Dawny Swissmed, poród 2015

Od jakiegoś czasu czytam wątek o porodzie w prywatnej placówce w Gdańsku. Decyzja o porodzie w państwowym szpitalu już podjęta, nie dam rady dojechać np.do Łodzi. Jednak nie wiem czy mi się nie odwidzi jeśli "swissmed" się reaktywuje.

Link do starego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dawny Swissmed, poród 2015

Wikeszej bzdury nie czytalam !!! rodzilam pierwsze dziecko w swiss i bylam mega zadowolona, z drugim mialam CC na Zaspie w zeszlym roku ze wzgledu na to ze swiss zamkneli i zlego slowa nie powiem ! powiem wiecej, ciesze sie ze zamkneli swiss bo przynajmniej zaoszczedzilam 7 tys !!! warunki identyczne jak w swissmedzie, jedynie nie bylo toalety w sali i tv. to jedyna roznica. lekarze super, ciecie extra, wogole kobiety po cc i po sn leza na innych oddzialach takze nie wiem jak mozliwe zebys lezala z dziewczyna po sn na jedenj sali. Mleka bralam z lodowki ile chcialam, polozne mega pomocne, pomagaly ubierac dziecko w pierwszej dobie, pomagaly wstac, dojsc do lazienki. Po cc trzeba szybko zaczac sie ruszac, chodzic a niestety jedna czy dwie polozne nie sa w stanie pomagac wszystkim. Polozna przychodzila do mojej sali co jakis czas sprawdzac czy wszytsko ok, drzwi byly otwarte cala noc u nas w sali, co chwile zmiana kroplowki z lekami przeciwbolowymi, a jak mnie bolalo mocno to dawaly ile chcilam lekow. Jedzenie lepsze niz w knajpie ! wielkie porcje, zawsze na obiad zupa i drugie danie i naprawde pyszne. zreszta po CC na poczatku je sie tylko kleik i suchary i wszedzie tak jest w kazdym szpitalu. codzinnie rana przemywana i zmieniany opatrunek. a sutki zawsze bola na poczatku karmienia. Boze jak to matki malo wiedza , szczegolnie te ktore rodza po raz pierwszy... masakra.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: powikłania po cięciu cesarskim

~d. "CC jest OPERACJĄ i KONIECZNOŚCIĄ, a nie metodą z wyboru przy porodzie."
Urodziłam bliźniaki przez CC i jak będę kiedyś znowu w ciąży też tak urodzę czy Ci się to podoba czy nie :-) Lubisz cierpieć nic mi do tego ale zmuszanie do tego innych to perwersja.. Zachowujesz się jak młoda lekarka która myśli że wszystkie rozumy pojadła... do czasu SWOJEGO pierwszego trudnego porodu..aż kusisz los takimi wypowiedziami o CC ;-))

"CC na życzenie to totalna głupota, porównywalna do wycięcia wyrostka robaczkowego tylko dlatego, że kuzynka miała kiedyś zapalenie."

Jeśli moje zdrowie psychiczne i być może fizyczne to dla Ciebie głupota to masz poważny problem z empatią.. na to się raczej nic nie poradzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy dla ciebie "prywatnie" znaczy w stodole bez sprzętu i wykwalifikowanych lekarzy? Zapewniam cię, że w szpitalu prywatnym jest wyselekcjonowana kadra, sami specjaliści oraz wszelki niezbędny sprzęt do ratowania noworodków, w razie problemów położnicę i dziecko można przewieźć do szpitala o wyższym stopniu referencyjności. Po to są właśnie kwalifikacje, żeby kadra mogła zdecydować, czy dany "problem" zdrowotny dyskwalifikuje do porodu w danej placówce, czy nie - tutaj najwyraźniej stwierdzono, że wielowodzie takim przeciwwskazaniem nie jest.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mnie też

podziwiam. z wielowodziem/komplikacjami rodzic prywatnie. szok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

Ja jestem kolejna pacjentka ogromnie zadowolona z porodowki Clinica Medica. Rodzilam 30 stycznia przez cc, z powodu narastajacego wielowodzia zostalam przyjeta na oddzial kilka dni wczesniej (poniewaz bylo to przyjecie ze wskazan medycznych, nie zostalismy za ten pobyt obciazeni). Opieka rewelacyjna, wszyscy niezwykle troskliwi i "na zawolanie", jedzenia podaja tyle, ze nie trzeba samemu sie dokarmiac. W moim przypadku musiano przeprowadzic operacje wczesniej, niz w planowanym terminie, poniewaz maly przestawal sie ruszac w brzuchu (37 tydzien). Na dyzurze byla wowczas doktor Mlodzianowska, specjalnie przyjechal tez zastepca ordynatora doktor Wajlonis, zeby podjac decyzje. W tym calym stresie wiazacym sie z koniecznoscia naglej operacji, zapewniono mi takie poczucie bezpieczenstwa, na ile tylko bylo to mozliwe. Cale szczescie wszystko poszlo sprawnie, malutki byl pod czujna obserwacja neonatologa, zostalismy wypisani po trzech dniach. Jestem ogromnie wdzieczna calemu personelowi.

