Co dziś na obiad cz. 23 - wiosenno-letnia :)

stary wątek http://forum.trojmiasto.pl/co-dzis-na-obiad-cz-22-wiosenna-t458943,1,310.html

Zapraszam do nowego wątku :)

_______

To rzućcie pomysłem na zupę ;) na wywarze z wędzonego boczku :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 23 - wiosenno-letnia :)

dzisiaj brak weny do gotowania więc pomidorowa z makaronem na słodko się gotuje ;;)

Kasia80 - dziękuję Ci bardzo za miłe słowa :)))) aż mi humor poprawiłaś ;) hehe :D
życie zmusiło mnie do gotowania ;) uczyłam się będąc w pierwszych klasach podstawówki :] chociaż wcześniej też coś próbowałam ;) do dziś pamiętam jak robiłam sałatę z kolorową posypką do ciast ;P i Mama z Ciocią musiały to zjeść ;) hehe :]
teraz dzięki netowi nie mam nudy w kuchni :] wyszukuję ciekawe przepisy i gotuję coś nowego :))) chociaż w domu z "naście" książek kucharskich ;P
gdybyś potrzebowała jakiś rad lub przepisu w w wersji łopatologicznej ;) - to pisz śmiało na priva :)

co do naszego wczorajszego obiadu.... hmmmmmmmm :)))) moja Mama chodzi i jęczy, że chce jeszcze ;) kiedy zrobię powtórkę :) zjadła swoją porcję i dokończyła Gabrysiową ;) hehehe :))) a to rzadko się zdarza :))) Młodemu nie podpasowały kotlety "schabowe" sojowe - zjadł ryż z sosem owocowym :)
w ogóle ten sos z owoców podsmażonych na maśle - PETARDA :) nawet ryż z tymi owocami może stanowić samodzielne danie :]
można jeszcze pobawić się dodatkam(imbir/kolendra/cynamon) :) następnym razem zrobię z truskawkami :]

gdyby ktoś chciał spróbować - przepis był na dużej paczce tych kotletów http://www.mojeorico.pl/zcms2/pl/produkty/test/97kotlety-sojowe-a-la-schabowe---duza-paczka :)

**** KOTLETY SOJOWE PO KRÓLEWSKU ****

8-10 kotletów schabowych Orico
2-3 jabłka
2-3 banany
4-5 plastrów ananasa
masło do smażenia
natka pietruszki do posypania
bułka tarta
curry

Kotlety sojowe gotujemy ok 8 minut w bulionie, a następnie odsączamy. Lekko oprószamy do smaku solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej z curry. Smażymy na złoty kolor.
Robimy sos z owoców: jabłka obieramy i z ananasami kroimy w kostkę, banany w plastry. Owoce obsmażamy na maśle, dodajemy do kotletów. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem.

Jako, że byliśmy wczoraj na działce - to kotlety usmażyłam w domu, ryż ugotowałam w domu i zabrałam w zepterze do podgrzania(przy podgrzewaniu podlałam go sokiem z puszki ananasa). Na działce zrobiłam ten sos :))))
jeszcze teraz jak o tym piszę, to czuję smak w ustach ;) hehehe :]

________
a na kolację zrobiłam wreszcie chaczapuri :] z sosem tzatziki :)

dzisiaj w planach ziemniaczki, buraczki zasmażane(tak dla odmiany ;)) i kotlety z karkówki :] resztę karkówki (kupiłam wczoraj 1,5kg) wsadzę w marynatę i będzie na sobotę na grilla :)

na kolację pizza z szynką i owocami (banan i ananas, który został z wczoraj) ;)

________

jutro w planie odmrażane gołąbki z sosem pomidorowym (odkryłam w Leclercu fantastyczny przecier pomidorowy w kartoniku, "ichni" ;) za 1,6zł! jest pyszny!!!) i ziemniaczkami :]

musimy zrobić miejsce w zamrażarce na kolejne woreczki koperku ;) już mam 3 litrowe woreczki :] i dzisiaj chyba ze 2 dojdą :] więc zapas na zimę zrobiony :]

AgusiaGda czy mogę do ciebie zapisać się na jakieś nauki gotowania. jak tak czytam to ty jesteś w tym niesamowita. Szkoda że ja nie potrafię gotować. Tylko kotlety ale jak długo można je jeść. Kurczę dziewczyno naprawdę jesteś dobra w tym co robisz.

ja robię roladki z piersi kurczaka ze szparagami wsosie musztardowym, do tego sałata z rzodkiewka, szczypiorem i ogórkiem z jogurtem naturalnym, ziemniaczki, a dla mnie kasza

U nas przez wczoraj i dziś gulasz z szynki z ogórkiem konserwowym,marchewką i cebula,mizeria i surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem,cebulą i koperkiem.

Teraz przygotowuję na grilla i jakąś sałatkę.

Jutro chińskie,a wieczorem tortille z kurczakiem.

