Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

Ewa7777 proszę, podrzuć przepis na to spaghetti :))

a u mnie dziś od rana pachnie ciastem - piekę drożdżówkę z lodówki :))
a na obiad mamy dziś placki ziemniaczane w trzech wersjach: na słodko, z wczorajsza potrawką z indyka i ze śledziową śmietaną (mlecz śledzia uciera się z cebulą i śmietaną na gęsty sos, pycha sprawa:)))

udanego dnia :))

spagetti z łososiem, mascarpone i koperkiem.
Uwielbiam ten obiad, bo jest pyszny i robi się go 15 minut :-)

dzisiaj "niespodziewanie" Mąż w pracy chociaż miał mieć wolne...

my cały dzień "w terenie" ;P

nie miałam ani siły, ani ochoty, ani pomysłów - zrobiłam domowe frytki, popiliśmy mlekiem i tyle :]

Mąż po powrocie z pracy zjadł kanapki (nie miał czasu na przerwę), zagryzł kupnym keksem, popił herbatą i to był Jego obiad ;)

carbonara? przepis? pilssss :)

piersi z kurczaka sa na szybko:)
u nas dzisiaj na slodko bardziej ryz gotowany na mleku i smietance z dodatkiem banana jabluszka i cynamonu oby maly zjadl bo mi brak pomyslow zeby jadl obiady cwaniak maly.

wczoraj też na szybko było spagetti bolonese - dziś już makaron jest ble... dodam, że musi być mięso...
ajajaja no nie wiem....
naleśniki z mięsem?
nie mam pomysłu zupełnie

a ja poprosze prosty przepis na Spagetti Carbonare :)

a coś na bardzo szybko i nie spagetti - macie pomysł??

Wczoraj nie bylo obiadu - szlam do kina, wiec na szybko kanapka, maz sam sobie cos modzil w kuchni.

Dzis chyba spaghetti a'la primavera z domowym peznoziarnistym pieczywem czosnkowym...

Jutro tajskie czerwone curry z pieczarkami, cukinia i sojowym "kurczakiem" podane z ryzem.

a u nas dziś potrawka z indyka z pieczarkami, ziemniaki i marchewka z groszkiem na ciepło :))

Dzisiaj naleśniki jutro gołąbki

Przepisałam przepisy na ciasteczka i postanowiłam upiec je w najbliższym czasie. Nie wiem tylko, czy zdecydować się na maślane czy owsiane :-))

A na obiad była u nas dziś zupa ryżowa na skrzydle indyka.

U nas kotlaty z piersi, ziemniaczki z koperkiem
i surowka z rzepy bialej z jablkiem

"a nie mówiłam?" ;P
cieszę się, że smakowały :]

ciasteczka maslane z Agusi przepisu wypróbowane he no i wyszly mi jupi:)) potwierdzam, łatwe szybkie i pyszne:))
obiadek ten co wczoraj jedynie modyfikacja bo surówka z selera z rodzynkami.

u nas wczoraj był krupnik :] a później (Mąż na wynos do pracy, u nas obiado-kolacja) makaron z sosem "bolońskim" ;) (mięsko mielone, cebula, czosnek, pomidory z puszki, koncentrat, pieczarki, tarta marchewka i przyprawy)

Madaflay i Yvonne - podaje przepis :] kotlety są super :] albo jak jest nadmiar czerstwego pieczywa albo jak koniec miesiąca i wiatr hula w lodówce ;P lub ot tak - jak chce się zjeść coś innego :]

mój Mąż stwierdził, że chce częściej takie kotlety :] i nawet ze świeżego chleba :]

****** KOTLETY Z CHLEBA ******

- chleb pokruszyć ja dla ptaków :] (Sis podająca mi przepis robiła z 1,5 bochenka, ja dałam 1 cały bochenek zwykłego chleba, 2 kajzerki i 4 duże kromki chleba pszenno-żytniego i wyszło mi 12 kotletów)

- zalać dużą ilością mleka (u mnie wyszło ok 1,5 litra) i odstawić na pół godziny

- odcisnąć chleb(partiami kładłam na gęstym sitku i dociskałam), można przemielić - ale ja i moje Sis tego nie robiłyśmy ;) i uważam, że nie ma potrzeby ;]

- do odciśniętego chleba dodać 2-3 ząbki czosnku i przyprawy (osobiście dałam sól, pieprz, mielony kminek, czerwoną słodką paprykę) oraz 1-2 jajka, wymieszać.

akurat u nas obu w tym czasie następowała przerwa :] na jakieś 2-3 godziny :] masa w tym czasie dobrze się przegryzła :] ale w oryginale chyba tego nie ma ;)

- dalej formować kotlety i smażyć na złoto :]

ja zrobiłam sos pieczarkowy (na patelni podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę i pieczarki, w garnku zrobiłam zasmażkę - na maśle podsmażyłam mąkę, w pół litrowym kubku wrzątku rozpuściłam kostkę rosołową, i ciągle mieszając zasmażkę trzepaczką podlewałam ją bulionem, jak podstawa sosu była gotowa - dodałam podsmażone pieczarki z cebulką, garść siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, świeżo zmieloną gałkę muszkatołową)

jeśli zostanie Wam jakiś sos od mięsa - też jak najbardziej pasuje :]

następnym razem dodam do masy chlebowej posiekanego koperku :] a może i cebulkę z pieczarkami? korciła mnie też czerwona papryka - krojona w malutką kosteczkę :P

dzisiaj na obiad krupniku ciąg dalszy :] + kupne krokiety ze szpinakiem :]

zapiekanka rybna

~lipunia ale smaczny obiad, a te makaroniki mmm.. mozna prosic przepis?

~AgusiaGda - wlasnie, podaj link to tych kotletow z chleba z sosem grzybowym - w wegetarianskim gospodarstwie taki przepis na wage zlota;)

Ja juz po polmaratonie, w niedziele po wyscigu jedlismy lunch na miescie, a potem rozne dziwne rzeczy do konca dnia, glownie duzo weglowodanow, ale raczej neutralne smaki bo organizm odmawia jedzenia po takim wysilku.
Wczorak burgery wegetarianskie z meksykanska salsa (z Lidla, zostala jeszcze z zeszlego tygodnia), pomidorami i salata na pelnoziarnistych bulkach, do tego talarki ziemniaczane.
Dzis leniwie i niezdrowo;) - salatka grecka i pizza.

zapiekanka z brokuła, kurczaka i pieczarek, do tego ryż :-)

U nas był bigos :)

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??