Warunki pobytu bez zarzutu, przez caly czas lezalam w sali sama, gdy chcialam sie przespac po porodzie, pielegniarka zabierala malucha do siebie.

Bardzo polecam, pracuja tam naprawde ludzie oddani temu, co robia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z przyjemnością dołączam do grona zadowolonych mam rodzących w Salve w Łodzi! W czwartek wróciliśmy z maluszkiem do domu. Synuś przespał całą drogę, widocznie szum i ruch auta działają usypiająco ;)
Szpital po prostu super, życzyłabym wszystkim kobietom, żeby mogły rodzić w takich warunkach, zresztą uważam, że te warunki tak naprawdę są po prostu normalne, nie jakiś tam niewiadomo jaki luksus i tak właśnie powinno być standardowo w każdym publicznym szpitalu, ale rzeczywistość mamy jaką mamy... Jeśli chodzi o cesarkę to podsumuję to tak: moja położna środowiskowa jak zobaczyła ranę i że nie musiała ściągać mi żadnych szwów to aż wywaliła oczy i powiedziała, że to jest istna plastyka i że jakiś artysta mnie tak ciął (a był to oczywiście dr. Wiliński). Już w dni cięcia wstałam z łóżka , chodziłam, wzięłam prysznic, 3 dnia praktycznie nie potrzebowałam już leków przeciwbólowych, oczywiście zdaję sobie sprawę, że to może być kwestia indywidualna i nie każda kobieta może tak znosić operację. Położne super, wszystkie bez wyjątku. Opieka lekarska cały czas na najwyższym poziomie, nawet nie zliczę ile razy i ile lekarzy było u mnie każdego dnia, podobnie z badaniami maluszka. Jedzenie pyszne (obiad wybierany z menu), dla dziecka dostępne jest wszystko pod dostatkiem (ubranka, pieluszki, kocyki, Pampersy, mleczko Hipp, kosmetyki też głównie Hipp czyli dobrej jakości ;) ), dla matki również podkłady i podpaski, radzę jedynie zaopatrzyć się w swoje majtki siateczkowe i stanik do karmienia bo tego akurat nie dali. Dzieciątko standardowo na 1 noc jest zabierane pod opiekę położnych, ale w czasie kolejnych nocy jeśli początkująca mama wciąż ma problemy lub jest przemęczona, to też bez żadnych wyrzutów może liczyć na pomoc w opiece (choć oczywiście lepiej nie nadużywać pomocy tej kobietki dyżurującej w nocy bo zawsze ma kilka maluszków pod opieką i też nie jest jej lekko, nie mówiąc już o tym, że lepiej samemu się wprawiać w opiece). Dzieci w 2 dobie są kąpane. Odwiedziny od 8 rano do wieczora bez ograniczeń. No to chyba tyle z moich doświadczeń, mam nadzieję, że pomogłam komuś dokonać wyboru. Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Aha, no i tego właśnie się obawiałam. Cieszę się, że nie odwołałam Łodzi, jadę w sobotę, ciecie zaplanowane na poniedziałek, obym dotrwała, bo szyjkę macicy już mam miękką i z leciutkim rozwarciem a to dopiero początek 39tc aaaaa!!! Leżę grzecznie w domu na relanium, nospie i magnezie i modlę się żeby mi się poród szybciej nie zaczął he he.

A z nowości to czytałam ostatnio, ze INVICTA planuje w Sopocie wybudować nowiutki szpital ginekologiczno-położniczy!!! A więc Clinica Medica będzie miała konkurencję, no i dobrze, może w Inviccie będą mieli umowę z NFZ i co za tym idzie mniejsze ceny!

Artykuł o planowanej budowie szpitala:
http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/1,35636,19472442,w-sopocie-znow-beda-sie-rodzic-dzieci-invicta-zbuduje.html

Hej Dziewczyny, jestem na początku ciąży, ale mam nadzieję, że będzie wszystko ok ;)
Kiedyś chciałam rodzić w swissmedzie, ale zamknęli. Jak się ucieszyłam, że CM otworzyła taki oddział i to w Gdyni tak blisko ;) już bałam się, że będę musiała wybierać jakiś szpital państwowy i przechodzić dodatkowy stres.

