CLOSTILBEGYT a ciąża cz. 11 :)

No to w takim razie i mi przypadło założenie nowego wątku :)
Ostatni cykl przed inseminacją udany :)

Powodzenia! :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: CLOSTILBEGYT a ciąża cz. 11 :)

ania, to jeszcze nie przesądzone. Bedzie dobrze :) Trzymam kciuki...a na nastepnej wizycie u gina powiedz co Cie trapi.

Ania, sprawdź na liście :

Leki z kategorii B
Kategoria B - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwe działanie na płód, chociaż obserwacje u ludzi nie wykazują zagrożenia dla płodu ludzkiego. Takie leki mogą być stosowane w ciąży tylko w wypadku zdecydowanej konieczności,

- leki przeciwbólowe i przeciwzapalne: ibuprofen (Nurofen, Advil), naproksen (Aleve), diklofenak (Majamil, Voltaren, Rewodina, Diclac, Olfen) i piroksykam - w okresie okołoporodowym - kategoria D, ketoprofen (Profenid, Ketonal);
- leki stosowane w zakażeniach: amoksycylina (Amotaks, Duomox, Hiconcil, Apo-Amoxi, Ospamox), amoksycylina + kwas klawulanowy (Augmentin, Amoksiclav, Curam) - nie należy stosować w okresie okołoporodowym, ampicylina, azytromycyna (Sumamed), cefaklor (Ceclor, Panclor, Vercef), cefaleksyna (Keflex), cefradyna (Sefril) - nie należy stosować u kobiet w ciąży z niewydolnością wątroby i nerek, cefadroksyl (Duracef), azlocylina - nie stosować w I trymestrze ciąży, erytromycyna, karbenicylina, klindamycyna (Dalacin, Klimicin), penicylina, piperacylina, spiramycyna (Rovamycine), metronidazol - nie stosować w I trymestrze ciąży, klotrimazol, cefuroksym (Bioracef, Zinnat, Biofuroksym, Zinacef), furazydyna (Furaginum).
- leki stosowane w schorzeniach układu oddechowego: ambroksol (Mucosolvan, Bronchopront, Deflegmin), bromheksyna (Flegamina), acetylocysteina (ACC, Fluimucil, Tussicom);
- leki przeciwalergiczne: cetyryzyna (Zyrtec, Amertil, Allertec, Virlix) - nie zalecana, szczególnie w I trymestrze ciąży, klemastyna, loratadyna (Claritine, Flonidan, Loratine, Rotadin), nedokromil (Tilade, Tilarin), kromoglikan (Cromogen, Cropoz, Intal) - nie stosować w I trymestrze ciąży;
- leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego oraz przeciwzakrzepowe: metyldopa (Dopanol, Dopegyt), acebutolol (Sectral), sotalol (Gilucor, Biosotal) - nie zalecany w I trymestrze ciąży;
- leki stosowane w schorzeniach przewodu pokarmowego: cymetydyna (Altramet), famotydyna (Famogast, Quamatel, Ulfamid), metoklopramid, ondansetron (Atossa, Zofran), ranitydyna (Ranigast, Zantac), mesalazyna (Pentasa, Salofalk) i sulfasalazyna - w okresie okołoporodowym kategoria D), sukralfat (Ulgastran, Venter), loperamid (Imodium).

Leki z kategorii C
Kategoria C - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwość dla płodu, bądź też takich badań nie wykonano oraz brak jest odpowiednio wiarygodnych danych z obserwacji stosowania tego leku u ludzi. Zwykle do tej grupy leków zalicza się leki nowo wprowadzane na rynek. Lek z tej grupy można zastosować jedynie wtedy, gdy w opinii lekarza spodziewana korzyść dla matki przewyższa potencjalne ryzyko dla płodu,

