Choroba skóry - Twardzina... ktoś tez się leczy?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Witam,
u mojego męża prawdopodobnie wykryto twardzinę. Miał zmiany skórne " skóra jak u krokodyla" i brazowe plamy.
Po pobraniu wycinka w poradni przy szpitalu kolejowym wynik-obraz morfologiczny wycinka skórnego najbardziej odpowiada rozpoznaniu twardziny.
To znaczy ze to na bank ta choroba? maz dostał masci i ma się zjawic za 1 m-c do kontroli. Bez badań na krew i inne.
Wyczytalam w necie ze ta choroba ma 2 rodzaje organiczna i druga gorsza - atakująca wew. narządy. Zdziwiona jestem ze dermatolog od razu nie skierowała na dodatkowe badania.
Bedac na forum i czytając o teh chorobie ludzie mają leczenie dwuetapowe i naświetlania i masci. Tak tez lecza a Akademii medycznej. Mysle aby meża tam zapisać? Ktos ma jakies doświadczenia?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Choroba skóry - Twardzina... ktoś tez się leczy?

Bardzo wspolczuje mezowi tej choroby. Nie mam doswiadczenia z ta choroba. Mojej kolezanki mama zmarla na ta chorobe, ale to bylo ponad 20 lat temu, dzis medycyna poszla do przodu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

ja niestety z kolejowym mam złe doświadczenie, po pobraniu wycinka diagnoza choroba duhringa, leczenie dapsonem koszmar. Po miesiacu trafiłam do akademii na oddział alergologii i dermatologii ponieważ stan się pogarszał, wycinek i obalenie diagnozy kolejowego. Nowe leczenie i o niebo lepiej. Także jak możesz to idzcie do AM ale nie mówcie nic co u męża zdiagnozowano, aby nie naprowadzać lekarzy

Ojej bardzo Ci wspołczuje.:( zdrowia zycze.
U jakiej doktor byłas w kolejowym? mój maż u E. Zarazinskiej ( wg. opinii super lekarka) jak chodziłam z trądzikiem do B. Imko i ok.
Lecz 2 lata temu bylam u jakiejś innej i nawet na mnie nie spojrzała nie wychodząc z zza biurka:( Mialam mega łupież nawet nie podniosła głowy ba może bala się zarazić:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dr Zarazińska pobierała mi wycinek, a leczyła Błońska, obie maja b. dobre opinie, ale dermatologia ciężka sprawa albo się trafi z diagnozą, albo nie

dzięki za wiadomość
Tak ja tez liczyłam na trafna diagnozę u tej doktor
bo maż już pare lat co jakiś czas się bujał i prywatnie i tylko masci wypisywali i ona jedna dala na wycinek bo jak powiedziała z maściami to jest jak ze strzelaniem na oslep a musimy poznac zrodło.
Tylko się zastanawiam dlaczego jak jest informacja ze obraz wycinka odpowiada tej chorobie. Czemu nie dala na specjalistyczne badania? tylko masci zapisala i za m-c do kontroli? Przeoczenie czy na razie nie chce straszyć?
wiem ze na AMG to człowieka zbadają szczegółowo i maja tam naświetlania.
Maz tez dostał na wycinek guzka małego na plecach do poradni dermatologiczne w szpitalu marynarki wojennej w gdańsku a nie mogą się tutaj tym zając?

Jestes pewna ze to ta sama choroba? Twardzica ograniczona. Mój mąż ma ponoć tą odmiane- ograniczoną do skóry ( morphea)

tu z medycyny troszkę.