Przejrzę sobie wątek, może ktoś już ma jakieś opinie o CN :) bo powiem Wam, że oferta cenowa jest atrakcyjna, ponieważ w cenie są wszystkie potrzebne badania kobiety i opieka po urodzeniu.

Ps. U kogo w Gdyni prowadzicie ciąże? Znacie może ginekologa Maksymiliana Kurkowskiego ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szkoda że doktor Jerzy Karaś nie jest w nowej klinice w swiss był i mnie ciął
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zrezygnować z zaspy i jak najbardziej jechać do Łodzi. Jeżeli chodzi o zaspę, co nie jest największym problemem, to umycie się po cc graniczy z cudem - nie ma gdzie powiesić kroplówki, o co oprzeć i itp, problem z dostępnością sprawnego wc, terror laktacyjny - człowiek się czuje jakyby jakieś przestępstwo popełniał biorąc mleko z lodówki). W większości położne mało pomocne. Dziecko 30 min. po cc jest kładzione na piersi, co jest wspaniałe, ale później wszyscy wychodzą, nie można się ruszyc i dziecko płacze. Nie spi cały czas. Nikt nie pomaga, nikt nie sprawdza czy w nocy matka nie usnęła przy karmieniu i nie upuściła dziecka, co może się zdarzyć. Z racji tego, iż na żadną pomoc nie można liczyć, to nie spałam ponad 4 doby praktycznie w ogóle zajmując się dzieckiem. Poza tym zostałam za mało znieczulona i ból przy wyciąganiu łożyska był okropny. Cewnik został założony nieprawidłowo i mocz się lał pode mnie. Jak zawołałam położną przed wjazdem na CC, to była oburzona że sobie coś ubzdurałam, dopiero uwierzyła jak zobaczyło, że byłam cała mokra. Otwierałam drzwi na noc, żeby w razie czego ktoś wiedział co się dzieje - położne zamykały drzwi żeby płaczu dziecka nie było słychać. Leżałam na sali z dziewczyną po sn - nikt się nią nie interesował i nie zaglądał jej w krocze. Tabletki przeciwbólowe brała ode mnie, ponieważ nie mogla się ruszyć z bólu (nie prosiła lekarzy bo się bała, że ją dłużej zatrzymają, a tego nie była w stanie znieść). To nie hotel, ale jedzenie niejadalne i w głodowych porcjach. Nie można znaleźć żadnego lekarza aby o coś zapytać. Obchód polega na tym, że lekarz wchodzi i się pyta czy ok - czyli na subiektywnych odczuciach pacjentki - nie ma oględzin. Jak można zrobić wszystko przy sobie to da się przezyć, ale jak jest się skazanym na pomoc położnych, to lepiej sobie darować, ajk się ma wybór.
Pokój odwiedzin jest nieludzki - wszyscy wchodzą w kurtkach, z całymi rodzinami, nie ma gdzie usiąść i strasznie śmierdzi, aż szkoda dziecko tam zabierać.
Może 2, 3 położne naprawdę pomocne - reszta się nie nadaje: złośliwe komentarze itp. Położna przy pierwszym karmieniu piersią tak mi dusiła sutki, że myślałam, że umrę z bólu. Z perspektywy czasu nie wiem jak mogłam się na to zgodzić.
Generalnie człowiek jest zdany sam na siebie, jest bardzo ciężko i jest to przykre, że w takich wyjątkowych chwilach kobieta zostaje sama ze sobą.

Hej dziewczyny! Również myślę o prywatnym porodzie ,czytając o łodzi wyskoczyła mi klinika-eskulap . zarówno poród naturalny i CC kosztują 2500 zł czy któraś z was tam rodziła? Jakieś opinię na temat tego miejsca znacie? Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak :) pojechaliśmy do Łodzi 1 grudnia, tak na wszelki wypadek i całe szczęście :)

nie polecam tego hotelu, co rekomendują na stronie Salve - gorszych warunków nie widziałam. Stary, śmierdzący hotel pracowniczy. dostalismy "apartament",a mimo tego nie zatrzymalismy się tam na noc, bo było obleśnie. polecam jakby co m hotel, 5 min od Salve, warunki przyzwoite.

Potwierdzam jak wyżej! Szulc, Chmielewski i Birkholz super!

