Dawny Swissmed, poród 2015

Od jakiegoś czasu czytam wątek o porodzie w prywatnej placówce w Gdańsku. Decyzja o porodzie w państwowym szpitalu już podjęta, nie dam rady dojechać np.do Łodzi. Jednak nie wiem czy mi się nie odwidzi jeśli "swissmed" się reaktywuje.

Link do starego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dawny Swissmed, poród 2015

Witam dziewczyny. Czy może w ostatnim czasie któraś z Was rodziła w Salve? Mój termin zbliża się wielkimi krokami, decyzja co do tego właśnie miejsca jest już pewna. Pozostało czekać....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hej, mam pytanie do dziewczyn po CC w CM. Czy na kwalifikacje umawiałyście się konkretnie do któregoś lekarza czy trafia się przypadkowo jaki akurat wtedy będzie? Czy ustalana jest data cięcia tak jak w Swissmedzie? Czy można się umówić na cc do konkretnego lekarza, a jeśli tak to kogo polecacie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nasz synek również urodził się w Clinice Medice. Co do opieki lekarskiej jak i pielęgniarskiej nie można mieć żadnych zastrzeżeń. Są praktycznie na każde zawołanie i wszystko dokładnie tłumaczą. Całodobowo jest tam lekarz neonantolog, ginekolog i jedna położna i chyba anestezjolog bo podczas naszego pobytu robili 2 cesarki w nocy. Jedzenie na dość wysokim poziomie(na pewno 100 razy lepsze aniżeli ten chłam co podają w szpitalu publicznym). Sale sa niby 2 osobowe ale nie ma tam jakiegoś wielkiego obłożenia więc każda mama praktycznie ma swój pokój z TV, kablówką i własną łazienką . Podczas naszego pobytu rodziły razem 3 mamy więc jeszcze jeden pokój był wolny. Odwiedziny mogą być od 7 do 22 i nie robi im to większego problemu jak długo się przebywa z mamą. Sale jak i łazienki sprzątane są codziennie. Przy porodzie naturalnym nie ma żadnego problemu jeśli chodzi o znieczulenie. Anestezjolog wręcz sam namawia do niego. Na noc dziecko można oddać do położnej która go nakarmi i przewinie co jest szczególnie ważne po porodzie. Na pewno przy następnym porodzie wybralibyśmy CM jeszcze raz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z perspektywy czasu i tak jestem zadowolona. Wiadomo, kilka rzeczy bym zmieniła ale czułam się tam bezpiecznie. Jeszcze jedno. Nie miałam pokarmu i gdy wychodziłam położne wiedziały, że będę karmiła mm, tym bardziej że dostałam mleko na wyjście w buteleczkach, tak na ogarnięcie się w domu. Mała mi w domu bardzo płakała po jedzeniu przez tydzień. A zaznaczę, że przez cały pobyt powtarzano mi by nie dawać więcej niż 30 ml. Zadzwoniłam tam i pani zdziwiona czemu małej tak mało daje. NIKT mi nie powiedział że trzeba zwiększać ilość mm o 10ml po każdej dobie! Uważam, że to niedopuszczalne zaniedbanie z ich strony. Jestem w szoku do tej pory.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja rodziłam w nocy i byli wszyscy specjaliści, być może to były początki. Szkoda, że musiałaś się męczyć. U mnie wszystko było ok. Jestem naprawdę bardzo zadowolona. Złego słowa nie dam powiedzieć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sorry, ale jeśli tak to wyglądało to nie wróżę im długiej kariery.. Za 8 tyś bez łaski powinni być w 15 min. a nie rano
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wywoływali bez skurczy. Zadecydowano że będę miała cesarkę tak koło 3 w nocy i zapowiedzieli, że w nocy nie będą wszystkich zwoływać, tylko mam zaczekać aż wszyscy zejdą się rano i cięli o 8. Najgorsze godziny w moim życiu. A w nocy anestezjologa NIE BYŁO. To co piszą na stronie nijak się ma do rzeczywistości.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

tak mają anestezjologa 24h

pełen skład oddziału ze strony:

Lekarze ginekolodzy/położnicy:

lek. med. Mirosław Goworek - Kierownik Oddziału,
lek. med. Adam Szulc,
lek. med. Magdalena Młodzianowska,
lek. med. Marek Kowalski,
lek. med. Piotr Chmielewski,
lek. med. Agnieszka Bełtowicz - Tomińska,
lek. med. Wiesław Rybicki,
lek. med. Romuald Wajlonis,
dr n. med. Łukasz Chmyłko,
lek. med. Marek Żabiński,
lek. med. Łukasz Maciejewski,
dr n. med. Andrzej Szerle.

Lekarze neonatolodzy:

lek. med. Janina Patyńska,
lek. med. Małgorzata Mrozińska,
lek. med. Regina Lange,
lek. med. Martyn Markul,
lek. med. Łukasz Matwiejczyk,
lek. med. Marcin Młodzianowski,
lek. med. Joanna Głodek,
lek. med. Alicja Cichy - Bieganowska,
lek. med. Katarzyna Kaczyńska - Bielińska.

Lekarze anestezjolodzy:

lek. med. Ryszard Mielech,
lek. med. Joanna Krasicka,
dr n. med. Janusz Wojcieszek,
lek. med. Henryk Narloch,
lek. med. Marek Mierzejewski,
lek. med. Jerzy Buczkowski,
lek. med. Anita Wajlonis,
dr n. med. Marzena Ławicka,
lek. med. Paweł Rucin,
lek. med. Anna Piotrowska,
lek. med. Damian Antczak,
lek. med. Jerzy Bożyk.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

hej, jeszcze mam pyt. - czy poród wywoływali sztucznie oksytocyną ? czy czekali na naturalne skurcze porodowe ? maja anestezjologa 24 h ? pamiętam ze w swissie chyba cesarki były umawiane zawsze rano, przychodził anestezjolog i cięli wszystkie po kolei, w nocy raczej nie robili cięć ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak skończone cc

Rozumiem że miałaś cc z wywołaniem porodu ?