Twardzina (sclerodermia) jest chorobą układową o podłożu autoimmunologicznym, cechującą się stwardnieniem oraz zanikiem skóry,
tkanki podskórnej, zajęciem mięśni, układu kostnego i narządów ograniczoną do skóry (sclerodermia circumscripta, morphea)wewnętrznych. Etiopatogeneza schorzenia nie jest do końca poznana. Wyróżnia
się dwie postacie twardziny: oraz układową (sclerodermia systemica),
w której poza zmianami skórnymi dochodzi również do zajęcia innych narządów. Braun-Falco wyróżnia następujące postacie twardziny
ograniczonej: plackowatą, rozsianą, linijną (bardzo częstą u dzieci), drobnogrudkową, guzowatą, ograniczoną, pęcherzową, głęboką oraz tzw.
fascial morphea czy disabling pansclerotic morphea of children. Rozpoznanie kliniczne twardziny ograniczonej na ogół nie stwarza większego
problemu, jednak leczenie nie jest satysfakcjonujące. Bardzo ważne jest podjęcie leczenia w jak najwcześniejszym stadium, gdy zmiany
zanikowe w obrębie ognisk chorobowych nie są jeszcze mocno zaawansowane. W leczeniu twardziny ograniczonej zastosowanie znalazły
metody chemiczne (leki aplikowane zarówno miejscowo na skórę, jak i per os), fizyczne (fototerapia zmian chorobowych), balneoterapia
oraz leczenie klimatyczne.

Może ktoś jeszcze zmaga się z ta chorobą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Podnosze, może ktoś z Was zmagał się z tą chorobą?

Tak z morphea ja sie zmagam

jestem nowy leczę się od dwóch lat ostatnio pani doktor mnie załamała , twierdząc że to choroba nieuleczalna ,ale mam być dobrej myśli,wszędzie mi tak mówią,jestem po leczeniu peniceliną -20 dawek ,miałem złe przeciwciała ale dalej człowiek pozostał sam sobie..szara rzeczywistość ,jestwm załamany i niewiem co dalej robić,pozdrawiam.

Jesli to morphea to nie musi byc złe! Mam ja od 1986 roku.
Mimo przeciwciał czuje sie dobrze i mam zajęta tylko skore!
Powodzenia -głowa do góry ! Bedzie dobrze

Witaj byłam dzisiaj w klinice w Poznaniu twardzina ograniczona wypisała maści i za miesiąc do kontroli

Bardzo się boję!!!

Ja też

Zdaje się, że jest na to dosyć skuteczna metoda. Metoda wypróbowana i polecana przez dr Józefa Gawędę, który jest ordynatorem w Świętokrzyskim Centrum Reumatologii. Byłem na jego wykładzie. Zapraszam do kontaktu grzema69@o2.pl

ponoć biszolin, ... biszoft połtawski jest dobry

Ja mam od paru lat siniaki na tułowiu, teraz się okazało, że to nie siniaki tylko twardzina ograniczona. W srode ide do dermatologa i pewnie przypisze mi jakies masci. Ale mam podejrzenia, ze to moze byc ukladowa, poniewaz bieleja mi czasem palce z wyraznym odcieciem i mam wrazebie ze przelyk mam stwardnialy.

Daj znać jak Twoje zmagania z chorobą!?

Choroby skórne mogą być też wynikiem problemów z organami wewnętrznymi, więc polecam rezonans magnetyczny , które pomoże sprawdzić, czy nie jesteśmy nie dolega nam znacznie poważniejsze schorzenie. Wcześniejsza reakcja umożliwi bardziej precyzyjne leczenie, dzięki czemu wcześniej odzyskamy swoje zdrowie.

Inne tematy z forum

Łuszczyca - czy ktoś zna sposób na wyleczenie ? (41 odpowiedzi)

jak w tytule Łuszczyca - czy ktoś zna sposób na wyleczenie ? stosowałam już chyba wszystko...

Jakie tabletki na libido działają (36 odpowiedzi)

Witam, Swoje pytanie kieruję do kobiet, które miały okazje brać tabletki na libido. Mam 38 lat i...

Mały członek faceta (7 odpowiedzi)

Witam Otóż przez dłuższy czas seks nie sprawia mi przyjemności. Mianowicie zastanawiam się czy...