Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

u nas ziemniaczki z koperkiem, marchewka z jabluszkiem i majonezem i kotlety mielone z indyka.
teraz zrobilam ciasteczka a raczej makaroniki czekoladowo kokosowe.

Agusia, podaj przepis na kotlety z chleba.
Brzmi intrygująco.

U nas frytki, pieczone kawalki piersi kurczaka w cornflaksach
i surowka meksykanska

witam, witam :))
jak tam dzisiejsze wyczyny kulinarne sie mają? ;))

ja, zgodnie z zapowiedzią, robię steak&kidney pie
to moje pierwsze podejście, robię wg tego przepisu
http://www.videojug.com/film/how-to-make-steak-and-kidney-pie

dałam łopatkę wołową i nerki cielęce
i wiecie co, to nadzienie - poezja!! teraz siedzi w piekarniku na 2h i pachnie rewelacyjnie :)))
polecam ten przepis!

i chyba sie skuszę na trochę, choć ja z tych "obrzydliwych" i wizja nereczek w mieszaninie nieco mnie hamuje ;)))

a na deser zrobię jabłka w cieście francuskim :))

pozdrawiam :))

zapiekanka ziemniaczana z cukinią i kurczakiem

Sylwia - cieszę się, że tarta smakowała :] też byliśmy zdziwieni jaka jest syta :]

u nas dzisiaj pierwszy raz ;) kotlety z chleba :] z sosem pieczarkowym :] do tego surówka (wczoraj kupiłam buraczki i marchewkę z chrzanem - nie wiem którą wybiorę)

hello wszystkim :))

wczorajsza tarta smakowała baardzo :)) bardzo sycąca i pyszna :))

u nas dziś pyszności z parowara: kurczak z warzywami, do tego sos kaparowy ( zostało mi z wczoraj nieco sosu beszamelowego, wykorzystam go jako bazę); a na deser amerykańska babka, z polewą waniliową

a jutro na życzenie męża robię steak&kidney pie , zaś dla siebie usmażę racuszki:))

ziemniaki, kotleciki z piersi kurczaka i fasolka szparagowa.

aha to już wczoraj zrobiłaś nie zwróciłąm uwagi. To zrobię je w końcu ,może dzisiaj lub jutro :] myslę żeby dodać do nich musli i słonecznik bo mam akurat o i orzechy włoskie tez mam.

ciasteczka owsiane były pyyyszne :] wieczorem zniknęły ;P (przy oglądaniu "Prawo Agaty") ;P

dodałam do nich troszkę posiekanych orzechów włoskich, wiórków kokosowych i czekoladowych :P

ja dziś karkówke w sosie podaną z kasza jeczmienną i z surówką tylko jeszcze nie wiem jaką
Agusia daj znać jak ci wyjda te ciasteczka bo tez sie do nich przymierzam

na dzisiaj będę szykowała gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym z dodatkiem kilku suszonych grzybków.

Lipunia - mi za każdym razem wychodzą ;P ale zmodyfikowałam oryginalny przepis dodając jajko i żółtko :] http://dziendobry.tvn.pl/video/kokosanki-i-inne-smakolyki-do-kawy,1,newest,15248.html właśnie czytając komentarze, że ciasteczka się rozpływają na blaszce ;)

Alana - pulpeciki robię (tak jak i kotlety mielone) wg natchnienia lub tego co mam w domu :] tzn. nigdy nie daję samego mięsa :] ZAWSZE dodaję podsmażoną cebulkę i/lub pieczarki i/lub koperek :] zresztą podobnie z kotletami mielonymi :]

mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, dodatkami (cebula/pieczarki/koperek), przyprawami(sól - ja daje jarzynkę zamiast soli, pieprz), jajkiem :]

uformować malutkie kuleczki (oczywiście zwilżać ręce wodą aby mięso nie lepiło się do rąk) :] jeśli je lekko spłaszczysz i usmażysz - powstaną rewelacyjne maleńkie kotleciki - super sprawa na imprezkę ;) takie dosłownie na jeden kęs :]

jeśli masz rosół - odlej trochę do mniejszego garnka, zagotuj i włóż pulpeciki. Niech się ugotują :)
jeśli nie masz - kłania się kostka rosołowa ;P

i teraz są 2 szkoły robienia sosu :]

prostsza - do miseczki wsyp łyżkę mąki, dodaj trochę zimnej wody i dokładnie rozmieszaj (ja to robię właśnie w miseczce za pomocą takiej trzepaczki http://allegro.pl/trzepaczka-do-piany-zwykla-i-praktyczna-fackelmann-i2154696444.html bo jak robiłam w kubeczku i łyżeczką, to zawsze jakieś grudki mi zostawały) :] pomału wlewaj do pulpetów i mieszaj sos - żeby miał odpowiednią gęstość :] ciężko mi powiedzieć ile tej mąki będziesz potrzebowała (zależy od ilości smaku w którym będą pulpeciki)
na koniec dodaj pęczek posiekanego koperku :]

trudniejsza opcja - wyjmujesz na chwilę pulpeciki żeby mieć łatwy dostęp do smaku, w którym się gotowały.
na patelni podsmażasz grubszy plaster masła i trochę mąki (robię na oko ale powiedzmy 1-2 łyżki) - tak żeby mąka leciutko się zezłociła, cały czas mieszając.
Następnie (CAŁY CZAS MIESZAJĄC ABY NIE POWSTAŁY GRUDKI) wlewasz smak - tak żeby ta mąka z masłem "rozpuściły" się :] przelewasz wszystko do smaku, wrzucasz pulpeciki, dodajesz koperek ;] możesz jeszcze doprawić (pieprz, gałka muszkatołowa)
(czyli tu trzeba zrobić beszamel z bulionem)

AgusiaGda chyba Ty pisałaś o pulpecikach w sosie koperkowym , dałabyś swój przepis ? :)

a zawsze wychodza te maslane?jesli tak to kiedys wyprobuje he bo dwa razy probowalam z innego przepisu i he rozplynely sie na blaszce:)

ja będę robiła z przepisu Lullu :] http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-ciasteczka-owsiane-t169979,1,16.html

od siebie polecam:

***** CIASTECZKA MAŚLANE *****

Ciasteczka maślane w cukrze

Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru (ja daję mniej - 100g tylko do ciastek z kakao)
cukier waniliowy lub cukier migdałowy, lub kakao
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko

Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę, jajko, żółtko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.

zawsze zagniecione ciasto (jeszcze bez dodatku cukru waniliowego/migdałowego lub kakao) dzielę na 2 części i robię ciastka w 2 kolorach :] jedne z kakao (tu trochę więcej cukru) i drugie z cukrem migdałowym :]

pyszne, smaczne i szybkie :]

U nas choroba wiec rosół na kurze.

hehe Agusia ja wczoraj robilam takie ciastka http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/Ciasteczka-czekoladowo-owsiane bez-pieczenia.html
a dzin wczesniej cytrynowo zurawinowe tez pyszne:))

dzisiaj ciąg dalszy łazanek :] Mąż dostał na wynos do pracy :]

a my z Gabrysiem ubieramy się i idziemy po zakupy - będziemy robić ciastka owsiane :]

Wczoraj zupka pomidorowa, dzisiaj kurczak pieczony z cebulką, jabłkiem i śliwką ziemniaczki i kapusta czerwona zasmażana. jutro pizza i ciacho francuskie ze śliwkami

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??