1,5 miesiąca temu. No i jasne, ze to nie są warunki jak w szpitalu prywatnym ale miała pokój dwuosobowy i spędziła tam z maluszkiem tydzień (wysokie CRP i antybiotyk niestety) i mówiła, ze jest naprawdę ok. A lubi sobie ponarzekać ;) No ale jeśli nie obawiasz się podróży i zależy Ci na podwyższonym standardzie po porodzie to nie masz nad czym się zastanawiać. Bo CC wszędzie zrobią tak samo...

Też mi się wydaje, że ta podróż wcale nie jest taka straszna. Jazda autostradą jest dużo bezpieczniejsza niż innymi drogami, w samochodzie jest ciepło, w razie czego jest wiele miejsc, gdzie można się zatrzymać, wyciągnąć dziecko z fotelika, nakarmić, przewinąć, przytulić itp.

ZASPA 2016

Jeśli chodzi o ZASPĘ to może podzielę się informacjami, które udało mi się zebrać szperając po rożnych forach, może komuś się przyda, bo tych opinii o obecnej sytuacji tam jest niewiele w internecie:
Jakaś cześć oddziału była (lub nadal jest) remontowana i jest wyłączona z użytku. Dla odwiedzających jest jedno małe pomieszczenie, zazwyczaj zapełnione, więc wpada się tam tylko na chwilę. Wychodząc tam z dzieckiem trzeba przejść przez korytarz, na którym wieje i kurzy się od remontu... Z dzieckiem do odwiedzin wyjeżdza się z łóżeczkiem.
Jest 7 sal poporodowych 2os, przypada na nie tylko 1 natrysk i 2 toalety (!!!) o bardzo niskim standardzie. Z brodzika pod prysznicem słabo odpływa woda. Moja koleżanka (rodziła rok temu) żaliła się, że jak po cesarce szła wziąć prysznic to nawet nie miała gdzie kroplówki powiesić. Podkłady higieniczne na łóżko podobno można jakieś tam dostać i jedną paczkę podkładów ginekologicznych (10szt), reszta we własnym zakresie. Łóżka stare, niektóre przyspawane na stałe do podłogi, pościel trzeba zmieniać samemu. Opieka poporodowa również skromna, raczej nie narzucają się z pomocą ;) Generalnie zależy na jaką pielęgniarkę się trafi - niektóre anioły, inne potrafią być złośliwe. Pielęgniarki podobno pytają czy chce się wykąpać malucha, same bez uzgodnienia tego nie robią. Mleczko dla dzieci dostępne. Jedzenie - porcje głodowe... Ale z plusów to robią szczegółowe badania dzieciom, jak coś się dzieje od razu reagują. No to chyba to by było na tyle. Aha, podobno dostaje się jakieś pudełeczko z próbkami dla malucha.

To ja jednak chyba zostaję przy Łodzi :) Tam przynajmniej mąż będzie mógł przy nas być i pomagać, szczególnie przez ta pierwszą dobę po cięciu.
Rybka, widzę, że przyjazd do Łodzi kilka dni szybciej Ci się opłacił bo nie doczekałaś umówionego terminu ;)

pierwsze Dziecie rodzilam w swiisie, 3/4 lekarzy przeszlo do mediki, polecam birkholza i chmielewskiego, bo tych spotkalam podczas pobytu, specem od cesarek jest tes szulc. mnie lekko zszył chmielewski.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy któraś z was rodziła w Clinice Medice?
Czy możecie polecić któregoś z poniższych lekarzy, którego omijać ;-)
Rodzić chce Przez CC.

lek. Sławomir Birkholz - Kierownik Oddziału,
lek. med. Mirosław Goworek,
lek. med. Adam Szulc,
lek. med. Magdalena Młodzianowska,
lek. med. Marek Kowalski,
lek. med. Piotr Chmielewski,
lek. med. Agnieszka Bełtowicz - Tomińska,
lek. med. Wiesław Rybicki,
lek. med. Romuald Wajlonis,
dr n. med. Łukasz Chmyłko,
lek. med. Marek Żabiński,
dr n. med. Andrzej Szerle.

ja miałam cesarkę w Łodzi w grudniu i polecam. taki noworodek przesypia bez problemu cała drogę. ja również przejechałam ja bez problemu. a co do warunków to w prywatnej klinice są nieporównywalne do "całkiem niezłych" w szpitalu państwowym. i nie mam tu na myśli tylko tego, że masz osobny pokój z łazienką i tv, ale o to jak jestes traktowana. powodzenia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A kiedy znajoma rodziła? Bo teraz tam podobno jest remont więc nie wiem jakie są warunki i opieka poporodowa... a to dla mnie też dość ważne.
W umowie z Salve jest napisane, ze kase zwracają jeśli poród u nich nie odbył się z przyczyn niezależnych od pacjentki :/

Inne tematy z forum

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...