Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

kotlety panierowane z mortadeli, danie jak z prl'u

szaszłyki z kurczakiem, polędwiczką, bananem, ananasem, cebulką, boczkiem, papryką i do tego ryż

A u nas karkowka w sosie wlasnym plus pieczarki z cebulka i
ziemniaczki, buraczki..
jutro pewnie to samo...bo 1 kg miesa zrobilismy;-)

Wczoraj kolacja na miescie byla palce lizac - ta tajska restauracja jest super! Chociaz - zamowilam salatke z papai na przystawke, ktora jadlam juz wiele razy, w roznych miejcach - byla tak ostra ze myslalam ze oszaleje. Masakra.

Jutro biegne polmaraton, wiec dzis "ostatnia wieczerza" przed wyscigiem, zawsze jem w przeddzien to samo zeby nie kusic losu (i zoladka;) - makaron z domowym sosem putanesca, ale zamiast anchovies daje stek z tunczyka z puszki.

Tarta brzmi smakowicie Agusia;)

u nas dzisiaj spaghetti z tuńczykiem zobaczymy czy maly cos zje:)ostatnio nie bardzo ma chec na jakikolwiek obiad:)

ja robie paszteciki z miesem:D:D i zupke burakowa;)

bardzo proszę :)))) http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/tarta_ze_szpinakiem_lososiem/przepis.html

z tego co pamiętam zamiast śmietanki kremówki dałam mascarpone :P

szpinak zrobiłam jak zawsze - z czosnkiem i śmietaną :]

i ciasto kruche robiłam swoje ;P nie z przepisu :]

Agusia, czy mogę prosić o przepis na
tartę ze szpinakiem i łososiem, pod pierzynką z sosu beszamelowego ? ;))
w niedziele goszczę teścia i chcę zabłysnąć... :))

Hehe, no chyba musisz oświecić;) Też znam parę osób "podających się" za wegetarian, a jednoczesnie podjadających a to rybkę, a to kurczaczka. Jest to jednak sprzeczne z definicją wegetarianizmu (chociażby z PWN-owskiego słownika).

Jedna z moich koleżanek jest "prawdziwą" wegetarianką, i często jej się zdarzało, że ktoś próbował częstować ją rybą, i był bardzo zdziwiony, że odmawia.

Także myślę, że najbezpieczniej zapytać takiego "wegetarianina" co on pod tym pojęciem w ogóle rozumie, bo potem są nieporozumienia:) I gość siedzi nam głodny przy stole, podjadając samą sałatę;)

u nas dzisiaj maly strajkuje, zupa rybna i ziemniaki z jajem sadzonym.

wczoraj - schabowe z nadzieniem pieczarkowym, ziemniaki i pyszna surówka z pekinki z marchewką, jabłkiem, pomidorem (sos jogurtowo-majonezowy)

dziś - naleśniki z nadzieniem ruskim.

u nas dzis leczo z cukinia :)
a jutro łazanki - Agusia, narobiłaś mi apetytu :)))

U nas łosoś z ziemniaczkami pycha i do tego buraczki :)

wczoraj stanęło na kotletach z piersi :) w "bogatej" panierce :) tzn. pokruszone krakersy, płatki jęczmienne, otręby 4 zbóż, sezam i siemię lniane :)
do tego ziemniaczki z masełkiem i koperkiem i surówka :)

dzisiaj kotlety schabowe też w jakiejś super panierce ;) od dawna nie używam samej bułki tartej :]
do tego mizeria i frytki domowe :)

jako, że miałam trochę nie zjedzonej wędliny nadającej się do zesmażenia i pół kapusty - dokupiłam pieczarki, dodałam cebulę :] i mam podstawę łazanek na jutro (a może i pojutrze?)

dziś kupiłam też mięsko mielone - zrobię sos z cebulką, pieczarkami, czosnkiem, papryką, pomidorami :] i mnóstwem ziół :] zawekuję w słoikach - bo nie wiem kiedy uporamy się z łazankami ;P

na przyszły tydzień planuję zrobić kotlety z chleba :))) wczoraj pierwszy raz o nich usłyszałam od mojej Sis :)))) a może właśnie zjemy je z sosem z mięska mielonego?

u nas dzis i jutro kotlety jajeczne ze szczypiorkiem, młode ziemniaczki z koperkiem i sałata z rzodkiewka, ogórkiem, szczypiorkiem i śmietaną...czyli wiosenny obiad:)

Dzięki bardzo :)

Aga - jak wrzucisz próbną kluskę do wrzątku i się rozpadnie - tzn. że jeszcze trzeba dosypać mąki :]
właściwie ma być taka dość gęsta breja ;)

hehehe :P nam została cała miska klusek ;) i tak zachodziłam do kuchni cały wieczór... i dzisiaj rano robiąc śniadanie (sałatka z serka wiejskiego, tuńczyka, rzodkiewek i ogórków konserwowych + świeżego) podjadałam :P

i zostało pół miski :P

zawsze ziemniaki mieliłam w robocie kuchennym :] i nie odciskałam soku :]

teraz robiłam w sokowirówce :]

pierwszego dnia dałam tylko 1/3 wyciśniętego soku z ziemniaków + skrobią :] dzięki temu nie musiałam dosypywać dużo mąki :P ale i przez to wyszło mało klusek ;) za to były przepyszne :]

wczoraj dałam 3/4 soku ;) i skrobię - na duży gar ziemniaków (obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki) zużyłam 3/4kg mąki :]
też były pyyycha :]

Aga - ziemniaki surowe zetrzeć lub przemielić, dodać sól, pieprz i mąkę - "ciasto" ma być bardziej gęste niż rzadkie :P
w dużym garze zagotować wodę, osolić :] na talerz wyłożyć kilka łyżek "ciasta" - i łyżką zsuwać do wody takie nie za duże kluski :] zamieszać żeby nie przykleiły się do dna :] jak wypłyną - są już dobre :]

kluski wybrać i włożyć do miski, dodać 1-2 łyżki skwarek z cebulką, wymieszać :] a na talerzu każdy dodatkowo posypuje twarogiem :]

czasem w przepisach jest jeszcze jajko - ale wtedy kluski wychodzą twarde :P

u nas dzisiaj musi być coś na szybko - kupię pierś albo plastry schabu na kotlety :] surówka gotowa ;) (robiłam w niedzielę słynną kapustę) do tego ziemniaczki i będzie obiad :]

AgusiaGda, podaj przepis na te kluski szare, jeśli to możliwe- z przybliżonymi ilościami składników- ewentualnie napisz jaką konsystencje powinno mieć gotowe ciasto.

U mnie dziś pomidorówka z makaronem, a na drugie ziemniaczki, schaboszczaki i marchewka z groszkiem.

Na jutro zostanie jeszcze pomidorówka, a na drugie może placki ziemniaczane ze śmietaną z koperkiem i wędzonym łososiem.

Agusia dawaj tą NOWĄ metodę... te Kluski uwielbiam... tylko mój mąż nie za bardzo, bo twierdzi, ze są zapychaczami... więc robię dla siebie... na obiad, śniadanie i kolację...

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...