Koza - dam znać :] pierwszy raz będę robić :] wczoraj kupiłam duże opakowanie (600g) kotletów sojowych :] i na opakowaniu byl m.in. ten przepis :] tak mi się spodobał, że dzisiaj próbujemy :]

daj znac Aga jak smakowaly te kotlety, to nie moja bajka zupelnie:) ale ciekawa jestem:)

czy sa juz kurki? ja bym chętnie zjadla sobie ziemniaki z sosem kurkowym:)

nie mam dzis weny, chyba kurczaka upieke, wkurza mnie czasem to codzienne wymyslanie obiadow, jeszcze zeby kazdy u mnie jadl to samo, to by bylo fajnie;)

Meggi-to musze wyprobowac opcje podudzia po zydowsku ;)

Makaronu nie mroze :) Co za problem ugotowac swiezy wtedy kiedy go potrzeba? Nawet nie trzeba go pilnowac ;)

Dzieki za przepis na golabki z kasza :) ale u mnie odpadaja ze wzgledu na lesne grzyby-jakos jestem z nimi poklocona ;)
--------
u nas dzisiaj nowe danie - kotlety sojowe o krolewsku :) (z sosem owocowym z jablek, ananasa i bananow smazonych na masle) z ryzem ;)

Agusia chciałas kiedys przepisy z wykorzystaniem kasz, mam super! Gołąbki z kaszą gryczana i grzybami:) Kapustke sparzamy jak na tradycyjne gołąbki, gotujemy kaszę gryczana( u mnie 3 saszetki) do tego dodajemy namoczone wcześniej suszone grzybki (porządna garśc) które siekamy i podsmażamy na masełku z cebulka, do tego siekana natka pietruszki ze 2 jajka , sól, pieprz i tym farszem nadziewamy kapustke(jak tradycyjne gołąbki) układamy w garnku i zalewamy rozrobionymi sosami KNORA grzybowymi, ja dałam 2, dusimy ok 15 minut. Robiłam dzisiaj są pyszniaste:) Farsz mozna ponoc robic tez z pieczarkami, warzywami i zamiast gryczanej dac inna kaszę. Smacznego:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja nie mroze
akurat makaron jest na tyle uniwersalnym dodatkiem, ze jak zostaje mi go za duzo to dodaje cos innego niz dzien wczesniej i zawsze powstaje nowe danie, jak nie na obiad to na kolacje.

ja dzis zrobie chyba makaron z lososiem wedzonym, creme fraiche i pietruszka, a dla dzieci z klopsikami bo lososia nie rusza :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Helo,
Mrozicie ugotowany makaron?? :)

Agusia tak dokładnie podudzia po żydowsku,nie dałam ani jajka ani mąki ponieważ piekłam to w piekarniku w rękawie razem z tą marynatą ;-).
Mąż pochwalił,więc było ok, a mój mąż twierdzi,że nie jest wybredny,a potem jak przychodzi co do czego,to marudzi he he (eh Ci faceci ) ;-P.

Ola - zaraz Cię znajdę ;)

Meggi - czyli podudzia po żydowsku? w tej samej marynacie tak? a co z jajkiem i mąką?

Nie znalazłam Cię Aga:(
zdjęcia w błocie już są....

Nie mam pomysłu na jutrzejszy obiad.Myslałam,że botwinka zostanie.

pierożki ruskie dzisiaj były, jutro chyba zupka...jarzynowa, kalafiorowa..

mięsko wyszło pierwsza klasa ;-) ale zrobiłam trochę inaczej tym razem marynata ta sama a zamiast piersi dałam podudzia i upiekłam w piekarniku w rękawie rozpływało się w ustach ;-D

O Aga,to Cię znajdę i wyślę zaproszenie.Luknij za kilka dni,robiłam fotki w błocie,w bagnach-wyszły rewelacja,powinnam w przyszłym tyg.już je mieć.
Co do blondu to nie znudził mi się,ale robiłam na czarne włosy i zniszczyło mi bardzo włosy,teraz schodze na naturalne i wtedy rozjaśnie pasemkami,już za około miesiąc będę mogła farbować na naturalne.

Z racji tego,że mam dosyc grillów dziś botwinka z jajkiem i puree z boczkiem i cebulka smażoną.
Wyszło tak dobre,że na jutro nie będzie zupy mimo,że ugotowalam cały duży gar.

Dzisiaj kurczak po żydowsku ziemniaki i surówka ;-))

U mnie dzisiaj karkówka upieczona w piekarniku ziemniaki ale stare bo cena młodych zwaliła mnie z nóg i do tego mizeria

właśnie ugotowałam krupnik na dwa dni :]

dzisiaj dodatkowo domowe frytki, jajko sadzone i mizeria :]

jutro pieczone skrzydełka w marynacie z miodu, keczupu, odrobiny oleju i przypraw :] i chyba znowu ugotuję buraki do zasmażenia ;) Gabryś codziennie mógłby jeść buraki ;) taką ma fazę :] a i ja bardzo lubię :]

Inne tematy z forum

jogurty-które lubicie, polecacie? (25 odpowiedzi)

zróbmy ranking jogurtów, które macie sprawdzone-przyzwoity, w naturalny skład, najlepiej...

Grzyby! (451 odpowiedzi)

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D...

pomysł na zupe (34 odpowiedzi)

rosół...pomidorówka...warzywna...krupnik...ile można:P czy macie jakies nowe ciekawe przepisy na...