konsekwencji oznaczać będzie zwykle znaczniejsze, niż przy innym sposobach wyznaczania odległości, oddalenie punktów sprzedaży alkoholu od obiektów chronionych, a w konsekwencji pełniejszą realizacją celów ustawy o wychowaniu w trzeźwości, takich jak w szczególności: ograniczanie dostępności alkoholu, tworzenie warunków motywujących powstrzymywanie się od alkoholu i ochrona miejsc uznanych za szczególnie istotne ze społecznego punktu widzenia. Nie ma przy tym znaczenia, że tak wyznaczona linia pomiaru - linia prosta - może przebiegać przez nieruchomości prywatne lub przeszkody terenowe, gdyż w tym przypadku nie chodzi o wytyczenie rzeczywistej drogi dojścia do punktu sprzedaży alkoholu, lecz jedynie przyjęcie obiektywnego kryterium wyznaczania minimalnej odległości takiego punktu od obiektów chronionych.
Na podstawie: Wyrok WSA w Poznaniu z 1 grudnia 2011 r., sygn. akt IV SA/Po 1044/11".
No co do Groszka to fakt może być na granicy ale Biedrę na bank obejmie to rozporządzenie dotyczące odległości od kościoła.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sorry, źle użyte słowo. Nie chciałem zarzucać komuś, że coś zarzuca.
Fakt, uzasadnienie może być ciekawe - odnośnie wyjątków do par. 6
A co do par. 12 chyba musieli wyrazić, skoro jest wymagana zgoda. Jak nie, to ktoś łamie prawo. Co lepiej - zgoda musiałaby być 2 dyrektorów, bo w 2003 Gimnazjum i SP były osobnymi szkołami. Ośrodek kultu religijnego jest chyba dalej niż 100m, więc się nie łapie. Tak mi się wydaje.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czytając tą uchwałę natrafiłem na par 12

"Zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych /w tym piwa/ przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży oraz zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych / w tym piwa / do spożycia w miejscu sprzedaży wydaje się po zasięgnięciu opinii rady sołeckiej z terenu danej wsi, zaś lokalizacja punktów w pobliżu szkół i innych placówek oświatowo wychowawczych, obiektów kultu religijnego, obiektów sportowych, plaż i kąpielisk wymaga zgody kierowników tych placówek. " Tzn, że Bużan i dyr. szkoły się na to zgodzili... , aż trudno uwierzyć :)

Czytać i jeszcze raz czytać ... aż się zrozumie. Nikomu nic nie zarzuciłem, jedynie przedstawiłem ogólną sytuację prawną.
Par. 7 jest furką do cyt "...Więc nic nikomu nie można zarzucić, że działa niezgodnie z przepisami.". Ciekaw jestem uzasadnień dla wyjątków od par. 6.
Poza tym w Bojanie były przypadki sprzedaży alkoholu nieletnim. (Zresztą nie mało ich się w letnie noce błąkało po wsi)Trzeba wybierać ludzi którzy polikwidują paragrafy typu 7. Te paragrafy to pierwszy krok do korupcji.

Nie ma o co bić piany. Cytat z UCHWAŁY NR V/ 26 / 2003
RADY GMINY SZEMUD z dnia 25-02- 2003 roku

§ 6

Punkty sprzedaży napojów alkoholowych do spożycia poza miejscem sprzedaży oraz punkty sprzedaży i podawania napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży nie powinny być usytuowane bliżej niż 100 m od granicy obiektów:
1/ szkół i innych placówek oświatowo wychowawczych i opiekuńczych,
2/ kultu religijnego,
3/ zakładów opieki zdrowotnej i społecznej,
4/ plaż i kąpielisk,
5/ innych miejsc masowych zgromadzeń

§ 7

W uzasadnionych przypadkach wójt może zezwolić na dalszą działalność już istniejących punktów sprzedaży napojów alkoholowych z zastosowaniem odstępstw od zasad ich usytuowania / odległość wymieniona w & 6 /, jeżeli prowadzenie tych punktów nie spowoduje zakłóceń w funkcjonowaniu zakładów i instytucji wymienionych w & 6.
Koniec cytatu.

Więc nic nikomu nie można zarzucić, że działa niezgodnie z przepisami.

Ciekawe jak to z Biedrą będzie...on też nie może być bliżej niż 100m. No chyba że drzwi do monopola zrobią od strony kościoła.

Obecna koncesja wydana jest przez śp Wójta. Nowa (przedłużona) po nowym roku, będzie podpisana przez Nowego Wójta. Jeśli Wójt wyda decyzję niezgodną z prawem - jest to przestępstwo. Są wyjątki oczywiście, ale też regulowane prawem. Tą sprawą powinna zająć się Policja, (bo straż gminnej u nas nie ma i dobrze). Chyba, że donos. Ale to już pewnie nie raz było zgłaszane do gminy. Jeśli tak to trzeba ukarać pracowników gminnych za zaniedbanie lub niedopełnienie swoich obowiązków. Tak czy siak, w Polsce prawo jest i trzeba je respektować. Nawet jeśli szkoła powstała później od sklepu.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli sklep Groszek narusza ustawę o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Nie wiem czy to może być powód do odebrania lub nie przedłużenia koncesji na sprzedaż alkoholu. Z drugiej strony koncesji udziela wójt, więc chyba Jacek może spać spokojnie. Zdaje się, że wszyscy tam się dobrze znają, a wiadomo, ręka rękę myje

Wszyscy wiedzą, że od furtki szkoły do drzwi sklepu jest 60 metrów! (Przed chwilą mierzyłem)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy Pan Jacek zdaje sobie sprawę że nie wolno handlować alkoholem w odległości nie mniejszej niż 100 m od szkoły - i to nie od wejścia do budynku a od wejścia na teren szkoły? Mam wrażenie że gdyby ktoś zmierzył tę odległość to okazałoby się że jest ona mniejsza. Wiem że ma już od dawna koncesję na sprzedaż alkoholu jednak jakby ktoś się przyczepił to pewnie mógłby mieć problemy. Według mnie zasada jest prosta.... To rynek reguluje się własnymi prawami podaży i popytu.... i tylko rynek zweryfikuje czy Biedronka w tym miejscu jest potrzebna czy nie. Może okazać się że Jeronimo nie będzie osiągało założonych profitów bo w Bojanie mieszkają sami bogaci ludzie i nie będą oni robić zakupów w Biedzie tylko u Jacka. Żyjemy przecież w wolnym kraju.....