Lipunia - mi za każdym razem wychodzą ;P ale zmodyfikowałam oryginalny przepis dodając jajko i żółtko :]
http://dziendobry.tvn.pl/video/kokosanki-i-inne-smakolyki-do-kawy,1,newest,15248.html właśnie czytając komentarze, że ciasteczka się rozpływają na blaszce ;)
Alana - pulpeciki robię (tak jak i kotlety mielone) wg natchnienia lub tego co mam w domu :] tzn. nigdy nie daję samego mięsa :] ZAWSZE dodaję podsmażoną cebulkę i/lub pieczarki i/lub koperek :] zresztą podobnie z kotletami mielonymi :]
mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, dodatkami (cebula/pieczarki/koperek), przyprawami(sól - ja daje jarzynkę zamiast soli, pieprz), jajkiem :]
uformować malutkie kuleczki (oczywiście zwilżać ręce wodą aby mięso nie lepiło się do rąk) :] jeśli je lekko spłaszczysz i usmażysz - powstaną rewelacyjne maleńkie kotleciki - super sprawa na imprezkę ;) takie dosłownie na jeden kęs :]
jeśli masz rosół - odlej trochę do mniejszego garnka, zagotuj i włóż pulpeciki. Niech się ugotują :)
jeśli nie masz - kłania się kostka rosołowa ;P
i teraz są 2 szkoły robienia sosu :]
prostsza - do miseczki wsyp łyżkę mąki, dodaj trochę zimnej wody i dokładnie rozmieszaj (ja to robię właśnie w miseczce za pomocą takiej trzepaczki
http://allegro.pl/trzepaczka-do-piany-zwykla-i-praktyczna-fackelmann-i2154696444.html bo jak robiłam w kubeczku i łyżeczką, to zawsze jakieś grudki mi zostawały) :] pomału wlewaj do pulpetów i mieszaj sos - żeby miał odpowiednią gęstość :] ciężko mi powiedzieć ile tej mąki będziesz potrzebowała (zależy od ilości smaku w którym będą pulpeciki)
na koniec dodaj pęczek posiekanego koperku :]
trudniejsza opcja - wyjmujesz na chwilę pulpeciki żeby mieć łatwy dostęp do smaku, w którym się gotowały.
na patelni podsmażasz grubszy plaster masła i trochę mąki (robię na oko ale powiedzmy 1-2 łyżki) - tak żeby mąka leciutko się zezłociła, cały czas mieszając.
Następnie (CAŁY CZAS MIESZAJĄC ABY NIE POWSTAŁY GRUDKI) wlewasz smak - tak żeby ta mąka z masłem "rozpuściły" się :] przelewasz wszystko do smaku, wrzucasz pulpeciki, dodajesz koperek ;] możesz jeszcze doprawić (pieprz, gałka muszkatołowa)
(czyli tu trzeba zrobić beszamel z bulionem)