- leki przeciwbólowe i przeciwzapalne: kwas acetylosalicylowy (Aspirin, Polopiryna, Upsarin) - w okresie okołoporodowym kategoria D, tramadol (Tramal), pyralgina, morfina - w okresie okołoporodowym kategoria D), kwas mefenamowy (Mefacit);
- leki stosowane w zakażeniach: acyklowir (Zovirax, Antivir, Heviran), natamycyna (Pimafucin), nystatyna, ketokonazol, klarytromycyna (Klacid, Fromilid), trimetoprim + sulfametoksazol (Biseptol, Bactrim), cyprofloksacyna (Ciprinol, Ciprobay, Cipronex), norfloksacyna (Nolicin), ofloksacyna (Oflodinex, Tarivid), pefloksacyna (Abaktal), tobramycyna, wankomycyna, gentamycyna, mikonazol (Gyno-Daktarin, Gyno-Femidazol), flukonazol (Diflucan);
- leki stosowane w schorzeniach układu oddechowego: dekstrometorfan (Acodin, Dexatussin, Tussal), kodeina (nie stosować w I trymestrze ciąży i w okresie okołoporodowym), gwajafenezyna (Guajazyl, Coldrex Broncho, Robitussin), fenylefryna (Coldrex, Rhinopront), teofilina (Afonilum SR, Euphyllin, Theoplus, Theospirex), aminofilina, budezonid, salbutamol, ksylometazolina, nafazolina (Rhinazin, Rhinophenazol, Sulfarinol), oksymetazolina (Acatar, Nasivin, Oxalin, Resoxym), tymazolina (Thymazen), tetryzolina (Tyzine, Visine);
- leki przeciwalergiczne: antazolina (Phenazolinum), astemizol, chlorfeniramina (Contac, Grippostad C, Tabcin);
- leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego oraz przeciwzakrzepowe: nifedypina (Adalat, Cordipin), werapamil (Isoptin, Lekoptin, Staveran), dihydralazyna, dipirydamol (Curantyl), klonidyna (Iporel), metoprolol (Metocard, Betaloc), propranolol, nitrendypina, amlodypina (Amlopin, Amlozek, Norvasc), diltiazem (Dilzem, Blocalcin, Oxycardil), kaptopryl (w II i III trymestrze kategoria D);
- leki stosowane w schorzeniach przewodu pokarmowego: omeprazol (Losec, Polprazol, Gasec);
- inne: betakaroten, witamina D, witamina B12, żelazo.

Leki z kategorii D - groźne
Kategoria D - to ta grupa leków, w której obserwacje u człowieka wskazują na zagrożenie dla płodu. Stosowanie takiego leku podczas ciąży jest dopuszczone jedynie w sytuacji gdy jest to bezwzględnie konieczne ze względu na dobro matki, a podanie bezpieczniejszego alternatywnego leku jest niemożliwe lub przeciwwskazane,

to m.in. chloramfenikol (Detreomycyna), streptomycyna, doksycyklina, amikacyna, lorazepam (Lorafen), klonazepam, flunitrazepam (Rohypnol), fenobarbital (Luminalum), acenokumarol, enalapryl (Enarenal, Mapryl, Enap, Benalapril), amiodaron, azatiopryna, chlordiazepoksyd (Elenium), cyklofosfamid, diazepam (Relanium), fenytoina, fluorouracyl, haloperydol, idarubicyna, kwas walproinowy (Convulex, Depakine, Dipromal, Vupral).

Nie wiedział jak mi przpisywał,ja nie byłam tylko się starałam,czyli jak zagnieżdzało się jajeczko to gryzłam tabletki.Wogóle to on mnie oszukał bo powiedział że obędzie się bez antybiotyku,bo tak bym pewnie podpytała,w aptece wykupując leki patrzę,a ja antybiotyk dostaję więc już go wzięłam,teraz żałuję.

oj !!! to 4 dni po 2 tabletki zinterpretowałam jako 4 dni po @ :P

Jakaś zakręcona jesrtem.....ale Aania, nie martw sie, jesli lekarz wiedział że jestes w ciaży...... każdy antybiotyk ma rózne uwagi co do ciężarnych, Będzie dobrze !