Zapomniałam dopisać, że drugiego dnia z rana położna przyniosła mi córkę ze smoczkiem..bez pytania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja też cc. Czysto, opieka na zawołanie, zostawienie dziecka w dzień i w nocy pod opieką na zawołanie, sprzątanie na zawołanie. Bardzo dobre lekkostrawne posiłki, nie ma problemów jelitowych po operacji. Bardzo duża pomoc przy pionizowaniu i pierwszym prysznicu. Lekarz podczas skurczów siedział przy moim łóżku i mnie zagadywał. Bardzo przystępny i zaangażowany. Spacerował ze mną po korytarzu przy bólach. Niepłatny telewizor ;). Największym plusem było to, że jest teraz mało pacjentek i panie położne zapytane o cokolwiek zawsze miały czas by wszystko pokazać i doradzić.

ALE

Przed cc nie zrobiono mi usg! Lekarz opierał się na usg z innego szpitala (byłam na patologii). Potem to do mnie dotarło i byłam w szoku. W nocy nie ma anestezjologa. Nie dostałam na skurcze nic prócz scopolanu i paracetamolu, a relanium ... nie mieli. Stwierdzili, że przeoczyli zaopatrzając oddział.

Jednego dnia nie przyszedł ginekolog na obchód. Leżąc cały dzień w szpitalu nie miałam sprawdzonej rany ani razu. Nie w każdy dzień rana była odkażana occeniseptem!

Łóżka tragiczne, nie ma szans samej regulować oparcia. Pod prysznicem BRAKOWAŁO CIEPŁEJ WODY! Byłam wściekła bo przynosiło mi to ulgę a woda po 5 min robiła się zimna. Rodziłam jako jedyna i musiałam chodzić pomiędzy salami pod prysznic w którym zdążyła się nagrzać.PARANOJA. Jednego dnia mała nie została umyta, bo położna powiedziała, że nie ma ciepłej wody...

Brak opieki laktacyjnej. Nie można nazwać opieką przyjście każdego dnia po jeden raz położnej, która po prostu przystawiła dziecko do piersi.

Położna (nie wiem jak się nazywała) w nocy przy najgorszych skurczach gdy poprosiłam ją czy mogłaby przy mnie posiedzieć powiedziała, z "uśmiechem" na ustach, że chciałaby iść spać i poszła. A byłam jedyną rodzącą na oddziale!

Niestety ale brak ciepłej wody i ta położna sprawiły, że mam żal. Ale mogłam mieć po prostu pecha i np tydzień później nic takiego by się nie wydarzyło.

Mimo tego drugie dziecko (wstępnie nie planuję) też bym tam urodziła.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja tez mam za sobą porod przez cc w CM.Jestem zadowolona z pobytu na oddziale.Przy porodzie byli obecni wszyscy lekarze , łącznie z neonatologiem. Opieka po zabiegu nad dzieckiem i mna wspaniała , na każde zawołanie ( za pomocą dzwonka przy lozku:)).w sali poporodowej bardzo czysto, sprząta na dwa razy dziennie i na życzenie .Komfortowa łazienka z prysznicem i umywalka . Wstanie po cc przy ogromnym wsparciu położnej ( z powołania , co doskonale dało się odczuc) nie było tak straszne .Byka to moja 2 cesarka i mam porównanie odnośnie opieki "po" ze szpitalem powiatowym. Opieka laktacyjna od samego początku. Dxieki pomocy i radom miałam pokarm juz w 1 dobie po cc. Jedzenie w szpitalu bardzo smaczne .Jedyny mankament to niewygodne lozka.Nuezdecydowanym zdecydowanie polecam CM. Komfort psychiczny w tych trudnych chwilach jest niezwykle ważny .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kania, dziekuje za odpowiedz.
U mnie to drugie cc, i ja myslalam skonczyc w 38 t.c
Ale piszesz, ze jestes zadowolona z Clinica Medica ?
Pozdrawiam.

To było moje 3 CC - więc wskazanie bezwzględne. Zabieg wyznaczono na początek 39 tyg - niecałe 2 tyg przed terminem z uwagi na ryzyko rozejścia się wcześniejszych blizn. Zazwyczaj CC planowane wykonuje się na tydzień przed terminem czyli na początku 40 tygodnia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

witam
jesli mozesz, powiedz to bylo 2 cc czy 1, bo ja tez mam dwojke dzieci (blizniaki) urodzone przez cc i teraz przygotowuje sie na porod przez cc.
rozumiem jestes zadowolona, w ktorym tygodniu rodzilas ?
pozdrawiam.

Ja rodzilam przez CC wiec nie udziele info o znieczuleniu do SN ale podejrzewam ze tak jak to bylo w swiss na zyczenie mozna dostac ZZO. I tak jak juz napisano zaliczka 500 zl a reszta przed wypisem. O ratach nic nie wiem bo sie tym nie interesowalam.

Weszłam z powrotem na wątek ad Swissmedu, bo jak wszystko dobrze pójdzie w marcu 2016 powitam na świecie drugiego bobasa. Oczywiście cudnie byłoby urodzić znów w Swissmedzie, ale to se newrati :( Jestem niezmiernie ciekawa opinii o CM. Mam nadzieję, że będą same pozytywne.
Pozdrawiam!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przedpłata 500 pln, a do momentu wyjścia ze szpitala pozostała kwota. Można uzyskać kredyt na poród - mediraty

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?