Ania, ja tez miałam zapisany antybiotyk od połowy pierwszego, do połowy drugiego trymestru na bakterie echerichie colie.
Jesli lekarz wiedział, że jesteś w ciąży, to napewno zapisał lek, który nie zaszkodzi dziecku.
Ja też się bałam, bo moj lek należał do grupy tych, które należy przyjmować tylko w wyjątkowych przypadkach.

Nie martw się :)

podobno dopóki zarodek się nie zagnieździ w macicy, to nie powinno to na niego zadziałać.... bądź dobrej myśli :)

Dziewczyny martwię się tym antybiotykiem,naczytałam się o nim że do bezpiecznych nie należy,a ja wzięłam 8 tabletek,4 dni po 2.

Podpowiedzcie coś bo oszaleję,jestem wściekła na lekarza że mi takie świństwo zapisał,nawet nie wiem czy słusznie,bo nie byłam obłożnie chora,on tak pochopnie,ja zaszłam w ciążę i teraz się boję.

Aniu, na pewno będzie dobrze !!! Moja chrzesnica też była operowana na serduszko jak była malutka, a teraz jest dokazującą 9ciolatką :) Trzymam kciuki !!!

A u mnie chyba będzie OWULACJA !!!!!! YUUUUPI :D

Dziś 10dc, śluz rozciągliwy i mam kłucia prawego jajnika :) także mam nadzieję, że moje przeczucia są dobre...

I własnie- jak to jest, bo wydaje mi się, że ostatnim razem tez miałam owu z prawego.... one nie powinny się zmieniać, raz ten raz ten ?
qrcze...a może się nakręcam... lekarz mi mówił, że owu teraz wcale może nie nastąpić....... no ale ból jajnika skąd?? i śluzu wtedy chyba tez by nie było co ?

Ania, ja też trzymam kciuki, zeby wszystko dobrze było!
Czekamy na pozytywne informacje o Juleczku!

Aniu - Ty wiesz..jestem z WAMI..BADZCIE SILNI:**

Aniu 3mam kciuki aby było ok

Ania81, mocno wierzę, że wszystko będzie dobrze! Ślę w waszym kierunku nieustające ciepłe myśli.

Aniu napewno wszystko będzie dobrze,bądzcie dzielni i silni.

Stokrotko dobrze że już zdrowiejesz,bo to nic fajnego kaszleć zwłaszcza w ciąży.

Byłam dziś u dwóch lekarzy.Najpierw ginekolog,zrobiła USG powiedziała że dzidziuś jest ale jest jeszcze bardzo malutki i nie zrobiła pomiarów,nie wiem ile mierzy,tutaj chyba jest inaczej,bo w pierwszej ciąży jak byłam w 5 tyg.to lekarka widziała zarodek i podała wymiary 2,5 mm,teraz tydzień 7 i tylko tyle że zarodek jest,to też dużo,bo zdarza się jajo puste.
Lekarz jeszcze powiedziała że ten antybiotyk który mi został przepisany nie jest za dobry w ciąży,ja jeszcze nie byłam w ciąży,więc lekarz przepisał choć wiedział że się z mężem staramy,noi teraz denerwuję się czy mógł jakoś zaszkodzić.

Lekarz ogólny widział moje wyniki,powtórzył badanie krwi w celu hashimoto,noi ma mi zmienić lek,nie wiem dlaczego.Nie dał skierowania do endykrynologa bo tak jak pisałam,tutaj łagodne postacie leczą lekarze rodzinni,nawet jak widać w ciąży.A wyniki mam w normie,bo pokazywałam też gince.

dziewczyny trzymajcie za nas kciuki, kto wierzący to niech się pomodli.. zeby wszystko było dobrze operację mamy w srodę lub czwartek, a we wtorek idziemy do szpitala.. dziś zadzwonił ordynator i nam powiedział, że Juluś został zapisany na operację serduszka.. oboje z mężem się poryczeliśmy.. mam nadzieję, że starczy nam sił..ja będę z Julkiem az do operacji, potem 2-3 dni nie będziemy mogli z nim być, będzie pewnie w śpiączce farmakologicznej,ale będziemy go mogli zobaczyć.. później ja z nim będę na oddziale.. niby pobyt w szpitalu ok tygodnia, ale zobaczymy, oby dobrze wszystko zniósł..strasznie się boimy..wspierajcie nas proszę choć dobrą myślą w te dni..

Dziewczyny dziękuję za gratulacje..:-) tez myslalam,ze maz bedzie chodzil dumny jak paw..a jak juz ochlonelismy itd zapytalam go czy sie cieszy,ze mamy siusiaka a on..no ciesze sie,ale drugie mogloby byc dziewczynka.. i wez tu z nim gadaj:-))

jak gin wczoraj powiedziala,ze widzi siusiaka to mi łzy polecialy..nie wiem czy to od goraczki czy ze szczescia..bo przeciez mi to bez roznicy czy synek czy coreczka..

owszem fajnie by bylo jakby byla parka ale jak bedzie 2 synkow bo 2 coreczki to raczej niemozliwe jak maz i gin widzieli siusiaka no to tez bedziemy sie cieszyli..najwazniejsze,ze sa zdrowe:-)

temperatura spadla mi po 22 i do rana nie mialam..o 6 rano tez nie mialam..o 8 juz tak..a o 9 byla jeszcze wyzsza.. zmusilam sie do sniadania choc nie mam zupelnie apetutu ale przy braniu lekow trzeba jesc bo na pusty zoladek to nie za bardzo no i przede wszystkim musze jesc dla maluszkow.. wzielam leki i zaraz ide dalej spac bo mnie juz sen goni..

mysle,ze w 25 dniu od owu bedzie juz widac seruszko.. wiec zaciskam..my kolejna wizyte mamy 30 stycznia:-)

Bombelkowa - dziekuje bardzo, mam jeszcze rocznego siostrzenca i jak siostra mi przywiozla 3 kartony ciuszkow po nim to nie wiem keidy zdaze to zalozyc:-))ale bede miala Cie na uwadze:-))

och ! jak ja bym tez chciała zobaczyć serduszko :(

Stokrotko gratuluję synka :) Mąż pewnie dumny chodzi co? :) Życzę, aby drugie z dzieci okazało się być dziewczynką :)

Ja czuję się dobrze, nie mam mdłości, piersi już tak mocno nie bolą. Jedynie ciągle zmęczona jestem, spałabym dzień i noc... Na wizytę umówiłam się 22 stycznia (wtorek) wieczorem. Ciekawa jestem czy już będzie widać serduszko. Teoretycznie będzie to 25 dzień po zapłodnieniu więc szanse są :)

hehe no to możecie na siebie liczyć w razie co :p

Stokrotko życzę parki, jeszcze nic nie jest przesądzone, może dziewuszka bardziej wstydliwa i się nie pokazała ;)

Iwonuś wiem co czujesz... Bo ja to zwariuje ze swoim organizmem chyba :( wczoraj wg mnie i wykresu jaki robie wszystkich objawów tempki itd owu miałam tydz temu, wczoraj rano lekkie plamienie i nadzieja,że może zaczeło się zagnieżdżanie, wieczorem niestety plamienie większe, dziś tempka troche spadła ale nie na tyle żeby oznaczało @ przez noc zero plamienia a rano to już tak. No i zgłupiałam zupełnie :( nigdy tak nie miałam, głupia już jestem z tym wszystkim :( brak obserwacji źle, obserwuje i co tez nic z tego nie wiem :(((( smutno

asia87 - dzięki Bogu mam RH + :) w ogóle z mężem mamy ta samą grupę :) O Rh+ :)

Koeżanka bierze leki od tego tygodnia. tylko u niej to złe samopoczucie objawia się wzmozonym biciem serca, podniesionym ciśnieniem i drętwieniem kończyn.

stokrotko gratuluję syneczka :)
Wiesz, że możesz cześc ubranek kupować niebieskich, jakby co jak nasz wyrośnie chętnie Ci odsprzedam conieco :)

Inne tematy z forum

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

kawa czy pijecie jesli tak to jaka? (77 odpowiedzi)

ja lubie z expresu a wy?